Bäst i test kaffebryggare – Vi jämför fem modeller

På morgonen står kaffet i centrum. Därför behöver alla en bra kaffebryggare, som gör gott kaffe. Men vilken kaffebryggare är egentligen bäst i test?

Bra kaffebryggare finns i alla prisklasser. Nästan alla moderna kaffebryggare har timer, men annars varierar det mycket både i design och funktioner. Många kaffebryggare är numer ECDC-godkända. Det betyder att de är testade och att de både brygger och varmhåller kaffet vid rätt temperatur.

Den bästa kaffebryggaren för dig behöver inte kosta skjortan. Även billiga kaffebryggare kan göra gott kaffe. Dyrare kaffebryggare har ofta finesser som till exempel aromkontroll och avkalkningsindikator. För mer pengar får du också oftast snyggare design och högre kvalitet, som gör att din kaffebryggare fortsätter göra gott kaffe, år efter år.

Med vår informativa guide där vi testat fem kaffebryggare blir det lätt att välja rätt produkt för dig, vare sig du vill ha någonting enkelt, för några hundralappar, en dyrare designklassiker, eller någonting bra däremellan.

Melitta

Aroma Signature Type 1007

Pris: ~ 1437 SEK

Moccamaster

KB952AO

Pris: ~ 1699 SEK

OBH Nordica

Legacy 2403

Pris: ~ 1100 SEK

  • + Klassisk design
  • + ECDC-godkänd
  • + Timer
  • + Avkalkningslarm
  • + Sladdvinda

Vinnaren

Melitta Aroma Signature Type 1007

Pris: ~ 1437 SEK

Antal koppar: 10

Bryggtid: 7 minuter

Effekt: 1520 W

Filtertyp: Engångsfilter

Melitta Aroma Signature Type 1007 — Bra kaffe och klassisk design

Omtyckt bryggare från Melitta som gör sig i vilket kök som helst, utan att sticka ut vare sig design- eller prismässigt. Godkänd av ECDC och timer med avstängning efter 30, 60 eller 90 minuter. Dessutom försedd med ljudsignal så att du tydligt hör när kaffet är klart och en ”eko-switch” som helt stänger av strömmen när du inte använder bryggaren. Den har dessutom inbyggd sladdvinda, som gör att du undviker trassel och lätt kan ställa undan den vid behov.

Både filtertratten och kannan är lätt löstagbara för rengöring och tål maskindisk. Kaffebryggaren har dessutom inbyggt larm som talar om när det är dags för avkalkning, så att du slipper igensatta rör och håller bryggresultatet på en fortsatt hög nivå.

  • + Klassisk design
  • + Fem års garanti
  • + Timer

  • + ECDC-Certifikat

2:a plats

Moccamaster KB952AO

Pris: ~ 1699 SEK

Antal koppar: 10

Bryggtid: 6 minuter

Effekt 1520 W

Filtertyp: Engångsfilter

Moccamaster KB952AO — För den designmedvetne

Denna bryggare från Moccamaster har ett rykte att leva upp till och det gör den också. Den är inte bara snygg att se på, den är också ECDC-godkänd och brygger perfekt kaffe varje gång. Dessutom är den mycket lätt att hålla ren, vilket förstås gör att ditt kaffe smakar lika gott efter fem år som när den är ny.

Denna kaffebryggare har separata värmeelement vilket ger perfekt temperatur både vid bryggning och varmhållning. Den är också försedd med timer och automatisk avstängning efter 40 min. Den är lätt att rengöra genom att bryggtratten och kannan tas loss för diskning.

  • + ECDC-godkänd

  • + Retro-design
  • + Timer

  • + Sladdvinda

3:e plats

OBH Nordica Legacy 2407

Pris: ~ 1100 SEK

Antal koppar: 10

Bryggtid: 6 minuter

Effekt: 1550 W

Filtertyp: Engångsfilter

OBH Nordica Legacy 2407 — Bra kaffe med poppig design

Den perfekta kombinationen av kvalitet, design och pris. Denna kaffebryggare är godkänd enligt ECBC-normen och uppfyller därmed alla kriterier när det gäller temperatur och bryggningstid som krävs för perfekt kaffe. OBH Nordica Legacy 2407 har också timer med automatisk avstängning, droppstopp och förstås varmhållning.

Inbyggd timer med autostopp efter 40 minuter och sladdvinda som gör att du slipper ha ett ormbo på köksbänken och lätt kan ställa undan kaffebryggaren när du vill.

Bryggaren är enkel att rengöra. Kannan och bryggtratten diskas för hand.

  • + Bra pris

  • + Timer
  • + Kompakt design
  • – Plastig design
  • – Ej ECDC-testad

4:e plats

Electrolux EKF7600

Pris: ~ 499 SEK

Antal koppar: 15

Effekt 1150 W

Filtertyp: Engångsfilter

Electrolux — Budgetalternativet

Bra kaffe måste inte kosta skjortan. Beviset för detta är Electrolux EKF7600 som kostar mindre än konkurrenterna utan att göra avkall på kvaliteten. Föregångaren, EKF7000 fick högsta betyg av Testfakta och med denna uppföljare fortsätter Electrolux på den inslagna vägen: Riktigt bra kaffe till riktigt bra pris. Förutom droppstopp och automatisk avstängning har denna bryggare även timer. Ladda den på kvällen och vakna till doften av nybryggt kaffe vid den tidpunkt du väljer.

Denna kaffebryggare är ganska kompakt i sin utformning och därför lätt att ta med sig i till exempel husvagnen, bilen eller lastbilen.

Nackdelarna med bryggaren är den plastiga designen samt att den ej är ECDC-testad.

  • + Styrning via mobilapp
  • + Inbyggd display
  • + Inbyggd kaffekvarn
  • + Timer

  • + Wifi

  • – Ej ECDC-testad

5:e plats

Smarter Wi-Fi Coffee

Pris: ~ 2290 SEK

Antal koppar: 12

Effekt: 1050 W

Filtertyp: Utbytbart av flergångstyp

Smarter Wi-Fi Coffee — För teknikentusiasten

Det här är kaffebryggaren för dig som vill vara konstant uppkopplad och sköta allting med telefonen. Den har inbyggd kaffekvarn, som ger superfärskt kaffe, varje gång. Fyll bara på med vatten och kaffebönor, resten sköter du på distans från soffan, eller andra sidan jordklotet. Smarter Wi-Fi Coffee Machine ansluter sig till ditt trådlösa nätverk och kan sedan kontrolleras med en app.

Naturligtvis har denna kaffebryggare timer med automatisk avstängning. Den har också avkalkningsprogram, som påminner dig när det är dags. Förutom genom mobilappen kan du enkelt styra alla funktioner från den inbyggda displayen.

Fördelar: Timer, wifi. Nackdelar: Högt pris, Ej ECDC-testad

Fem kaffebryggare i test

Vilken kaffebryggare är bäst i test? Vi har jämfört fem modeller i olika prisklasser, som alla har det gemensamt att de brygger gott kaffe, snabbt och enkelt. De bästa kaffebryggarna är idag godkända enligt ECBC-standarden, framtagen av European Coffee Brewing Center. Det innebär att ditt kaffe bryggs inom rätt tids- och temperaturintervall, någonting som är viktigt för att du ska få riktigt gott kaffe. Det är också viktigt att kaffebryggaren klarar att hålla kaffet vid rätt temperatur efter bryggningen.

Bra kaffebryggare behöver inte vara dyra

En bra kaffebryggare måste inte vara dyr, men du bör räkna med att lägga runt tusen kronor fö att få en bra ECBC-godkänd kaffebryggare. Beroende på hur kräsen du är när det gäller design och finesser kan du komma både högre och lägre i pris. Även en billig kaffebryggare, utan ECBC-godkännande kan mycket väl göra gott kaffe.

Den bästa kaffebryggaren ska hålla rätt temperatur och brygga kaffet inom 4-6 minuter. Den ska vara enkel att hantera och lätt att rengöra. En väl rengjord kaffebryggare fortsätter göra lika gott kaffe år ut och år in.

Kaffebryggare med aromreglage

Vissa kaffebryggare har ett reglage för aromkontroll, där du kan ställa in hur fort kaffet ska rinna igenom filtret och därigenom reglera styrkan. Det fungerar, men begränsas av att vattnet inte får svalna alltför mycket innan det rinner ur filtret. Om vattnet inte är tillräckligt varmt under hela bryggningen kan kaffet få dålig bismak. Det säkraste sättet att få starkare kaffe är därför att öka mängden kaffepulver i förhållande till vattenmängden.

Hur rengör man en kaffebryggare?

Rengöringen består i diskning av kannan, filtertratten och alla lösa delar, men en kaffebryggare måste även rengöras från kalkavlagringar inuti rör och slangar. Beroende på vattenkvaliteten behöver din kaffebryggare avkalkas olika ofta. Vissa modeller har automatiskt avkalkningslarm som talar om är det är dags. Avkalkning av kaffebryggare görs med avkalkningsmedel som får cirkulera i maskinen. Avkalkningsmedlet löser upp beläggningar som med tiden sätter igen rör och slangar inuti bryggaren. Du kan köpa färdigt avkalkningsmedel, men det går också bra att göra eget med ättika eller citronsyra.

Timer för start och stopp

De flesta kaffebryggare har automatisk avstängning efter viss tid. På en del modeller är tiden inställbar. Det finns också kaffebryggare med timer som kan programmeras så att de sätter igång bryggningen vid en viss tid. Det är praktiskt om du vill ladda kaffebryggaren på kvällen och vakna till färdigbryggt kaffe på morgonen.

Är inbyggd kaffekvarn bra eller dåligt?

Merparten av kaffebryggarna är av traditionell typ, med engångsfilter i papper som fylls med färdigmalet kaffe. Kaffebryggare med inbyggd kvarn och flergångsfilter förekommer, men är dyrare och det är något som i huvudsak associeras med espressomaskiner. Det kan förstås tyckas bakvänt att behöva använda en separat kaffekvarn, men en traditionell kaffebryggare är en mycket enkel konstruktion som kan fungera felfritt i många år, medan kaffekvarnar är mekaniska och slits ut med tiden. Det kan alltså finnas goda skäl att låta kaffebryggaren vara just en kaffebryggare och att komplettera med en separat kaffekvarn, om det känns viktigt. Det lönar sig i längden.

Svårt att plastbanta kaffebryggare

Alla elektriska kaffebryggare på den svenska marknaden innehåller delar i plast. För dig som plastbantar finns egentligen bara alternativet att skaffa en glaskanna och filter i porslin eller rostfritt stål och brygga kaffe med kokande vatten.

Termos eller glaskanna

Det finns kaffebryggare som istället för en vanlig glaskanna brygger kaffet direkt ned i en termos. Dessa modeller har ingen värmeplatta. En förutsättning för bra resultat i en kaffebryggare med termos är att bryggningen sker vid tillräckligt hög temperatur och förstås att termosen har bra värmeisolering.

Kaffebryggare som är lätta att packa undan och ta med

De flesta kaffebryggare är designade för att vara snygga och kunna stå framme jämt, men det finns också modeller som är lite mindre och framför allt mer kompakta i designen, något som inte minst är viktigt när du vill ta med kaffebryggaren i bilen, lastbilen, husvagnen eller båten, då du behöver en modell som är enkel att packa ned och stuva undan.

Kaffebryggare med Wi-Fi, för det smarta hemmet

Kaffebryggare för hemmabruk med Wi-Fi-anslutning är än så länge ganska ovanliga. Det handlar i allmänhet om att de kan styras via en app i telefonen eller på surfplattan. Med en nätverksansluten kaffebryggare kan också finnas möjlighet att läsa av nivåerna på kaffebönor och vatten och att beställa påfyllning automatiskt. Denna typ av avancerade funktioner är dock än så länge vanligast på större, professionella kaffemaskiner av den typ som förekommer på caféer och kontor.

Bästa kaffebryggaren är ett personligt val

Vilken kaffebryggare som är bäst är i slutändan en individuell fråga, som bara du själv kan svara på. Den måste kunna brygga kaffe som uppfyller dina önskemål förstås, men utöver det finns stort utrymme att välja både design och funktioner som passar de egna önskemålen och förstås plånboken. I vårt test av kaffebryggare har vi försökt plocka fram bra alternativ som brygger gott kaffe och som ska kunna tillgodose de flesta smakriktningar och önskemål.