Vakuumförpackare test — Vi har tittat på och jämfört de 5 bästa vakuumförpackarna

Att förpacka mat i vakuumpåsar är det överlägset bästa sättet att bevara den länge. Kontakt med luft är det som snabbast förstör alla typer av matvaror. Genom att ta bort luften slutar maten åldras och klarar sig längre, mycket längre, både i kylskåpet och frysen.

Men maten kan inte bara förvaras utan också tillagas i vakuumpåse, vilket man bland annat utnyttjar vid sous vide-matlagning, då maten tillagas länge i vattenbad, vid låg temperatur.

En bra vakuumpackare måste vara bra på att suga ut all luft och försegla vakuumpåsen, men den måste också kunna hantera olika typer av livsmedel. Att vakuumförpacka mjuka eller fuktiga matvaror är en extra utmaning, eftersom det är lätt hänt att vätska sugs ut tillsammans med luften, något som lätt leder till dålig försegling, med läckande påsar som följd.

Men vilken vakuumförpackare är bäst i test? Med vår utförliga och informativa guide är vi säkra på att du kommer att hitta det alternativ som passar dig bäst, oavsett hur dina behov ser ut.

Food Saver

V2860

Pris: ~ 1790 SEK

Caso

Vakuumförpackare

Pris: ~ 769 SEK

Caso

VC300 PRO

Pris: ~ 1599 SEK

  • + Hållare för rullen

  • + Inbyggd kniv

  • + Extra bred svetsfog

  • + Program för våt mat

  • + Manuellt program

Vinnaren

Food Saver V2860

Pris: ~ 1790 SEK

Effekt: 105 W

Undertryck: 0,8 bar

Antal hastigheter: 3

FoodSaver V-2860 vakuumförpackare med rullförvaring

Denna vakuumförpackare från FoodSaver är ett mycket bra val för dig som vill ha en maskin till rimligt pris som klarar det mesta. Den är helautomatisk, med tre hastigheter och val mellan torra och våta livsmedel. Dessutom kan du välja mellan två förslutningsnivåer, något som gör att du kan förpacka även ömtåliga matvaror, utan att de blir helt ihoptryckta. Vill du kan du välja att köra den helt manuellt, för att få full kontroll över processen. Maskinen gör extra breda svetsar och med den inbyggda rullkniven är det lätt att slutföra processen. Därefter är påsen redo för frysen eller sous vide-ugnen.

FoodSaver V2860 är smidig i formatet och har inbyggd hållare för rullen, så att du alltid vet var du har den. Om man ska säga någonting negativt är det att den inte klarar längre arbetspass utan att bli överhettad, vilket kanske främst är ett problem för jägaren eller bärplockaren, som vill förpacka och frysa in stora mängder åt gången.

Maskinen har också anslutning för vakuumslang, så att du kan använda den för snabbmarinering eller för att packa grönsaker i vakuumburkar.

  • + Lågt pris

  • + Kompakt

  • – Inget program för våta matvaror

  • – Ingen hållare för rulle.

  • – Ingen inbyggd kniv

2:a plats

Casi Vakuumförpackare

Pris: ~ 769 SEK

Effekt: 110 W

Undertryck: 0,8 bar

Antal hastigheter: 1

Budgetvalet — Caso vakuumförpackare VC 10

Om du bara använder din vakuumpackare ibland och är ute efter ett lite billigare alternativ är Caso VC 10 ett bra val. Den har färre funktioner och inställningsmöjligheter än de dyrare maskinerna, men är ändå en fullgod produkt som gör sitt jobb väl.

Vakuumpackaren från Caso får genomgående höga betyg och positiva omdömen av sina användare. Den är bra på att suga ut luften ur påsarna och lämnar en tät försegling. Den har dock inga val för hastighet eller automatiska program anpassade för våta eller extra mjuka matvaror. Istället får du manuellt sköta detta genom att stoppa vakuumpumpen i tid och sedan använda den manuella förseglingsfunktionen för att svetsa igen påsen.

Caso VC 10 är det perfekta valet för dig som ägnar dig åt sous vide-matlagning ibland, eller som bara vill kunna spara mat längre, på ett säkert och hållbart sätt. För dig som ofta hanterar större mängder mat finns bättre alternativ.

  • + Löstagbar hållare för rullen

  • + Inbyggd kniv

  • + Dubbla svetstrådar

  • + Inställbar svetstid

  • + Manuellt program

  • – Ingen hastighetsreglering

3:e plats

Caso VC300 Pro

Pris: ~ 1599 SEK

Effekt: 120 W

Undertryck: 0,8 bar

Antal hastigheter:1

Caso VC 300 Pro Vakuumpackare

Caso VC 300 är en bra vakuumförpackare, med hög kapacitet och många bra funktioner. Smidigt och säkert suger den ut luften ur påsen och förseglar den. Dubbla svetstrådar ger extra säkerhet i förseglingen. Svetstiden kan ställas in för att anpassa förseglingen till torr eller våt mat, så att eventuell fukt inte förstör fogen.

Vakuumförpackaren från Caso har bara en hastighet och kan alltså inte ställas in för att jobba varsammare om ömtåliga livsmedel ska förpackas. Däremot har den ett manuellt program som möjliggör att precis bestämma när maskinen ska sluta suga ut luft.

Anslutning för vakuumslang finns och maskinen går därigenom att använda för att snabbmarinera eller förpacka mat i vakuumburkar.

  • + Hållare för rullen

  • + Inbyggd kniv

  • + Program för våt mat

4:e plats

OBH Nordica Food Sealer Supreme

Pris: ~ 999 SEK

Effekt: 130 W

Undertryck: 0,8 bar

Antal hastigheter: 2

OBH Nordica 7949 Food Sealer Supreme

Med Food Sealer Supreme från OBH Nordica går det som en dans att vakuumförpacka mat. Stoppa maten i påsen, montera påsen i maskinen och tryck på knappen, så sköts hela processen automatiskt. Maskinen har två hastigheter, som gör att du kan förpacka mjuk och ömtålig mat lite mer varsamt. Den har också ett speciellt program för våt mat, som gör att du slipper att vätska läcker ut under processen och gör fogen otät.

Denna vakuumpackare har ett praktiskt utrymme för förvaring av rullen inuti maskinen. Den har också en praktisk inbyggd kniv. Allt inom räckhåll på ett ställe, med andra ord. Dessutom finns anslutning för vakuumburkar för dig som vill snabbmarinera mat eller vakuumförpacka till exempel grönsaker utan att de kläms sönder.

  • + Förslutningsbredd: 43 cm

  • + Inbyggd kniv

  • + Dubbla svetstrådar

  • + Inbyggd vakuum-mätare

  • + Byggd i rostfritt stål

  • – Högre pris

5:e plats

Tre Spade Takaje Delux

Pris: ~ 2979 SEK

Effekt: 200W

Undertryck: 0,9 bar

Proffsalternativet — Tre Spade vakuumförpackare Takaje Delux

När du behöver en vakuumförpackare med kapacitet och kvalitet utöver det vanliga ska du välja Takaje Deluxe från italienska familjeföretaget Tre Spade. Den här maskinen passar dig som vakuumförpackar stora mängder mat, till exempel om du är jägare, eller driver gårdsbutik.

Maskinen har både automatiskt och manuellt program och hela tio inställningar för förseglingen så att denna kan anpassas efter både torra och våta matvaror. Maximal förslutningsbredd är 33 cm, något som ger dig utrymme att vakuumförpacka även stora styckdetaljer.

Förutom påsar har Tre Spade Takaje Delux även ett system med speciella korkar som gör att du kan vakuumförpacka mat i alla typer av glasburkar med lock, något som låter dig återanvända förpackningar och spara både pengar och miljö.

Ta bort luften — Bevara maten genom vakuumförpackning

Luften som finns omkring oss är det som allra effektivast får mat att åldras. Korrekt tillagning och påföljande nedkylning hjälper till att hålla bakterierna i schack, men om du inte kan hålla luften borta åldras och försämras maten fort, även i frysen.

Luft ger bakterier möjlighet att växa och frodas, men luften i sig förstör mat, dels genom att den för bort fukt som avdunstar och gör maten torr, dels genom oxidation, som är den process som bland annat gör att fett härsknar och att nötkött blir brunt.

Inte ens plastpåsar ger ett speciellt långvarigt skydd mot oxidation och uttorkning. Det beror på att påsarna är svåra att tömma och hålla fria från luft, men också på att de vanliga plastpåsar som säljs i mataffären är alltför tunna och därför släpper igenom luft. Vakuumpåsar är betydligt tjockare och håller därför luften ute bättre. Tyvärr är de så tjocka att de är i stort sett omöjliga att försluta med normala medel. De behöver svetsas för att bli täta. Där kommer vakuumförpackaren in i bilden.

Vakuumförpackare bevarar maten längre

Med en vakuumförpackare kan du förvara maten så att luften har svårt att komma åt, antingen i påsar som töms på luft och smältförseglas, eller i glas- eller plastburkar med vakuumventil.

En vakuumpackare består av en vakuumpump, alltså en luftpump som kan skapa undertryck. Pumpen suger ut luften ur en plastpåse som sticks in i en vakuumkammare. I direkt anslutning till vakuumkammaren finns en förslutare, som består av två metallskenor med värmetråd i. Metallskenorna värms upp och kläms samman runt påsen när luften är utsugen, vilket smälter plasten så att en tät fog bildas.

De flesta vakuumförpackare har också en slanganslutning för att kunna suga ut luften ur glas-, metall- eller plastburkar med en speciell envägsventil, något som gör det möjligt att vakuumförpacka även ömtåliga livsmedel som grönsaker eller svamp, utan att dessa trycks sönder.

Förpackning i vakuumburkar kan också användas för snabbmarinering.

Vakuummaskin för sous vide

En vakuumförpackare är ett oundgängligt tillbehör vid sous vide-matlagning. Den behövs för att effektivt kunna försluta maten i täta, luftfria påsar, som inte släpper in vatten. Däremot måste den inte vara jätteavancerad.

För dig som använder vakuumpackaren i huvudsak till sous vide och som bara lagar ganska torra, fasta matvaror som till exempel kött, fisk, ägg och fasta grönsaker kan det gå bra med en enkel manuell eller automatisk vakuumpackare för under tusen kronor.

Om du vill tillaga mat som ligger i marinad eller vakuumpacka andra våta livsmedel kan det vara värt att istället satsa på en något mer avancerad modell med olika program, eller åtminstone möjlighet till manuell körning.

Om du ägnar dig åt sous vide bör du alltid se till att de vakuumpåsar eller rullar du använder till vakuumförpackning tål att användas till varm matlagning. Det gäller förstås inte bara när du ska laga mat. Bäst är att alltid använda värmetåliga vakuumpåsar, så slipper du arbetet med att packa om mat som du från början bara hade tänkt frysa, när du vill laga till den i din sous vide-ugn.

Marinera i expressfart, med vakuumförpackare

Att marinera mat på traditionellt sätt tar tid och ger inte alltid bästa resultat. Det finns bättre sätt. Lägg maten och marinaden i en vakuumpåse eller vakuumburk och sug ut luften så går marineringen flera gånger fortare och är klar inom några timmar eller till och med minuter.

Hemligheten bakom marinering i vakuum är att med luften borttagen kommer marinaden bättre i kontakt med maten. Dessutom tenderar matens porer att öppna sig mer när det yttre trycket försvinner, vilket underlättar marineringen ytterligare. Processen blir helt enkelt effektivare och går mycket fortare än med traditionella metoder.

En vakuumförpackare måste inte vara dyr

Vakuumförpackare finns i många prisklasser, från några hundralappar, upp till tiotusentals kronor. Visst skiljer det en del i kvalitet, men när det gäller de maskiner som säljs för hemmabruk skiljer det främst i hur avancerade funktioner maskinen har. En billig vakuumförpackare har kanske bara en pump med fast hastighet, ett automatiskt program och en enkel förseglingsmekanism, medan dyrare modeller ofta har flera valbara hastigheter, speciella program för våta eller ömtåliga livsmedel och ibland bredare, eller rent av dubbel förseglingsmekanism.

Plast på rulle eller påsar till vakuumförpackaren?

Plast till vakuumförpackare finns i många modeller och former, men de två huvudalternativen är plast på rulle eller färdiga påsar i olika storlekar. Färdiga påsar för vakuumförpackning är snabba och smidiga att använda. Maten läggs helt enkelt i påsen, som sticks in i maskinen och det är bara att trycka på knappen så är det klart.

Vakuumplast på rulle kräver lite mer jobb, eftersom den först måste förseglas i ena änden, därefter skäras eller klippas till rätt storlek, innan maten kan stoppas in och processen slutföras. Plast på rulle är å andra sidan mycket mer flexibel. Förutom att rullen har en viss bredd finns inga begränsningar för hur små eller stora påsar du kan tillverka. Det kan bli billigare i längden och du slipper stå utan påsar i rätt storlek, på bekostnad av att det blir lite mer jobb. På de mer påkostade vakuumförpackarna för hemmabruk kan rullen ofta förvaras inuti maskinen, vilket gör den till ett praktiskt val, då den inte tar någon extra plats.

Vilket som passar dig bäst beror mycket på dina vanor och behov, men kanske är det bäst med en kombination av båda, där vakuumpåsar och vakuumplast på rulle får komplettera varandra.

Vilken vakuumförpackare är bäst i test

Att välja rätt vakuumförpackare kan te sig svårt eller nästan omöjligt för den oinvigde. I vårt test har vi valt ut fem maskiner i olika prisklasser och tittat på för- och nackdelar med de olika modellerna.Vi har valt ut en modell som är billig i jämförelse, en proffsmodell som är lite dyrare och tre modeller i mellanklassen som är snarlika men som skiljer sig åt på en del avgörande punkter.

Vilken vakuumförpackare som är bäst för dig beror förstås på dina vanor och behov och förstås din plånbok. Oavsett om du söker en billig maskin att användas sporadiskt eller behöver någonting rejält som utan vidare förpackar resultatet av en veckas älgjakt är vi säkra på att du kan hitta ett alternativ som passar dig bra i vårt bäst i test fem vakuumförpackare.