Bäst i test rökpistol! — Vi har tittat på och jämfört de bästa rökpistolerna

Att röka mat är en uråldrig tradition som ursprungligen syftade till att förbättra hållbarheten. Rökt mat är fortfarande populärt, men numer gör vi det oftast för smakens skull.

Metoden är dock fortfarande densamma. Maten stängs in i en behållare som fylls med rök från olika träslag, beroende på vilken karaktär som önskas. På detta sätt kan maten både tillagas och ges härlig röksmak.

Men att röka mat på traditionellt sätt tar tid och kräver mycket arbete. För dig som främst är ute efter röksmaken finns en smidig genväg i form av rökpistolen. En rökpistol förbränner rökspån, precis som vid traditionell rökning, men använder ytterst små mängder och processen tar bara några minuter i anspråk. Maten tillagas inte av röken, men du får lika bra röksmak ändå.

Men vilken rökpistol ska du välja? Det beror på din budget förstås men också på hur stora mängder mat du vill kunna röka åt gången. Med vår guide över fem rökpistoler bäst i test hjälper vi dig att hitta det alternativ som passar bäst för just dig.

Sage

The Smoking Gun

Pris: ~ 1299 SEK

Steba

Smoking Box Rökpistol

Pris: ~ 499 SEK

Muurikka

Elrökugn PRO 1200 W

Pris: ~ 3395 SEK

  • + Löstagbar rökslang

  • + Löstagbar glödkammare

Vinnaren

Sage the smoking gun

Pris: ~ 1299 SEK

Strömkälla: AAA-batterier

Antal hastigheter: 2

The Smoking Gun rökpistol från the Sage — “Enkel och smidig”

Från the Sage kommer denna rökpistol. The Smoking Gun är lättanvänd, står stadigt på bordet och gör sitt jobb med utmärkt resultat, allt till ett rimligt pris.

Denna rökpistol drivs med 4st AAA-batterier och har två hastigheter, så att du enkelt kan reglera rökflödet. Rökslangen är tillverkad i silikon och är löstagbar, vilket underlättar rengöring och förvaring. Även förbränningsrummet är löstagbart, så att du snabbt och enkelt kan tömma det på rester och fylla på med nytt rökspån.

Det här är en bra modell, av bra kvalitet, som räcker för de flesta behov i hemmet

  • + Lågt pris

  • – Inget ställ

2:a plats

Steba Smoking Box

Pris: ~ 499 SEK

Strömkälla: Batteri

Antal hastigheter: 1

Smoking Box rökpistol från Steba — Budgetvalet

När du vill experimentera med rökning av mat men har begränsad budget är the Smoking Box från Steba ett bra val. Tekniskt fungerar den precis som andra rökpistoler men den är i lite enklare utförande, vilket märks på priset.

Priset och utförandet till trots fungerar den och gör sitt jobb utan problem. En viktig skillnad mot de lite dyrare alternativen är att den inte har något bra ställ. Du får hålla den i handen eller se till att lägga den på något bra sätt, så den inte välter och tippar ut glödande rökspån på köksbänken eller spisen.

En bra budgetmodell, men inte förstahandsvalet för dig som vill använda den ofta och mycket.

  • + Möjlighet att tillaga mat

  • + Hög kapacitet
  • – Tar mycket plats

3:e plats

Muurikka Elrökugn PRO

Pris: ~ 3395 SEK

Strömkälla: Vägguttag

Effekt: 1200 W

Muurikka Elrök/Rökugn PRO 1200W — För rökning från grunden

Det här kan vara ett alternativ för dig som vill kunna göra mer än bara sätta röksmak och istället ha möjlighet att röka fisk eller kött från grunden, på ett enkelt och smidigt sätt. Att använda denna elrökugn är mycket enkelt. Stoppa bara in maten och fyll på med rökspån. Stäng locket och stoppa in sladden i väggen. Sedan är det bara att vänta.

En rökugn alstrar mer värme och rök än en rökpistol, och kräver därför mer plats och bättre ventilation, men om du vill ha möjlighet att inte bara sätta smak av rök utan verkligen tillaga maten genom rökning och inte har lust eller möjlighet att använda en konventionell kolgrill är detta rätt val för dig.

Så använder du din rökpistol

När du ska röka mat med rökpistol är det viktigt med bra ventilation. Det är trots allt brandrök vi pratar om. De flesta väljer att hålla till på spisen, under köksfläkten, eftersom det då är enkelt att bli av med överskottsrök utan att brandvarnaren börjar tjuta, men det går förstås också bra att vara utomhus om vädret tillåter.

Du behöver något sätt att stänga in röken tillsammans med maten. Det finns speciella kupoler att köpa, att sätta över maten, där rökslangen sticks in genom ett hål i sidan. Det finns också röklådor med liknande arrangemang. Det går dock lika bra att lägga maten i en skål eller ugnsform och täcka med plastfolie och sedan öppna en glipa för rökslangen.

Välj träslag efter önskad smak. Här finns mycket att välja mellan, beroende på vilken sorts mat du lagar och vilken karaktär du vill ha på röksmaken. Läs på i förväg vad tillverkarna rekommenderar och prova dig fram.

Själva rökningen är en ganska enkel historia. Fyll på glödkammaren med de spån du valt ut, tänd och starta rökpistolens fläkt på önskad hastighet. Ganska snabbt kommer det att börja välla ut rök ur slangen. Då gäller det att ha munstycket på rätt ställe, så inte hela köket blir fullt med rök.

När du har fyllt matkärlet med rök kan du ta bort slangen och försluta öppningen. Resterande rök får ventileras ut genom köksfläkten eller i fria luften om du är utomhus.

Du kan variera rökningstiden efter typ av mat och hur kraftig röksmak som önskas. Mellan en halv och två minuter brukar vara lagom. När tiden är ute tar du bort kupolen, plastfilmen eller vad du nu använder för att hålla tätt och låter resterande rök ventileras ut samma väg som överskottsröken tidigare. Sedan är maten klar för servering.

Hur funkar en rökpistol

En rökpistol är i grunden en mycket enkel konstruktion. Den består av en liten glödkammare, som du fyller med rökspån, en fläkt, som tillför luft och flyttar röken till rätt ställe, och en slang som leder in röken till maten.

Glödkammaren är en öppen metallbehållare, där du lägger rökspån — Det kan vara små spån, eller flisor — av önskat träslag, som du tänder på. Fläkten är den centrala delen av rökpistolen. Luftströmmen den alstrar tjänar dels till att hålla igång glöden i glödkammaren, genom hela tiden tillföra ny luft, dels till att föra ut röken genom rökslangen.

Normalt stiger brandrök uppåt, men i de flesta rökpistoler sugs röken istället ned i botten av glödkammaren. Det fungerar eftersom draget är tillräckligt starkt.

Ett perfekt komplement till sous vide

Att laga mat i vattenbad — sous vide — är populärt och ger i många fall tillgång till helt nya smakupplevelser, som inte är möjliga annars. Med en rökpistol tar du dessa smakupplevelser till en helt ny nivå.

Efter att maten tillagats varsamt i vattenbadet och eventuellt brynts på slutet, avslutar du helt enkelt med en halv minuts rökbehandling och plötsligt har du tillfört ännu en ny dimension till din mat, i form av röksmak.

När det gäller matvaror som inte ska brynas, som till exempel sparris eller svampar, behöver du inte ens ordna med en rökkammare. Du klipper helt enkelt upp ett litet hål i vakuumpåsen som maten tillagats i och släpper in röken direkt i påsen. När rökningen är klar klipper du helt enkelt upp påsen och släpper ut röken under köksfläkten.

Olika träslag ger olika smak

Det är skillnad på rök och rök. Olika träslag har olika arom och karaktär på sin rök och passar därmed till olika matvaror. Vilket träslag som passar till vad är i slutändan en fråga om tycke och smak, men en tumregel säger att mat med kraftigare smak klarar av en kraftigare röksmak utan att röken helt tar över.

Rökugn —  För dig med större behov

Om du vill röka större mängder mat och även ha möjlighet att tillaga maten genom rökning och inte bara smaksätta den finns bra elektriska rökugnar att köpa. Då får du en färdig, integrerad enhet med värmeelement och röklåda i ett. Rökugnar, till skillnad från de flesta rökpistoler, drivs inte med batteri utan kopplas till elnätet och har högre effekt.

En rökugn kan du använda för att sätta smak, men du kan också använda den för att röka fisk eller kött på liknande sätt som du kan göra på grillen ute, alltihop inom kökets fyra väggar. Du behöver dock se till att ha god ventilation eftersom det blir en hel del rök och matos som kan behöva ventileras bort. Enklast är att hålla till under köksfläkten, på spisen, men det går förstås också bra att köra rökugnen på balkongen eller altanen.