Bäst i test vattenkokare — Vi har tittat på och jämfört 5 vattenkokare

Vattenkokaren har en naturlig plats i nästan varje hem. Varmt vatten används till te och kaffe förstås, men ingår i nästan all matlagning. Att värma vatten i en kastrull på plattan är ineffektivt och känns gammalmodigt. Istället använder vi vattenkokaren för att värma och gör resten av matlagningen på spisen.

Vattenkokare finns i en mängd prisklasser och med mycket varierande design och funktioner. De billigaste i plast kokar bara vatten, men uppåt i prisklasserna kan du få funktioner som inställbar temperatur, varmhållning och förstås snygg design.

Att välja vattenkokare är sannerligen inte lätt men med vår informativa guide med fem vattenkokare bäst i test är vi säkra på att du kan hitta den modell som passar just dig bäst.

Bosch

Vattenkokare Vit TWK8611

Pris: ~ 649 SEK

Electrolux

7000 Series vattenkokare

Pris: ~ 699 SEK

Severin

Vattenkokare deluxe

Pris: ~ 1199 SEK

 • + Bra pris

 • + Varmhållning

 • + Inställbar temperatur

 • + Plastfri invändigt

 • + Sladdlös kanna

Vinnaren

Bosch Styline Kettle

Pris: ~ 649 SEK

Kapacitet: 1,5 l

Effekt: 2400 W

Antal temperatursteg: 4

Bosch Styline Kettle TWK8611

Den här vattenkokaren från Bosch har alla funktioner du normalt behöver och en design som inte skämmer sig, dessutom till ett bra pris. Den har sladdlös kanna och värmer upp till 1,5 liter vatten och den har termostat som låter dig välja temperatur mellan 70 och kokning i fyra steg. Denna vattenkokare har också varmhållning i upp till 30 minuter, vilket är bra om du till exempel använder den för tevatten.

Alla reglage finns på bottenplattan, som också innehåller en sladdvinda. Kannan kan rotera fritt på plattan och är i rostfritt stål och plast. Det finns två fönster för enkel avläsning av vattennivå. I kannan finns ett löstagbart kalkfilter i rostfritt stål, som hindrar kalkavlagringar att lossna från insidan och trilla ut när du häller upp vatten.

 • + Stilren design i rostfritt stål

 • + Plastfri invändigt

 • + Sladdlös kanna

2:a plats

Electrolux 7000 EEWA7100

Pris: ~ 699 SEK

Kapacitet: 1,5 l

Effekt: 2200 W

Antal temperatursteg: 1

Electrolux 7000 Series EEWA7100

En lite enklare men bra vattenkokare från Electrolux, i stilren design, helt i rostfritt stål. Den kokar upp till 1,5 liter vatten, snabbt och effektivt och håller värmen bra, trots avsaknad av varmhållningsfunktion. Det här är ett bra val för dig som vill ha en vattenkokare i stilren design och som inte behöver temperaturinställning eller varmhållningsfunktion.

På- och avknappen sitter under handtaget på kannan och locket har enhandsöppning. Kannan kan roteras fritt på basenheten, som är i samma rostfria utförande som kannan och har inbyggd sladdvinda. Fönster för avläsning av vattennivå under handtaget och indikatorlampa i strömbrytaren, som visar när strömmen är på. I kannan finns ett löstagbart filter i rostfritt stål som hindrar kalkavlagringar från att falla ut när du häller.

 • + Fräck design

 • + Tillbehör för tebryggning

 • + Varmhållning

 • + Inställbar temperatur

 • + Plastfri invändigt

 • + Sladdlös kanna

3:e plats

Severin vattenkokare deluxe

Pris: ~ 1199 SEK

Kapacitet: 1,7 l

Effekt 3000 W

Antal temperatursteg: 13

Severin Vattenkokare Glas Deluxe

Denna vattenkokare från Severin har en lite ovanlig design med transparent kanna i glas och är särskilt framtagen för teälskare. Med en speciell insats brygger du te direkt i vattenkokaren med hjälp av något av de fem inbyggda teprogrammen. En inställbar timer låter dig välja hur länge ditt te ska dra, mellan 1 och 15 minuter.

Vattenkokaren har inbyggd termostat inställbar temperatur mellan 40 och kokning och varmhållning i upp till 30 minuter. Alla knappar och timerns display  finns på basenheten, som också har inbyggd sladdvinda. Kannan kan roteras fritt och är förstås fri från plast både in- och utvändigt. Något fönster för att läsa av vattennivå behövs inte, eftersom hela kannan är i glas.

 • + Stilren design

 • + Inbyggd termometer

 • + Varmhållning

 • + Inställbar temperatur

 • + Plastfri invändigt

 • + Sladdlös kanna

4:e plats

KitchenAid KEK1722 1,7l

Pris: ~ 1389 SEK

Kapacitet: 1,7 l

Effekt: 2400 W

Antal temperatursteg: 6

KitchenAid KEK1722 1,7L

Köksmaskiner från KitchenAid är en prydnad för varje kök. Denna välutrustade vattenkokare är inget undantag. Den har sladdlös kanna och värmer 1,7 liter vatten och har inbyggd display som visar aktuell vattentemperatur, även när kannan lyfts av från basenheten. Denna vattenkokare har inbyggd termostat som låter dig välja temperatur i sex steg mellan 50 och kokning. Den har också varmhållningsfunktion som är aktiv i upp till 30 minuter.

Alla knappar och displayen som visar vattentemperatur sitter i kannans handtag och manövreras lätt med en hand. Ett stort och tydligt fönster för lätt avläsning av vattennivå finns under handtaget. Kannan har löstagbart kalkfilter i rostfritt stål som hindrar kalkavlagringar från att lossna och ramla ut.

 • + Klassisk design

 • + Inbyggd termometer

 • + Inställbar temperatur

 • + Sladdlös kanna

 • – Högt pris

 • – Saknar varmhållning

5:e plats

Smarter Wi-Fi Coffee

Pris: ~ 1999 SEK

Kapacitet: 1,7 l

Effekt: 3000 W

Antal temperatursteg: steglös

KitchenAid Artisan Kettle 5KEK1522

Om du vill ha en riktigt snygg och rejäl vattenkokare är det KitchenAid Artisan du ska välja. Med sin låga, lite bredare form liknar kannan mer en klassisk kaffekittel och den analoga termometern som visar vattentemperaturen förstärker intrycket. Kannan är sladdlös och rymmer 1,5 liter. Den har dubbla väggar och håller värmen länge, trots att varmhållningsfunktion saknas.

Denna vattenkokare har steglöst inställbar termostat. Du väljer temperatur mellan 50 och 100 med en spak på basenheten. En lysdiodstapel indikerar hela tiden aktuell temperatur under uppvärmningen, utöver termometern på kannan. Sladdvinda i basenheten hjälper dig att undvika kabelhärvor på köksbänken. Kannan är försedd med rostfritt kalkfilter som hindrar avlagringar från att falla ut när du häller. Avläsning av vattennivån görs genom ett tydligt fönster vid handtaget.

Hur fungerar en vattenkokare

En vattenkokare är i grunden en kanna med ett inbyggt värmeelement. När strömmen slås på värms vattnet i kannan. När vattnet kokar ser en termostat till att strömmen slås av. På enklare modeller av vattenkokare är sladden fast monterad i kannan och värmeelementet är en spiral inuti kannan som fungerar ungefär som en doppvärmare.

På lite mer påkostade vattenkokare sitter sladden fast i en bottenplatta som kannan placeras på när vattnet ska värmas. Det är också vanligt att värmeelementet är dolt i botten av kannan, som då blir slät på insidan och lättare att hålla ren.

Hur rengör jag min vattenkokare

Allt dricksvatten innehåller kalk i varierande grad. Efter hand som du använder din vattenkokare kommer en del av kalket att sätta sig som avlagringar på insidan av kannan och speciellt på värmeelementet. Avlagringarna funkar som isolering och gör att vattenkokaren fungerar sämre. Därför bör du avkalka din vattenkokare med jämna mellanrum. Detta görs med speciellt avkalkningsmedel som du kan köpa eller med utspädd ättika som du kokar upp och sedan låter stå en stund, innan vattenkokaren sköljs ur.

Om du använder din vattenkokare till att göra te kan du naturligtvis även handdiska den på traditionellt sätt, med diskmedel och vatten. Tänk på att vattenkokaren är en elektrisk apparat och att du därför inte kan doppa eller skölja den i vatten utvändigt. Du kan inte heller köra den i diskmaskin.

Plast i vattenkokare

Speciellt billigare vattenkokare är ofta tillverkade helt eller delvis i plast. Du som av något skäl vill undvika plast kan därför gå upp något i pris. Många vattenkokare, även i de lägre prisklasserna, har idag kannor i glas eller rostfritt stål. Viktigt för dig som vill undvika plast i kontakt med livsmedel är förstås att kontrollera att insidan av kannan är fri från plast. Det förekommer vattenkokare med utsida av metall som har plast på insidan. Även motsatsen förekommer, med rostfritt stål på insidan och plast på insidan. I vårt test har vi särskilt noterat vilka vattenkokare som är plastfria på insidan, för dig som är intresserad av det.

Termostat och justerbar temperatur

Alla vattenkokare i vårt test har termostat som ser till att värmen stängs av när vattnet kokar vid 100. På vissa modeller är termostaten justerbar, så att du kan välja att värmen stängs av vid en lägre temperatur. Detta kan vara vid te- och kaffebryggning, då vattnet ofta ska vara något under kokpunkten. På vissa vattenkokare kan du ställa in så låg temperatur som 40, vilket kan vara användbart om du bakar.

För te- eller kaffeälskaren

För dig som använder vattenkokare för te- eller kaffebryggning kan det vara intressant att titta på en variant med inställbar termostat. Det finns flera modeller som har denna funktion, men det inställbara temperaturområdet och hur många steg det är indelat i varierar mellan modellerna. Vissa vattenkokare är speciellt utrustade för tebryggning direkt i vattenkokarens kanna, vilket förstås kan vara praktiskt, även om det blir mer jobb med disk om du dessutom vill använda vattenkokaren till annat.

Många modeller med inställbar temperatur har varmhållningsfunktion som kan vara praktisk att ha på tebjudningen eller när du helt enkelt bara vill ha påtår efter en stund.

Vattenkokare till dig som bakar

Bakar du ofta och behöver ljummet vatten kan du välja en vattenkokare med lägsta inställbara temperatur på 40, så får du enkelt tillgång till vatten som är lagom varmt utan risk att döda jästen.

Vattenkokare till kontoret

Vill du ha kontinuerlig tillgång till varmt vatten, till exempel för tebryggning i kontorsmiljö kan det vara bra att välja en vattenkokare med varmhållningsfunktion, som då ser till att inte bara värma vattnet utan sedan hålla det vid inställbar temperatur.

Vattenkokare som kan tas med på resan

Behöver du en vattenkokare som funkar bra på resan och kan tas med i till exempel båten,  husvagnen, husbilen eller lastbilen finns extra små och kompakta modeller som tar liten plats. För det mesta är det praktiskt med sladdlös kanna, men om vattenkokaren ska följa med och användas på resan kan det vara mer praktiskt om sladden är fast monterad i kannan, så att du slipper hålla ordning på en massa lösa delar.

Det finns vattenkokare som passar i cigarettändaruttaget men dessa har i allmänhet mycket lägre kapacitet och är ingenting vi testat eller kan ge några rekommendationer kring.

Vilken vattenkokare är bäst?

Vilken vattenkokare som passar dig bäst beror på  dina personliga önskemål och vad du tänkt dig använda den till. För dig som bara vill värma vatten duger det med nästan vilken vattenkokare som helst. Det som kan vara värt att tänka på är att en vattenkokare med högre effekt i allmänhet värmer vattnet snabbare och effektivare, samtidigt som den ofta kostar lite mer. Det kan också vara värt att lägga lite extra på en vattenkokare med dolt värmeelement, eftersom den släta insidan gör den lättare att avkalka och rengöra.

För dig som använder vattenkokare för te- eller kaffebryggning kan det vara intressant att titta på en variant med inställbar termostat. Det finns flera modeller som har denna funktion, men det inställbara temperaturområdet och hur många steg det är indelat i varierar mellan modellerna.

Bara du vet vilken vattenkokare som är bra för dig och dina behov, men i vår sammanställning över fem vattenkokare bäst i test är vi säkra på att du kan hitta något som passar just dig.