Ta bort luften — Bevara maten genom vakuumförpackning
Luften som finns omkring oss är det som allra effektivast får mat att åldras. Korrekt tillagning och påföljande nedkylning hjälper till att hålla bakterierna i schack, men om du inte kan hålla luften borta åldras och försämras maten fort, även i frysen.
Luft ger bakterier möjlighet att växa och frodas, men luften i sig förstör mat, dels genom att den för bort fukt som avdunstar och gör maten torr, dels genom oxidation, som är den process som bland annat gör att fett härsknar och att nötkött blir brunt.
Inte ens plastpåsar ger ett speciellt långvarigt skydd mot oxidation och uttorkning. Det beror på att påsarna är svåra att tömma och hålla fria från luft, men också på att de vanliga plastpåsar som säljs i mataffären är alltför tunna och därför släpper igenom luft. Vakuumpåsar är betydligt tjockare och håller därför luften ute bättre. Tyvärr är de så tjocka att de är i stort sett omöjliga att försluta med normala medel. De behöver svetsas för att bli täta. Där kommer vakuumförpackaren in i bilden.
Vakuumförpackare bevarar maten längre
Med en vakuumförpackare kan du förvara maten så att luften har svårt att komma åt, antingen i påsar som töms på luft och smältförseglas, eller i glas- eller plastburkar med vakuumventil.
En vakuumpackare består av en vakuumpump, alltså en luftpump som kan skapa undertryck. Pumpen suger ut luften ur en plastpåse som sticks in i en vakuumkammare. I direkt anslutning till vakuumkammaren finns en förslutare, som består av två metallskenor med värmetråd i. Metallskenorna värms upp och kläms samman runt påsen när luften är utsugen, vilket smälter plasten så att en tät fog bildas.
De flesta vakuumförpackare har också en slanganslutning för att kunna suga ut luften ur glas-, metall- eller plastburkar med en speciell envägsventil, något som gör det möjligt att vakuumförpacka även ömtåliga livsmedel som grönsaker eller svamp, utan att dessa trycks sönder.
Förpackning i vakuumburkar kan också användas för snabbmarinering.
Vakuummaskin för sous vide
En vakuumförpackare är ett oundgängligt tillbehör vid sous vide-matlagning. Den behövs för att effektivt kunna försluta maten i täta, luftfria påsar, som inte släpper in vatten. Däremot måste den inte vara jätteavancerad.
För dig som använder vakuumpackaren i huvudsak till sous vide och som bara lagar ganska torra, fasta matvaror som till exempel kött, fisk, ägg och fasta grönsaker kan det gå bra med en enkel manuell eller automatisk vakuumpackare för under tusen kronor.
Om du vill tillaga mat som ligger i marinad eller vakuumpacka andra våta livsmedel kan det vara värt att istället satsa på en något mer avancerad modell med olika program, eller åtminstone möjlighet till manuell körning.
Om du ägnar dig åt sous vide bör du alltid se till att de vakuumpåsar eller rullar du använder till vakuumförpackning tål att användas till varm matlagning. Det gäller förstås inte bara när du ska laga mat. Bäst är att alltid använda värmetåliga vakuumpåsar, så slipper du arbetet med att packa om mat som du från början bara hade tänkt frysa, när du vill laga till den i din sous vide-ugn.
Marinera i expressfart, med vakuumförpackare
Att marinera mat på traditionellt sätt tar tid och ger inte alltid bästa resultat. Det finns bättre sätt. Lägg maten och marinaden i en vakuumpåse eller vakuumburk och sug ut luften så går marineringen flera gånger fortare och är klar inom några timmar eller till och med minuter.
Hemligheten bakom marinering i vakuum är att med luften borttagen kommer marinaden bättre i kontakt med maten. Dessutom tenderar matens porer att öppna sig mer när det yttre trycket försvinner, vilket underlättar marineringen ytterligare. Processen blir helt enkelt effektivare och går mycket fortare än med traditionella metoder.
En vakuumförpackare måste inte vara dyr
Vakuumförpackare finns i många prisklasser, från några hundralappar, upp till tiotusentals kronor. Visst skiljer det en del i kvalitet, men när det gäller de maskiner som säljs för hemmabruk skiljer det främst i hur avancerade funktioner maskinen har. En billig vakuumförpackare har kanske bara en pump med fast hastighet, ett automatiskt program och en enkel förseglingsmekanism, medan dyrare modeller ofta har flera valbara hastigheter, speciella program för våta eller ömtåliga livsmedel och ibland bredare, eller rent av dubbel förseglingsmekanism.
Plast på rulle eller påsar till vakuumförpackaren?
Plast till vakuumförpackare finns i många modeller och former, men de två huvudalternativen är plast på rulle eller färdiga påsar i olika storlekar. Färdiga påsar för vakuumförpackning är snabba och smidiga att använda. Maten läggs helt enkelt i påsen, som sticks in i maskinen och det är bara att trycka på knappen så är det klart.
Vakuumplast på rulle kräver lite mer jobb, eftersom den först måste förseglas i ena änden, därefter skäras eller klippas till rätt storlek, innan maten kan stoppas in och processen slutföras. Plast på rulle är å andra sidan mycket mer flexibel. Förutom att rullen har en viss bredd finns inga begränsningar för hur små eller stora påsar du kan tillverka. Det kan bli billigare i längden och du slipper stå utan påsar i rätt storlek, på bekostnad av att det blir lite mer jobb. På de mer påkostade vakuumförpackarna för hemmabruk kan rullen ofta förvaras inuti maskinen, vilket gör den till ett praktiskt val, då den inte tar någon extra plats.
Vilket som passar dig bäst beror mycket på dina vanor och behov, men kanske är det bäst med en kombination av båda, där vakuumpåsar och vakuumplast på rulle får komplettera varandra.
Vilken vakuumförpackare är bäst i test
Att välja rätt vakuumförpackare kan te sig svårt eller nästan omöjligt för den oinvigde. I vårt test har vi valt ut fem maskiner i olika prisklasser och tittat på för- och nackdelar med de olika modellerna.Vi har valt ut en modell som är billig i jämförelse, en proffsmodell som är lite dyrare och tre modeller i mellanklassen som är snarlika men som skiljer sig åt på en del avgörande punkter.
Vilken vakuumförpackare som är bäst för dig beror förstås på dina vanor och behov och förstås din plånbok. Oavsett om du söker en billig maskin att användas sporadiskt eller behöver någonting rejält som utan vidare förpackar resultatet av en veckas älgjakt är vi säkra på att du kan hitta ett alternativ som passar dig bra i vårt bäst i test fem vakuumförpackare.