Gjutjärnspanna test 2019

Vi insåg att det fanns en brist på nätet av bäst i test guider för gjutjärnspannor och har därför valt att ta fram en enskild recension för ett av våra favoritredskap i köket.

Gjutjärnspannan har använts i århundraden. De första pannorna var faktiskt i gjutjärn då keramiska och teflonbelagda material inte fanns. Fördelarna med gjutjärnspannor är att du inte behöver anpassa dina stekkärl till vilken spis du har, gjutjärnspannan fungerar nämligen på alla typer av underlag.

Du kan till och med grilla med den panna du köper. Se bara till att underhålla den rätt efter varje användning.

Skeppshult

Traditional 28cm

Skeppshult

Traditional stekpanna 18cm

Staub

Stekpanna 24cm

Vinnaren

Skeppshult traditional 28cm

Traditional Gjutjärnspanna från Skeppshult

Skeppshult startade sitt gjuteri 1906 vid ån Nissan. De är det första och ända kvarvarande gjuteriet i Skandinavien som tillverkar köksredskap och annan köksutrustning. Kunskapen, hantverket och deras värderingar är desamma och det är därför vi har valt denna gjutjärnspanna som vår testvinnare. Denna gjutjärnspanna håller både kvaliteten som vi önskar men också prestationen funktionsmässigt.

2:a plats

Skeppshult Traditional 18cm

En nätt gjutjärnspanna av mindre modell med handtag av trä som ej blir för varmt. Med rätt skötsel kan du använda den livet ut.

3:e plats

Staub Stekpanna 24cm

En emaljerad och traditionell gjutjärnspanna i ett modernt utförande. Handtaget är ergonomiskt tillverkat i björk.

4:e plats

Skeppshult Noir traktörpanna

Ett bra köksredskap är minst lika viktigt som kvaliteten på råvarorna. Att använda bra köksredskap är något alla familjer bör investera i.

Att äga en gjutjärnspanna

Att skaffa sig en gjutjärnspanna är näst intill som att skaffa sig en ny hund. De kräver mycket omsorg och skötsel men gör man det rätt är det något man har med sig år framöver.

Vilka fördelar har en gjutjärnspanna?

Även om gjutjärnspannan medför nackdelarna med mer skötsel så överväger fördelarna de med storm. Sköter du din panna rätt är det de köksredskap som bara blir bättre och bättre.

 • Håller värme längre än vanliga pannor
 • Kan användas både på grillen och i ugnen
 • Pannan blir bättre och bättre efter varje användning om den sköts rätt
 • Jämn värmefördelning
 • Fungerar på alla spisar
 • Lång livstid
 • Giftfria

Hur diskar jag en gjutjärnspanna?

För att hålla din panna ren behöver du diska den. Använd dock aldrig diskmedel då detta tar bort fettlagret som skyddar pannan mot rost. Använd enbart varmt vatten och diska den noggrant tills pannan är helt ren. För att underlätta borttagning av gamla inbrända matrester kan du koka bort de med lite vatten på hög värme innan du diskar den. Väl färdigdiskad rekommenderas det att smörja in insidan med neutral matolja.

Hur bränner jag in en gjutjärnspanna?

Innan första användningen av din nya gjutjärnspanna rekommenderas det att du bränner in den. Att bränna in innebär att man fettar in hela pannan förutom botten och låter den sedan stå på hög värme på plattan eller i ugnen. Om pannan blir torr tillför man mer olja. Gör om processen tills det att ytan blivit mättad. För bäst resultat rekommenderas det att först tvätta hela gjutjärnspannan i varmt vatten.

Kan jag använde gjutjärnspannan på en induktionshäll?

Ja. En av de stora fördelarna med gjutjärnspannan är att du kan använda den på alla typer av spisar, även induktion.

Hur sköter jag en gjutjärnspanna?

 1. Bränn in gjutjärnspannan innan första användning
 2. Diska alltid direkt efter användning
 3. Låt aldrig pannan stå blöt utan torka alltid ut den efter diskning för att undvika rost
 4. Olja in gjutjärnspannan på insidan efter varje eller varannan användning. Du undviker då rost och din panna kommer hålla i år framöver.

Varför ska man använda en gjutjärnspanna?

Förutom att du praktiskt taget kan använda en gjutjärnspanna överallt, ute som inne, så har den dess charm. När du väl börjat använda köksredskap i gjutjärn vill du inte använda något annat.

Vad kostar en gjutjärnspanna?

Priserna varierar från panna till panna men ofta hittar du gjutjärnspannor för mellan 300-3000kr beroende på storlek och märke.