Hur fungerar en tryckkokare?
Normalt kokar vatten vid 100°C. Det beror på att vattnets inre ångtryck vid den temperaturen blir lika stort som det omgivande lufttrycket. Vattnet blir till gas — vattenånga — och det du ser hända när det börjar bubbla.
Men vatten kokar inte alltid vid 100°C. På hög höjd där trycket är lägre kokar vatten vid lägre temperatur. Omvänt gäller att om det omgivande trycket är högre höjs kokpunkten. Det är precis det som händer i en tryckkokare.
En tryckkokare är en speciellt utformad kastrull med ett tättslutande lock som kan låsas fast. När vatten sedan värms stiger trycket inne i kastrullen vilket gör att vattnet inte börjar koka förrän en bit över hundra grader. Hur långt över beror på hur högt trycket blir inne i den slutna kastrullen.
De flesta tryckkokare har två olika ångventiler som kan öppnas eller stängas och som släpper ut ånga vid olika högt tryck. Det är ångventilerna som reglerar trycket inne i kokaren och ser till att det blir lagom för att uppnå en viss koktemperatur, ofta runt 110 eller 119°C. När ventilerna släpper ut ånga betyder det att tryckkokaren är tillräckligt varm för att hålla rätt tryck. Slutar de släppa ut ånga betyder det att temperaturen sjunkit något under önskad nivå.
Ångkokare för mikrovågsugn
De flesta ångkokare som säljs är tillverkade av rostfritt stål, med plastdetaljer. Det fungerar bra på alla typer av spisar, men metall är inte bra när du vill laga mat i mikrovågsugnen. Då finns istället speciella tryckkokare i plast att köpa. De fungerar på samma sätt som vanliga tryckkokare för övrigt, med en eller flera ventiler som håller kvar ett visst tryck inuti och släpper ut överskottet i form av ånga.
Även du som lagar mat i micron kan alltså njuta ångkokarens många fördelar.
Faror med tryckkokare
En tryckkokare som hålls i gott skick och har rena säkerhetsventiler är normalt inte farlig att använda. Däremot bör du tänka på att en varm tryckkokare innehåller het ånga under tryck, som du kan bränna dig på om du är oförsiktig.
De flesta tryckkokare är spärrade så att de inte ska gå att öppna om trycket inuti kokaren är avsevärt högre än trycket på utsidan. För att få av locket måste du antingen vänta på att tryckkokaren svalnar, eller släppa ut den heta ångan genom någon av ventilerna. Det är då det är viktigt att vara mycket försiktig, eftersom ångan kan spruta ut under högt tryck och orsaka brännskador. Låt inte barn ensamma hantera en tryckkokare och följ noga tillverkarens instruktioner så slipper du otrevliga överraskningar och kan njuta av god och snabbt tillagad mat.
Vilken typ av mat kan jag laga i tryckkokare?
I en tryckkokare kan du laga all mat som ska kokas i kastrull, eller som ska ångkokas. Den stora fördelen med tryckkokaren är att maten blir klar mycket fortare, eftersom temperaturen är högre. Om du ångkokar grönsaker får du dessutom ytterligare fördelar i form av att smakämnen, vitaminer och mineraler bevaras mycket bättre vid ångkokning än vid traditionell kokning i vattenbad.
En tryckkokare måste inte vara dyr
Priset på tryckkokare varierar en del med storlek, men också mellan olika märken. För dig som vill köpa en enkel och mindre tryckkokare finns bra alternativ för en bit under tusen kronor. Större modeller kostar mer men framför allt får du betala mer för högre kvalitet och fler finesser.
För mer pengar får du i allmänhet en större tryckkokare, men du får oftast också en tryckkokare som är av bättre kvalitet, med stabilare uppbyggnad och tjockare botten, som gör att den håller längre.
Funkar tryckkokare på induktionsspis?
Alla tryckkokare i vårt test, förutom de som är avsedda för microvågsugn, fungerar på induktionsspis. Det är svårt att hitta en tryckkokare som inte fungerar på induktionsplattor men det är förstås bäst att kontrollera innan köp, om det är viktigt för dig.
Funkar tryckkokare på gasspis?
Alla tryckkokare i vårt test, utom den som är avsedd för mikrovågsugn, tål att användas på gasspis. Generellt gäller att det inte finns någonting som hindrar en tryckkokare från att fungera på gasspis, men det gäller att välja en modell med tjock botten och att vara försiktig med värmen så kastrullen inte slår sig. Om det händer kan det hända att locket inte sluter tätt och att packningen börjar läcka. Om tryckkokaren är ordentligt fylld med vatten är risken liten att någonting ska hända, eftersom vattnet effektivt för bort värmen från botten av kastrullen.
Hur stor tryckkokare behöver jag
En bra storlek på tryckkokare till en barnfamilj är 4,5 eller 6 liter. Det är stort nog för att täcka de flesta matlagningsbehov. Med lite eftertanke och planering räcker det även till för en mindre middagsbjudning. För mindre hushåll utan barn eller som en andra tryckkokare för att koka ris eller grönsaker som tillbehör kan det vara lämpligt med en mindre modell på 2,5 liter.
Om du ofta lagar stora omgångar mat till många personer eller om du gör storkok och fryser in i portioner kan det vara bra att istället titta på en riktigt stor tryckkokare på 8 liter eller mer. De tar dock stor plats så se till att du har utrymme att förvara dem och att spisplattorna är stora nog.