Så använder du din rökpistol
När du ska röka mat med rökpistol är det viktigt med bra ventilation. Det är trots allt brandrök vi pratar om. De flesta väljer att hålla till på spisen, under köksfläkten, eftersom det då är enkelt att bli av med överskottsrök utan att brandvarnaren börjar tjuta, men det går förstås också bra att vara utomhus om vädret tillåter.
Du behöver något sätt att stänga in röken tillsammans med maten. Det finns speciella kupoler att köpa, att sätta över maten, där rökslangen sticks in genom ett hål i sidan. Det finns också röklådor med liknande arrangemang. Det går dock lika bra att lägga maten i en skål eller ugnsform och täcka med plastfolie och sedan öppna en glipa för rökslangen.
Välj träslag efter önskad smak. Här finns mycket att välja mellan, beroende på vilken sorts mat du lagar och vilken karaktär du vill ha på röksmaken. Läs på i förväg vad tillverkarna rekommenderar och prova dig fram.
Själva rökningen är en ganska enkel historia. Fyll på glödkammaren med de spån du valt ut, tänd och starta rökpistolens fläkt på önskad hastighet. Ganska snabbt kommer det att börja välla ut rök ur slangen. Då gäller det att ha munstycket på rätt ställe, så inte hela köket blir fullt med rök.
När du har fyllt matkärlet med rök kan du ta bort slangen och försluta öppningen. Resterande rök får ventileras ut genom köksfläkten eller i fria luften om du är utomhus.
Du kan variera rökningstiden efter typ av mat och hur kraftig röksmak som önskas. Mellan en halv och två minuter brukar vara lagom. När tiden är ute tar du bort kupolen, plastfilmen eller vad du nu använder för att hålla tätt och låter resterande rök ventileras ut samma väg som överskottsröken tidigare. Sedan är maten klar för servering.
Hur funkar en rökpistol
En rökpistol är i grunden en mycket enkel konstruktion. Den består av en liten glödkammare, som du fyller med rökspån, en fläkt, som tillför luft och flyttar röken till rätt ställe, och en slang som leder in röken till maten.
Glödkammaren är en öppen metallbehållare, där du lägger rökspån — Det kan vara små spån, eller flisor — av önskat träslag, som du tänder på. Fläkten är den centrala delen av rökpistolen. Luftströmmen den alstrar tjänar dels till att hålla igång glöden i glödkammaren, genom hela tiden tillföra ny luft, dels till att föra ut röken genom rökslangen.
Normalt stiger brandrök uppåt, men i de flesta rökpistoler sugs röken istället ned i botten av glödkammaren. Det fungerar eftersom draget är tillräckligt starkt.
Ett perfekt komplement till sous vide
Att laga mat i vattenbad — sous vide — är populärt och ger i många fall tillgång till helt nya smakupplevelser, som inte är möjliga annars. Med en rökpistol tar du dessa smakupplevelser till en helt ny nivå.
Efter att maten tillagats varsamt i vattenbadet och eventuellt brynts på slutet, avslutar du helt enkelt med en halv minuts rökbehandling och plötsligt har du tillfört ännu en ny dimension till din mat, i form av röksmak.
När det gäller matvaror som inte ska brynas, som till exempel sparris eller svampar, behöver du inte ens ordna med en rökkammare. Du klipper helt enkelt upp ett litet hål i vakuumpåsen som maten tillagats i och släpper in röken direkt i påsen. När rökningen är klar klipper du helt enkelt upp påsen och släpper ut röken under köksfläkten.
Olika träslag ger olika smak
Det är skillnad på rök och rök. Olika träslag har olika arom och karaktär på sin rök och passar därmed till olika matvaror. Vilket träslag som passar till vad är i slutändan en fråga om tycke och smak, men en tumregel säger att mat med kraftigare smak klarar av en kraftigare röksmak utan att röken helt tar över.
Rökugn — För dig med större behov
Om du vill röka större mängder mat och även ha möjlighet att tillaga maten genom rökning och inte bara smaksätta den finns bra elektriska rökugnar att köpa. Då får du en färdig, integrerad enhet med värmeelement och röklåda i ett. Rökugnar, till skillnad från de flesta rökpistoler, drivs inte med batteri utan kopplas till elnätet och har högre effekt.
En rökugn kan du använda för att sätta smak, men du kan också använda den för att röka fisk eller kött på liknande sätt som du kan göra på grillen ute, alltihop inom kökets fyra väggar. Du behöver dock se till att ha god ventilation eftersom det blir en hel del rök och matos som kan behöva ventileras bort. Enklast är att hålla till under köksfläkten, på spisen, men det går förstås också bra att köra rökugnen på balkongen eller altanen.