Vad ska man tänka på när man köper en kockkniv?
Vad är mina behov?
Den första frågan du bör ställa dig när du vill köpa en kockkniv är vad du tänkt använda kniven till. Är du en entusiastisk nybörjare som kanske mest behöver en funktionell kniv som kan göra det mesta? Eller är du kanske mer van i köket och villig att lägga lite mer pengar på något av högre kvalitet och som du ka ha med dig under längre tid? Ett tips att tänka på generellt är att det ofta är mer lönsamt att ha färre knivar och sköta om dem väl än att ha många specialvarianter som blir liggande eller inte tas om hand. En välskött kniv kan du ha länge och använda till mycket.
Ergonomi
Det är viktigt att kockkniven känns rätt i handen. Tidigare ansåg man ofta att en kockkniv skulle vara stor och tung, idag är många varianter lite lättare. När du håller i kniven bör du känna att du får ett skönt grepp som passar din hand och att du enkelt kan göra den rullande rörelsen som man använder när man skär eller styckar med kniven. Det är också praktiskt om kniven tillåter dig att ta flera olika sorters grepp.
Underhåll
En annan viktig fråga att ställa sig är hur mycket underhåll man är villig ägna sig åt. Många professionella kockar pratar varmt om kockknivar av kolstål, som är ett slags stål som innehåller mer kol än en kniv av rostfritt stål till exempel. Detta gör att kniven blir betydligt vassare och mycket enkel att underhållsslipa själv. Samtidigt så innebär det att kniven rostar mycket fortare, en kolstålkniv bör torkas av direkt efter att ha blivit diskad och vissa kockar torkar till och med av kniven efter varje gång de skurit med den. Kolstålsknivar är ett extremfall vad gäller underhåll, men det är värt att betänka hur mycket tid du vill lägga på underhåll. Alla knivar måste såklart slipas då och då, men beroende på stålets hårdhet kan de vara olika lätta att slipa hemma och gå olika länge utan slipning. Tro inte på reklam som säger att en viss kockkniv aldrig behöver slipas, det betyder att den har en mycket slö egg från början, som är svår eller omöjlig att få vass. Keramikknivar måste i princip lämnas in till en professionell slip för underhåll och kan inte slipas hemma.
Skötselråd för kockknivar
Diska aldrig en kniv i diskmaskinen. Diskmedlet tär på knivens egg och gör den slö. Diska istället alla knivar för hand. Låt bli att skära på alltför hårda underlag. En skärbräda av glas eller liknande är knivens värsta mardröm och kan enkelt få även den vassaste egg slö. Använd inte kniven till att skrapa bort saker från skärbrädan, även detta bidrar till att göra din egg slö. Använd hellre knivens rygg om du vill skrapa skärbrädan. Låt aldrig kniven ligga löst tillsammans med andra redskap, knivar förvaras bäst i ett knivblock när de inte används. Tänk på att smörja in trähandtag med jämna mellanrum, gärna med till exempel linfröolja.
Sammanfattning
Det är svårt att på rak arm säga vilken kockkniv som är bäst-i-test. Det finns många fantastiska knivar på marknaden. Först och främst gäller som nämnt att fundera över vad du har för behov och budget, samt hur mycket tid du är villig att lägga på din kniv. Alla knivar som listats i testet kommer garantera ge dig fantastiska resultat i köket och vilken man föredrar kommer delvis an på vem man är. Med det sagt så är trots allt Global G-2 en riktig klassiker i sammanhanget och en kniv som uppskattas av de allra flesta. Känner du dig osäker och du bara ska köpa en kniv så är detta det givna valet. I den får du en funktionell och högkvalitativ kniv som du med rätt underhåll kunna använda länge.