Hur fungerar en vattenkokare
En vattenkokare är i grunden en kanna med ett inbyggt värmeelement. När strömmen slås på värms vattnet i kannan. När vattnet kokar ser en termostat till att strömmen slås av. På enklare modeller av vattenkokare är sladden fast monterad i kannan och värmeelementet är en spiral inuti kannan som fungerar ungefär som en doppvärmare.
På lite mer påkostade vattenkokare sitter sladden fast i en bottenplatta som kannan placeras på när vattnet ska värmas. Det är också vanligt att värmeelementet är dolt i botten av kannan, som då blir slät på insidan och lättare att hålla ren.
Hur rengör jag min vattenkokare
Allt dricksvatten innehåller kalk i varierande grad. Efter hand som du använder din vattenkokare kommer en del av kalket att sätta sig som avlagringar på insidan av kannan och speciellt på värmeelementet. Avlagringarna funkar som isolering och gör att vattenkokaren fungerar sämre. Därför bör du avkalka din vattenkokare med jämna mellanrum. Detta görs med speciellt avkalkningsmedel som du kan köpa eller med utspädd ättika som du kokar upp och sedan låter stå en stund, innan vattenkokaren sköljs ur.
Om du använder din vattenkokare till att göra te kan du naturligtvis även handdiska den på traditionellt sätt, med diskmedel och vatten. Tänk på att vattenkokaren är en elektrisk apparat och att du därför inte kan doppa eller skölja den i vatten utvändigt. Du kan inte heller köra den i diskmaskin.
Plast i vattenkokare
Speciellt billigare vattenkokare är ofta tillverkade helt eller delvis i plast. Du som av något skäl vill undvika plast kan därför gå upp något i pris. Många vattenkokare, även i de lägre prisklasserna, har idag kannor i glas eller rostfritt stål. Viktigt för dig som vill undvika plast i kontakt med livsmedel är förstås att kontrollera att insidan av kannan är fri från plast. Det förekommer vattenkokare med utsida av metall som har plast på insidan. Även motsatsen förekommer, med rostfritt stål på insidan och plast på insidan. I vårt test har vi särskilt noterat vilka vattenkokare som är plastfria på insidan, för dig som är intresserad av det.
Termostat och justerbar temperatur
Alla vattenkokare i vårt test har termostat som ser till att värmen stängs av när vattnet kokar vid 100℃. På vissa modeller är termostaten justerbar, så att du kan välja att värmen stängs av vid en lägre temperatur. Detta kan vara vid te- och kaffebryggning, då vattnet ofta ska vara något under kokpunkten. På vissa vattenkokare kan du ställa in så låg temperatur som 40℃, vilket kan vara användbart om du bakar.
För te- eller kaffeälskaren
För dig som använder vattenkokare för te- eller kaffebryggning kan det vara intressant att titta på en variant med inställbar termostat. Det finns flera modeller som har denna funktion, men det inställbara temperaturområdet och hur många steg det är indelat i varierar mellan modellerna. Vissa vattenkokare är speciellt utrustade för tebryggning direkt i vattenkokarens kanna, vilket förstås kan vara praktiskt, även om det blir mer jobb med disk om du dessutom vill använda vattenkokaren till annat.
Många modeller med inställbar temperatur har varmhållningsfunktion som kan vara praktisk att ha på tebjudningen eller när du helt enkelt bara vill ha påtår efter en stund.
Vattenkokare till dig som bakar
Bakar du ofta och behöver ljummet vatten kan du välja en vattenkokare med lägsta inställbara temperatur på 40℃, så får du enkelt tillgång till vatten som är lagom varmt utan risk att döda jästen.
Vattenkokare till kontoret
Vill du ha kontinuerlig tillgång till varmt vatten, till exempel för tebryggning i kontorsmiljö kan det vara bra att välja en vattenkokare med varmhållningsfunktion, som då ser till att inte bara värma vattnet utan sedan hålla det vid inställbar temperatur.
Vattenkokare som kan tas med på resan
Behöver du en vattenkokare som funkar bra på resan och kan tas med i till exempel båten, husvagnen, husbilen eller lastbilen finns extra små och kompakta modeller som tar liten plats. För det mesta är det praktiskt med sladdlös kanna, men om vattenkokaren ska följa med och användas på resan kan det vara mer praktiskt om sladden är fast monterad i kannan, så att du slipper hålla ordning på en massa lösa delar.
Det finns vattenkokare som passar i cigarettändaruttaget men dessa har i allmänhet mycket lägre kapacitet och är ingenting vi testat eller kan ge några rekommendationer kring.
Vilken vattenkokare är bäst?
Vilken vattenkokare som passar dig bäst beror på dina personliga önskemål och vad du tänkt dig använda den till. För dig som bara vill värma vatten duger det med nästan vilken vattenkokare som helst. Det som kan vara värt att tänka på är att en vattenkokare med högre effekt i allmänhet värmer vattnet snabbare och effektivare, samtidigt som den ofta kostar lite mer. Det kan också vara värt att lägga lite extra på en vattenkokare med dolt värmeelement, eftersom den släta insidan gör den lättare att avkalka och rengöra.
För dig som använder vattenkokare för te- eller kaffebryggning kan det vara intressant att titta på en variant med inställbar termostat. Det finns flera modeller som har denna funktion, men det inställbara temperaturområdet och hur många steg det är indelat i varierar mellan modellerna.
Bara du vet vilken vattenkokare som är bra för dig och dina behov, men i vår sammanställning över fem vattenkokare bäst i test är vi säkra på att du kan hitta något som passar just dig.