Kockkniv bäst i test – Vi har tittat på och jämfört de 5 bästa kockknivarna

Det kan vara nog så svårt att veta vilken kockkniv man ska köpa. Vilken passar egentligen mina behov, hur mycket bör man betala för en bra kniv och hur länge kan jag räkna med att den ska hålla sig vass?

I den här genomgången har vi listat några av de bästa kockknivarna på marknaden. Urvalet är baserat på ett kvalitet, hållbarhet över tiden, eggens skärpa, hur ömtålig kniven är och hur mycket skötsel den behöver, design, ergonomi och prisklass.

Vi har också kategoriserat dem utifrån några olika tänkbara profiler. Förhoppningsvis kan detta ge dig goda råd inför ditt nästa köp!

Melitta

Global Kockkniv

Pris: ~ 949 SEK

Tamahagane kyoto

Kockkniv

Pris: ~ 3275 SEK

Victorinox

Kockkniv

Pris: ~ 419 SEK

 • + Enkel att arbeta med

 • Bra grepp och snygg design

 • – Högt pris

Vinnaren

Global kockkniv

Pris: ~ 949 SEK

Kockkniv 20 cm

Rostfritt stål

Global G-2 – den beprövade klassikern

Global har gjort sig ett namn för sina knivar som uppskattas lika mycket av hemmaentusiasten som av professionella kockar. Det är inte för intet som Global G-20 har utsett till den bästa kockkniven i otaliga tester. Den här kniven i rostfritt stål ligger bra i handen för de allra flest och är enkel och skön att arbeta med. Gjord i hårt rostfritt stål är den både mycket vass och relativt enkel att slipa hemma. Helt enkelt en kniv som passar de allra flesta.

 • +  Vass egg

 • Tidlös vacker design

 • En högkvalitativ kniv

 • – Högt pris

2:a plats

Tamahagane Kyoto

Pris: ~ 3275 SEK

Kockkniv 18 cm

Damaskusstål

Tamahagane Kyoto – japansk lyx

För den som letar efter det allra bästa kockknivarna som marknaden har att erbjuda erbjuda brukar de japanska knivarna vara det givna svaret. Tamahagane Kvoto är gjord av 63 lager stål i enlighet med urgammal japansk metod. De många lagren stål gör kniven både stark och flexibel och ger den det vackra mönster som kallas för damaskus. På grund av den speciella tillverkningsmetoden får de japanska kockknivarna också en otroligt vass egg.

 • + Mångsidig

 • + Lättanvänd kniv

 • + Förmånligt pris

3:e plats

Victorinox kockkniv

Pris: ~ 419 SEK

Kockkniv 19 cm

Rostfritt stål

Victorinox – Den mest prisvärda

Med en härligt vass egg som håller skärpan länge och ett stadigt fibroxhandtag är denna kniven en riktigr bra allroundkniv och till ett mycket förmånligt pris. Kniven är skön och enkel att hålla i och dess sträva handtag gör att den är enkelt att få grepp om även när den är blöt. Eggen av rostfritt stål håller sig vass länge och är enkel att slipa upp när det behövs. Victorinoxkniven är både allsidig och smidig. En mycket bra kockkniv.

 • + Slitstark
 • + Vass egg
 • + Tål diskmaskin

4:e plats

Satake Hi-tech Keramisk kockkniv

Pris: ~ 1290 SEK

Keramisk kockkniv

Satake High tech – En keramisk kniv

De keramiska kockknivarna har fått sin stjärnstatus eftersom att de till skillnad från en stålkniv, i princip aldrig blir slöa. Den keramiska knivens tillverkningsprocess gör materialet nästan lika hårt som diamant, vilket också gör eggen mycket mer slittålig än på en vanlig stålkniv. En keramisk kniv kan du använda i många månader utan att behöva slipa och den kan till och med diskas i diskmaskin, något som man aldrig ska göra med en vanlig stålkniv. Kniven har ett snyggt och skönt handtag som gör den enkel att använda.

 • + Bra pris
 • – Lägre hållbarhet

5:e plats

Fiskar functional kockkniv

Pris: ~ 129 SEK

Fransk Kockkniv

Rostfri

Fiskars Functional Form-bra budget

Fiskars Functional Form kockknivar har vunnit mångas kärlek med sitt enastående låga pris och höga kvalitet. För mindre än 200 kr får du en kniv som är skön att hålla i och arbeta med, är vass och hållbar och som passar till mycket. Detta är den perfekta kniven för den som lever på en studentbudget eller för ett första hem, då den täcker många behov till en liten peng. På grund av det rostfria stålets mjukhet är kniven enkel att slipa upp hemma och att få vass.

Vad ska man tänka på när man köper en kockkniv?

Vad är mina behov?

Den första frågan du bör ställa dig när du vill köpa en kockkniv är vad du tänkt använda kniven till. Är du en entusiastisk nybörjare som kanske mest behöver en funktionell kniv som kan göra det mesta? Eller är du kanske mer van i köket och villig att lägga lite mer pengar på något av högre kvalitet och som du ka ha med dig under längre tid? Ett tips att tänka på generellt är att det ofta är mer lönsamt att ha färre knivar och sköta om dem väl än att ha många specialvarianter som blir liggande eller inte tas om hand. En välskött kniv kan du ha länge och använda till mycket.

Ergonomi

Det är viktigt att kockkniven känns rätt i handen. Tidigare ansåg man ofta att en kockkniv skulle vara stor och tung, idag är många varianter lite lättare. När du håller i kniven bör du känna att du får ett skönt grepp som passar din hand och att du enkelt kan göra den rullande rörelsen som man använder när man skär eller styckar med kniven. Det är också praktiskt om kniven tillåter dig att ta flera olika sorters grepp. 

Underhåll

En annan viktig fråga att ställa sig är hur mycket underhåll man är villig ägna sig åt. Många professionella kockar pratar varmt om kockknivar av kolstål, som är ett slags stål som innehåller mer kol än en kniv av rostfritt stål till exempel. Detta gör att kniven blir betydligt vassare och mycket enkel att underhållsslipa själv. Samtidigt så innebär det att kniven rostar mycket fortare, en kolstålkniv bör torkas av direkt efter att ha blivit diskad och vissa kockar torkar till och med av kniven efter varje gång de skurit med den. Kolstålsknivar är ett extremfall vad gäller underhåll, men det är värt att betänka hur mycket tid du vill lägga på underhåll. Alla knivar måste såklart slipas då och då, men beroende på stålets hårdhet kan de vara olika lätta att slipa hemma och gå olika länge utan slipning. Tro inte på reklam som säger att en viss kockkniv aldrig behöver slipas, det betyder att den har en mycket slö egg från början, som är svår eller omöjlig att få vass. Keramikknivar måste i princip lämnas in till en professionell slip för underhåll och kan inte slipas hemma.

Skötselråd för kockknivar

Diska aldrig en kniv i diskmaskinen. Diskmedlet tär på knivens egg och gör den slö. Diska istället alla knivar för hand. Låt bli att skära på alltför hårda underlag. En skärbräda av glas eller liknande är knivens värsta mardröm och kan enkelt få även den vassaste egg slö. Använd inte kniven till att skrapa bort saker från skärbrädan, även detta bidrar till att göra din egg slö. Använd hellre knivens rygg om du vill skrapa skärbrädan. Låt aldrig kniven ligga löst tillsammans med andra redskap, knivar förvaras bäst i ett knivblock när de inte används. Tänk på att smörja in trähandtag med jämna mellanrum, gärna med till exempel linfröolja.

Sammanfattning

Det är svårt att på rak arm säga vilken kockkniv som är bäst-i-test. Det finns många fantastiska knivar på marknaden. Först och främst gäller som nämnt att fundera över vad du har för behov och budget, samt hur mycket tid du är villig att lägga på din kniv. Alla knivar som listats i testet kommer garantera ge dig fantastiska resultat i köket och vilken man föredrar kommer delvis an på vem man är. Med det sagt så är trots allt Global G-2 en riktig klassiker i sammanhanget och en kniv som uppskattas av de allra flesta. Känner du dig osäker och du bara ska köpa en kniv så är detta det givna valet. I den får du en funktionell och högkvalitativ kniv som du med rätt underhåll kunna använda länge.