Bäst i test tryckkokare — Vi har tittat på och jämfört de 5 bästa tryckkokarna

Vatten kokar vid 100°C vid normalt tryck. Vid högre tryck ökar kokpunkten. Det är precis vad en tryckkokare gör. Därför blir maten klar fortare. Dessutom kan du utnyttja tryckkokaren till ångkokning vilket dessutom bidrar till att bevara mer av matens näringsämnen.

Tryckkokare ser ut som vanliga kastruller, men har ett tättslutande lock som kan låsas fast och en tryckkänslig ventil, som håller trycket uppe på ett visst värde, men släpper ut ånga om trycket går över detta. De flesta tryckkokare har två olika lägen, där det lägre används för att koka ömtåliga grönsaker, medan det högre används till allt annat. Vissa avancerade tryckkokare har elektrisk timer som automatiskt öppnar en ventil och släpper ut övertrycket när tiden är slut.

Men vilken tryckkokare är bäst i test? Det beror förstås på vem du är, vilka krav du har och hur många du vill kunna laga mat till. Med vårt heltäckande och informativa test är vi säkra på att du ska kunna hitta den tryckkokare som passar just dig bäst.

WMF

Perfext plus tryckkokare

Pris: ~ 1599 SEK

Demayere

Special Tryckkokare

Pris: ~ 2599 SEK

Fissler

Tryckkokare Vitavit

Pris: ~ 2790 SEK

 • + Tryckindikator

 • + Reptåligt specialstål, Cromargan™

 • + Löstagbart handtag, underlättar rengöring

 • + Flamskyddat handtag

Vinnaren

WMF Perfext plus tryckkokare

Pris: ~ 1599 SEK

Volym: 4,5 l

Diameter: 22 cm

Antal trycklägen: 2

Perfect Plus tryckkokare 4,5 liter från WMF

Tryckkokaren Perfect Plus från WMF är tillverkat av WMF:s egna syrafasta rostfria stål, Cromargan™, som är extra tåligt mot repor och håller sig blankt under många år, utan polering. Det inte bara ser snyggt ut utan gör också att matrester inte fastnar lika lätt och att den är lätt att diska.

Perfect Plus har två tryckinställningar så att du kan laga till även ömtåliga grönsaker, utan att de blir överkokta. Den är dessutom försedd med en indikator som visar när du uppnått önskat tryck. Indikatorn underlättar för dig att hålla lagom temperatur på plattan. Om trycket sjunker och temperaturen behöver höjas ser du det direkt. Du behöver alltså inte använda en massa extra värme för att vara på den säkra sidan och sparar därigenom energi.

Handtaget är flamskyddat, vilket gör denna modell lämplig för gasspisar. Det går dessutom att ta loss från locket, för separat rengöring. Själva locket och grytan kan diskas i maskin, medan handtaget med tryckventilerna sköljs rent.

WMF Perfect Plus finns i flera storlekar.

 • + Extra högt arbetstryck

 • + 10 års garanti

 • + Korta handtag, tar liten plats

 • – Locket tål ej maskindisk

2:a plats

Demayere special tryckkokare

Pris: ~ 2599 SEK

Volym: 8 l

Diameter: 24 cm

Antal trycklägen: 2

Demeyere Special tryckkokare 8 liter

Demeyere Special utmärks av det höga arbetstrycket, som gör matlagningen snabb och effektiv, vilket är bra för dig som ofta lagar mat och har ont om tid. Den har två lägen som gör att du kan välja ett lägre tryck för lite långsammare tillagning av ömtåliga livsmedel. Grytan har extra tjock botten, vilket gör att den passar på alla typer av spisar och hällar.

Både grytan och locket är tillverkade i syrafast, rostfritt stål, med handtag i plast, som håller sig svala under hela tillagningen.

Locket har ett unikt stängningssystem som gör det omöjligt att öppna under tryck, vilket förhindrar olyckor. Tyvärr tål locket inte maskindisk utan måste diskas för hand.

Demeyere lämnar hela 10 års garanti på sina tryckkokare, som finns i flera olika storlekar.

 • + Timer

 • + Tryckindikator

 • + Ångkokningsinsats ingår

 • + Maskindiskbar

 • – Högre pris

3:e plats

Fissler Tryckkokare Vitavit

Pris: ~ 2790 SEK

Volym: 6 l

Diameter: 22 cm

Antal trycklägen: 3

Fissler VitaVit Edition 6 liter — Lyxalternativet

Tryckkokaren VitaVit Edition från Fissler är tryckkokaren som har allt och lite till. Grytan och locket är i syrafast, rostfritt stål, med handtag av plast, som många andra, men där upphör likheterna. Tryckindikatorn visar med färgerna rött, gult och grönt om det är dags att höja eller sänka värmen, eller om den är lagom. Den inbyggda timern visar tillagningstid, som räknas från att rätt arbetstryck uppnåtts.

Denna tryckkokare har tjock botten och flamskydd på handtaget, vilket gör att den passar alla värmekällor, inklusive gas- och induktionsspisar. Handtaget med tryckventilerna kan lätt tas loss, vilket gör att både grytan och locket kan rengöras i diskmaskin. Botten har dessutom rundade hörn, vilket försvårar för matrester att fastna och underlättar rengöring ytterligare. Den medföljande insatsen kan användas till ångkokning, men även till extrahering av frukt- och grönsaksjuice.

Fisslers tryckkokare finns i flera storlekar, upp till 10 liter

 • + Maskindiskbar

 • + Bra pris

 • – Saknar tryckindikator

4:e plats

Tefal Secure 5 Neo

Pris: ~ 699 SEK

Volym: 4 l

Diameter: 22 cm

Antal trycklägen: 2

Tefal Secure 5 Neo — Budgetalternativet

Om du har lite mindre budget och kan tänka dig en enkel tryckkokare utan extra finesser är Tefal Secure 5 Neo ett bra alternativ. Den gör allt det som du förväntar dig av en tryckkokare, men erbjuder ingenting extra.

Grytan och locket är tillverkade i syrafast, rostfritt stål. Handtagen och övriga detaljer är i plast och silikon. En unik detalj är att hela tryckkokaren, inklusivet locket med handtag, tål maskindisk. Dock rekommenderas handdisk av locket för att öka livslängden.

Totalt fem olika säkerhetssystem ser till att locket är korrekt monteras och inte kan öppnas förrän övertrycket är borta. I locket finns en väljare för högt eller lågt tryck, så att du kan tillaga ömtåliga matvaror extra varsamt.

Denna tryckkokare fungerar på alla värmekällor, inklusive gas- och induktionsspisar. Tefal Secure 5 Neo finns i flera storlekar, upp till 10 liter.

 • + Tål mikrovågsugn

 • + Tål maskindisk

 • + Lågt pris

 • – Plast

 • – Liten storlek

5:e plats

Exklusiv tryckkokare

Pris: ~ 3299 SEK

The Fast Slow Pro tryckkokare — The Sage

Det här är inte bara en tryckkokare utan en komplett matlagningsmaskin som kan göra nästan allt.

Använd den som tryckkokare för att laga mat snabbare, eller välj ett av programmen för långsam matlagning och använd den som slow cooker. Med the Fast Slow Pro från the Sage har du alla möjligheter.

Med dubbla temperatursensorer både i botten och locket har du alltid full kontroll över processen och får ett garanterat perfekt resultat varje gång.

Eftersom tryckkokaren ansluts direkt till elnätet behöver du inte ens ha tillgång till en spisplatta. Du kan ta med den överallt och laga mat var som helst, så länge du har tillgång till ett eluttag.

Hur fungerar en tryckkokare?

Normalt kokar vatten vid 100°C. Det beror på att vattnets inre ångtryck vid den temperaturen blir lika stort som det omgivande lufttrycket. Vattnet blir till gas — vattenånga — och det du ser hända när det börjar bubbla.

Men vatten kokar inte alltid vid 100°C. På hög höjd där trycket är lägre kokar vatten vid lägre temperatur. Omvänt gäller att om det omgivande trycket är högre höjs kokpunkten. Det är precis det som händer i en tryckkokare.

En tryckkokare är en speciellt utformad kastrull med ett tättslutande lock som kan låsas fast. När vatten sedan värms stiger trycket inne i kastrullen vilket gör att vattnet inte börjar koka förrän en bit över hundra grader. Hur långt över beror på hur högt trycket blir inne i den slutna kastrullen.

De flesta tryckkokare har två olika ångventiler som kan öppnas eller stängas och som släpper ut ånga vid olika högt tryck. Det är ångventilerna som reglerar trycket inne i kokaren och ser till att det blir lagom för att uppnå en viss koktemperatur, ofta runt 110 eller 119°C. När ventilerna släpper ut ånga betyder det att tryckkokaren är tillräckligt varm för att hålla rätt tryck. Slutar de släppa ut ånga betyder det att temperaturen sjunkit något under önskad nivå.

Ångkokare för mikrovågsugn

De flesta ångkokare som säljs är tillverkade av rostfritt stål, med plastdetaljer. Det fungerar bra på alla typer av spisar, men metall är inte bra när du vill laga mat i mikrovågsugnen. Då finns istället speciella tryckkokare i plast att köpa. De fungerar på samma sätt som vanliga tryckkokare för övrigt, med en eller flera ventiler som håller kvar ett visst tryck inuti och släpper ut överskottet i form av ånga.

Även du som lagar mat i micron kan alltså njuta ångkokarens många fördelar.

Faror med tryckkokare

En tryckkokare som hålls i gott skick och har rena säkerhetsventiler är normalt inte farlig att använda. Däremot bör du tänka på att en varm tryckkokare innehåller het ånga under tryck, som du kan bränna dig på om du är oförsiktig.

De flesta tryckkokare är spärrade så att de inte ska gå att öppna om trycket inuti kokaren är avsevärt högre än trycket på utsidan. För att få av locket måste du antingen vänta på att tryckkokaren svalnar, eller släppa ut den heta ångan genom någon av ventilerna. Det är då det är viktigt att vara mycket försiktig, eftersom ångan kan spruta ut under högt tryck och orsaka brännskador. Låt inte barn ensamma hantera en tryckkokare och följ noga tillverkarens instruktioner så slipper du otrevliga överraskningar och kan njuta av god och snabbt tillagad mat.

Vilken typ av mat kan jag laga i tryckkokare?

I en tryckkokare kan du laga all mat som ska kokas i kastrull, eller som ska ångkokas. Den stora fördelen med tryckkokaren är att maten blir klar mycket fortare, eftersom temperaturen är högre. Om du ångkokar grönsaker får du dessutom ytterligare fördelar i form av att smakämnen, vitaminer och mineraler bevaras mycket bättre vid ångkokning än vid traditionell kokning i vattenbad.

En tryckkokare måste inte vara dyr

Priset på tryckkokare varierar en del med storlek, men också mellan olika märken. För dig som vill köpa en enkel och mindre tryckkokare finns bra alternativ för en bit under tusen kronor. Större modeller kostar mer men framför allt får du betala mer för högre kvalitet och fler finesser.

För mer pengar får du i allmänhet en större tryckkokare, men du får oftast också en tryckkokare som är av bättre kvalitet, med stabilare uppbyggnad och tjockare botten, som gör att den håller längre.

Funkar tryckkokare på induktionsspis?

Alla tryckkokare i vårt test, förutom de som är avsedda för microvågsugn, fungerar på induktionsspis. Det är svårt att hitta en tryckkokare som inte fungerar på induktionsplattor men det är förstås bäst att kontrollera innan köp, om det är viktigt för dig.

Funkar tryckkokare på gasspis?

Alla tryckkokare i vårt test, utom den som är avsedd för mikrovågsugn, tål att användas på gasspis. Generellt gäller att det inte finns någonting som hindrar en tryckkokare från att fungera på gasspis, men det gäller att välja en modell med tjock botten och att vara försiktig med värmen så kastrullen inte slår sig. Om det händer kan det hända att locket inte sluter tätt och att packningen börjar läcka. Om tryckkokaren är ordentligt fylld med vatten är risken liten att någonting ska hända, eftersom vattnet effektivt för bort värmen från botten av kastrullen.

Hur stor tryckkokare behöver jag

En bra storlek på tryckkokare till en barnfamilj är 4,5 eller 6 liter. Det är stort nog för att täcka de flesta matlagningsbehov. Med lite eftertanke och planering räcker det även till för en mindre middagsbjudning. För mindre hushåll utan barn eller som en andra tryckkokare för att koka ris eller grönsaker som tillbehör kan det vara lämpligt med en mindre modell på 2,5 liter.

Om du ofta lagar stora omgångar mat till många personer eller om du gör storkok och fryser in i portioner kan det vara bra att istället titta på en riktigt stor tryckkokare på 8 liter eller mer. De tar dock stor plats så se till att du har utrymme att förvara dem och att spisplattorna är stora nog.