Mer om våffeljärn
Ett elektriskt våffeljärn består av två tjocka metallplattor, laggar, som värms upp av elslingor och pressas ihop runt våffelsmeten, så att den gräddas till en frasig våffla. Förr var laggarna gjorda av gjutjärn, men på dagens våffeljärn används istället aluminium, med nonstick-beläggning, som gör att laggarna får bättre värmeledning och är lättare att hålla rena.
De billigaste våffeljärnen har en enkelt termostat som håller en fast temperatur. Det är upp till användaren att själv hålla ordning på att järnet är varmt och att gräddningstiden blir lagom lång. Med stigande pris tillkommer fler funktioner och bättre kvalitet. Även relativt billiga våffeljärn har ofta justerbar termostat, där du med ett vred eller knappar kan välja gräddningstemperatur.
Lite mer avancerade våffeljärn har automatisk gräddning och indikerar med en lampa och ibland en ljudsignal, när våfflan är färdig. Detta kombineras ofta med en inställning för gräddningen, så att det går att välja hur ljusa eller mörka våfflor som önskas.
Riktigt avancerade våffeljärn har har valbara program för olika typer av våffelsmet.
Dubbla våffeljärn
Dubbla våffeljärn är vanliga på marknaden och de flesta våffeljärn finns numer i både enkla och dubbla modeller, så att du själv kan välja modell efter hur stora behov du har. För barnfamiljer är det förstås bekvämt att kunna göra fler våfflor samtidigt och slippa springa benen av sig när hela familjen vill äta nygräddade våfflor samtidigt.
I vårt test har vi i huvudsak jämfört enkla våffeljärn, men egenskaperna för de dubbla är identiska, bortsett från den högre kapaciteten.
Disk och rengöring av våffeljärn
Våffeljärn är elektriska apparater och därför inte lämpliga att diska på traditionellt sätt. Det är å andra sidan inte heller nödvändigt. Moderna våffeljärn med nonstick-beläggning är dock mycket lätta att rengöra genom att de torkas av med hushållspapper. Det räcker att eventuella våffelrester tas bort och att så mycket fett som möjligt torkas ur, så klarar sig våffeljärnet utan problem till nästa användning. Tänk på att aldrig använda några metallredskap eller andra vassa föremål till rengöringen, eftersom dessa kan repa nonstick-beläggningen.
Automatisk gräddning
Lite mer påkostade våffeljärn har ibland automatisk gräddning som styrs av en timer eller på annat sätt genom att järnet känner av när våfflan gräddats färdigt. Denna funktion kombineras nästan alltid med ett reglage eller knappar för att välja gräddningsgrad, från ljust till mörkt. Inställningen styr tiden, men reglerar också temperaturen genom våffeljärnets termostat så att gräddningen blir optimal.
Riktigt avancerade och påkostade våffeljärn har inte bara inställbar automatisk gräddning utan kan också anpassa sig efter olika typer av våffelsmet, vilket kan vara en fördel för dig som använder våfflor i matlagningen och inte bara som dessert eller tilltugg.
På enklare modeller blir det alltmer vanligt med temperaturväljare som kontrollerar våffeljärnets termostat. Gräddningen och tiden måste fortfarande övervakas av användaren, men det blir lättare att få bra resultat med inställbar temperatur.
Olika varianter på våfflor
När man pratar om våfflor i Sverige handlar det i allmänhet om våra traditionella frasvåfflor, som traditionellt gräddas i en form av fyra eller fem hjärtan. Andra länder har annorlunda våffeltraditioner. Mest kända är kanske belgiska våfflor som som är fyrkantiga och tjockare, med grövre mönster och annan smet. Samma våfflor kallas också ibland franska våfflor och åtminstone till formen är de identiska med de amerikanska, även om smet och tillbehör varierar.
Våffeljärn för franska, belgiska och amerikanska våfflor finns att köpa i Sverige. De kallas i allmänhet belgiska våffeljärn och tillhör ofta de lite mer påkostade modellerna. Vi presenterar ett sådant alternativ i vårt test. Den stora skillnaden på själva våffeljärnet är den rektangulära formen på våfflorna och det grövre mönster. Naturligtvis går det att använda svensk våffelsmet i ett järn för belgiska våfflor och vice versa.
Våffeljärn för belgiska, franska och amerikanska våfflor är framför allt populära på restauranger och cafeer där man vill kunna servera lite mer internationella varianter.
Traditionella våffeljärn i gjutjärn
Dagens elektriska våffeljärn levereras uteslutande med nonstick-beläggning, i teflon eller liknande, men det finns fortfarande teflonfria våffeljärn i gjutjärn att köpa, för dig som är nostalgisk. Dessa har ingen inbyggd värme utan ställs istället på en spisplatta och vänds för hand. Det kräver mer träning och erfarenhet att grädda våfflor på detta sätt, men fördelen är att våffeljärn för spisen även kan användas där el saknas, till exempel på campingresan eller fjällvandringen.
Vilket våffeljärn är bäst
Bara du vet vilket våffeljärn som är bäst för dig. Du som bara gör mindre mängder frasvåfflor som efterrätt någon gång ibland klarar dig förmodligen bra med en enklare modell för traditionella svenska våfflor. Du som gillar att experimentera i köket och gärna låter dig inspireras av det internationella köket kanske hellre väljer ett lite mer påkostat våffeljärn för belgiska våfflor. För dig som värdesätter snygg design finns ytterligare alternativ att titta på. Vi tror att oavsett hur dina önskemål ser ut kan du hitta det rätta alternativet i vår köpguide fem våffeljärn bäst i test.