Bäst i test våffeljärn — Vi har tittat på och jämfört 5 våffeljärn

Alla älskar nygräddade våfflor! Vare sig det är vardag eller fest är våfflor alltid uppskattat som mellanmål, tilltugg eller dessert. Ja, med rätt smet och topping kan du till och med göra våfflan till huvudrätt under middagen.

Våffeljärn finns i många modeller och prisklasser. Ett bra våffeljärn måste inte vara jättedyrt, men både kvalitet och mängden funktioner varierar med priset och att välja det billigaste blir lätt en trist historia med tiden.

Ett bra våffeljärn ska hålla en lagom hög och jämn temperatur på både övre och undre laggen. Det ska vara lätt att rengöra och bör vara utformat så att eventuellt överflödig smet hålls under kontroll och inte rinner utanför. Slutligen ska det vara lätt att ställa undan utan att det tar onödigt mycket plats.

Det är mycket att tänka på och ta i beaktande, men med vår informativa guide med fem våffeljärn bäst i test hoppas vi göra valet lätt för dig.

Wilfa

Våffeljärn WAS-623

Pris: ~ 599 SEK

Graef

Rostfritt våffeljärn

Pris: ~ 1162 SEK

Severin

Dubbelt våffeljärn med temperaturkontroll

Pris: ~ 910 SEK

 • + Extra stora våfflor

 • + Inställbar termostat

 • + Indikatorlampa

 • + Spillfri

 • + Måttskopa ingår

Vinnaren

Wilfa WAS-623

Pris: ~ 599 SEK

Antal våfflor: 1

Våffelform: 5 hjärtan

Effekt: 1400 W

Wilfa WAS-623

Med det här våffeljärnet från Wilfa behöver du inte bli besviken. Tvärtom kan du överraska med extra stora våfflor, med en diameter på hela 23 cm. Levereras med en skopa som gör att du alltid får rätt mängd smet för att fylla järnet. Eventuellt överflöd samlas upp i den rejält tilltagna rännan runt undre laggen, så att  du slipper kladdigt spill.

Det här våffeljärnet har inställbar termostat. Dessutom finns en indikatorlampa som talar om när våfflan är färdiggräddad, vilket hjälper dig att få jämnt resultat med perfekta våfflor varje gång. Nonstick-beläggning gör rengöringen enkel. Kraftiga gummifötter ser till att järnet står stabilt på bänken. När det inte används kan våffeljärnet förvaras stående på högkant, så att det tar minimalt med plats. Inbyggd kabelförvaring underlättar ytterligare.

 • + Snygg design

 • + 6 gräddningsprogram

 • + Indikering med ljud

2:a plats

Graef rostfritt våffeljärn

Pris: ~ 1162 SEK

Antal våfflor: 1

Våffelform:  5 hjärtan

Effekt: 850 W

Graef — Design med det lilla extra

Detta våffeljärn från tyska Graef är något för dig som gillar snygg design. Stilrent hölje i rostfritt stål och med ett infällt gångjärn som är helt dolt när det är stängt gör det till en fröjd att titta på. Den tyska kvaliteten är närvarande i varje detalj och gör ingen besviken. Våffelstorleken ligger på 20 cm och är klassiskt hjärtformad i fem delar.

Våffeljärnet från Graef har elektroniskt styrd termostat med sex valbara gräddningsprogram. En indikatorlampa visar när järnet är varmt och redo för gräddning. När våfflan är färdiggräddad indikeras detta både med ljus och ljudsignal. Du behöver inte ständigt stå och passa och kontrollera gräddningen utan får enkelt perfekt resultat varje gång.

Graefs våffeljärn är lätt att stuva undan och kan förvaras på högkant. Kabeln rullas in i den inbyggda kabelvindan.

 • + Bra budgetval

 • + Inställbar termostat

 • + Spillfri

3:e plats

Wilfa dubbelt med temperaturkontroll

Pris: ~ 910 SEK

Antal våfflor: 2

Våffelform: 5 hjärtan

Effekt: 1700 W

Wilfa dubbelt våffeljärn med temperaturkontroll — Bra budgetval

Våffeljärnet från Wilfa gör två våfflor åt gången. Det har manuellt inställbar termostat, som låter dig välja gräddningstemperatur och gräddar lite tjockare våfflor. Om man tycker det är en för- eller nackdel är förstås en individuell fråga. För övrigt gör den normalstora våfflor i den traditionella formen, med fem hjärtan.

En rejäl kant på nedre laggen ser till att du slipper spill från överflödande våffelsmet. Nonstick-beläggning gör laggarna lätta att rengöra  En kabelvinda på undersidan tar hand om sladden när våffeljärnet ställs undan. Det kan naturligtvis förvaras stående.

 • + Klassisk svensk design

 • + Lågt pris

 • + Inställbar termostat

 • + Spillfri

4:e plats

Åviken 907 Diamond våffeljärn

Pris: ~ 359 SEK

Antal våfflor: 1

Våffelform: 5 hjärtan

Effekt: 1000 W

Åviken 907 Diamond — Svensk klassiker!

Du som vill ha ett helsvenskt våffeljärn ska titta på Åviken Diamond. Med anor från 50-talet är detta en svensk klassiker i enkel stilren design. Rejäla laggar i aluminium med nonstick-beläggning och en manuellt inställbar termostat borgar för ett jämnt resultat, gräddat precis enligt dina önskemål.

Åvikens våffeljärn har en extra stor och stabil bas, som gör att det står stadigt på köksbänken. Rinnkant på undre laggen fångar upp eventuellt överflödig smet så att du slipper spill. Våffeljärnet är lätt att stuva undan efter användning och kan förvaras på högkant.

 • + Lyxig design

 • + 12 gräddningsprogram

 • + Måttskopa ingår

 • + Spillfri

 • – Högt pris

5:e plats

Dualit Dubbel - Våffeljärn

Pris: ~ 5980 SEK

Antal våfflor: 2

Våffelform: Rund, fyra delar

Effekt: 1500 W

Dualit Dubbel — Proffsmodellen

Det här är ett våffeljärn för dig som har stor familj och vill kunna göra riktigt mycket våfflor åt gången, eller som behöver ett våffeljärn till café eller restaurang. Dualit dubbel gör två runda våfflor åt gången, alltid med perfekt resultat. De två stora laggarna har nonstick-beläggning och tack vare den höga effekten slipper du problem med ojämn eller varierande värme.

Mer om våffeljärn

Ett elektriskt våffeljärn består av två tjocka metallplattor, laggar, som värms upp av elslingor och pressas ihop runt våffelsmeten, så att den gräddas till en frasig våffla. Förr var laggarna gjorda av gjutjärn, men på dagens våffeljärn används istället aluminium, med nonstick-beläggning, som gör att laggarna får bättre värmeledning och är lättare att hålla rena.

De billigaste våffeljärnen har en enkelt termostat som håller en fast temperatur. Det är upp till användaren att själv hålla ordning på att järnet är varmt och att gräddningstiden blir lagom lång. Med stigande pris tillkommer fler funktioner och bättre kvalitet. Även relativt billiga våffeljärn har ofta justerbar termostat, där du med ett vred eller knappar kan välja gräddningstemperatur.

Lite mer avancerade våffeljärn har automatisk gräddning och indikerar med en lampa och ibland en ljudsignal, när våfflan är färdig. Detta kombineras ofta med en inställning för gräddningen, så att det går att välja hur ljusa eller mörka våfflor som önskas.

Riktigt avancerade våffeljärn har har valbara program för olika typer av våffelsmet.

Dubbla våffeljärn

Dubbla våffeljärn är vanliga på marknaden och de flesta våffeljärn finns numer i både enkla och dubbla modeller, så att du själv kan välja modell efter hur stora behov du har. För barnfamiljer är det förstås bekvämt att kunna göra fler våfflor samtidigt och slippa springa benen av sig när hela familjen vill äta nygräddade våfflor samtidigt.

I vårt test har vi i huvudsak jämfört enkla våffeljärn, men egenskaperna för de dubbla är identiska, bortsett från den högre kapaciteten.

Disk och rengöring av våffeljärn

Våffeljärn är elektriska apparater och därför inte lämpliga att diska på traditionellt sätt. Det är å andra sidan inte heller nödvändigt. Moderna våffeljärn med nonstick-beläggning är dock mycket lätta att rengöra genom att de torkas av med hushållspapper. Det räcker att eventuella våffelrester tas bort och att så mycket fett som möjligt torkas ur, så klarar sig våffeljärnet utan problem till nästa användning. Tänk på att aldrig använda några metallredskap eller andra vassa föremål till rengöringen, eftersom dessa kan repa nonstick-beläggningen.

Automatisk gräddning

Lite mer påkostade våffeljärn har ibland automatisk gräddning som styrs av en timer eller på annat sätt genom att järnet känner av när våfflan gräddats färdigt. Denna funktion kombineras nästan alltid med ett reglage eller knappar för att välja gräddningsgrad, från ljust till mörkt. Inställningen styr tiden, men reglerar också temperaturen genom våffeljärnets termostat så att gräddningen blir optimal.

Riktigt avancerade och påkostade våffeljärn har inte bara inställbar automatisk gräddning utan kan också anpassa sig efter olika typer av våffelsmet, vilket kan vara en fördel för dig som använder våfflor i matlagningen och inte bara som dessert eller tilltugg.

På enklare modeller blir det alltmer vanligt med temperaturväljare som kontrollerar våffeljärnets termostat. Gräddningen och tiden måste fortfarande övervakas av användaren, men det blir lättare att få bra resultat med inställbar temperatur.

Olika varianter på våfflor

När man pratar om våfflor i Sverige handlar det i allmänhet om våra traditionella frasvåfflor, som traditionellt gräddas i en form av fyra eller fem hjärtan. Andra länder har annorlunda våffeltraditioner. Mest kända är kanske belgiska våfflor som som är fyrkantiga och tjockare, med grövre mönster och annan smet. Samma våfflor kallas också ibland franska våfflor och åtminstone till formen är de identiska med de amerikanska, även om smet och tillbehör varierar.

Våffeljärn för franska, belgiska och amerikanska våfflor finns att köpa i Sverige. De kallas i allmänhet belgiska våffeljärn och tillhör ofta de lite mer påkostade modellerna. Vi presenterar ett sådant alternativ i vårt test. Den stora skillnaden på själva våffeljärnet är den rektangulära formen på våfflorna och det grövre mönster. Naturligtvis går det att använda svensk våffelsmet i ett järn för belgiska våfflor och vice versa.

Våffeljärn för belgiska, franska och amerikanska våfflor är framför allt populära på restauranger och cafeer där man vill kunna servera lite mer internationella varianter.

Traditionella våffeljärn i gjutjärn

Dagens elektriska våffeljärn levereras uteslutande med nonstick-beläggning, i teflon eller liknande, men det finns fortfarande teflonfria våffeljärn i gjutjärn att köpa, för dig som är nostalgisk. Dessa har ingen inbyggd värme utan ställs istället på en spisplatta och vänds för hand. Det kräver mer träning och erfarenhet att grädda våfflor på detta sätt, men fördelen är att våffeljärn för spisen även kan användas där el saknas, till exempel på campingresan eller fjällvandringen.

Vilket våffeljärn är bäst

Bara du vet vilket våffeljärn som är bäst för dig. Du som bara gör mindre mängder frasvåfflor som efterrätt någon gång ibland klarar dig förmodligen bra med en enklare modell för traditionella svenska våfflor. Du som gillar att experimentera i köket och gärna låter dig inspireras av det internationella köket kanske hellre väljer ett lite mer påkostat våffeljärn för belgiska våfflor. För dig som värdesätter snygg design finns ytterligare alternativ att titta på. Vi tror att oavsett hur dina önskemål ser ut kan du hitta det rätta alternativet i vår köpguide fem våffeljärn bäst i test.