Hur fungerar en riskokare
En riskokare är det perfekta redskapet för dig som äter mycket ris, eller för dig som alltid tycker att riskoket blir en prövning, med ris som kokar över, inte blir klart i tid eller bränner fast. Den stora fördelen med en riskokare är att du slipper problemet med att passa kokningen och att du får samma resultat varje gång. Mät bara upp ingredienserna och tryck på knappen så har du strax perfekt tillagat ris.
En riskokare funkar så att den värmer upp vattnet i innerkärlet tills det börjar koka. En termostat ser till att det inte blir för varmt och en fuktsensor känner av när allt vattnet förångats och gått in i riset och stänger då av kokningen och går automatiskt över till varmhållning.
De flesta riskokare består av ett ytterhölje med värmeelement i botten. I ytterhöljet sätts en insats, där själva matlagningen sker. Insatsen har ofta nonstick-beläggning, som underlättar rengöring och förhindrar att maten bränner fast. På vissa modeller har insatsen handtag, vilket gör den lätt att ta ur och ställa fram för servering. Locket är ofta ett löst glaslock, men det förekommer också fasta lock, i allmänhet med löstagbar insida, framför allt på större maskiner.
En riskokare kan förutom ris även användas för ångkokning, med en ångkokningsinsats, som många gånger ingår i köpet.Alla riskokare vi testat har varmhållningsfunktion som automatiskt aktiveras. Vissa riskokare har också funktioner för annan matlagning som till exempel sjudning, sautering eller fritering.
Riskokare med timer
Vissa riskokare har visar beräknad återstående tillagningstid för riset på en display. Tillagningstiden justeras under kokningen och ibland kan tiden hoppa upp eller ned, efterhand som tillagningen fortskrider.
Riskokare med display och nedräkning har ofta också en timer för fördröjd start, så att du kan ladda riskokaren redan dagen innan, eller på morgonen och sedan mötas av nykokt ris, som är färdigt precis i lagom tid till maten.
Olika program för olika sorters ris
Många riskokare har flera olika program för olika sorters ris. Vanligast är att det finns ett program för vitt ris och ett för fullkornsris, men det förekommer också program för snabbare tillagning av riset, som är praktiskt när du har ont om tid.
Förutom att välja tillagningsprogram styr du också tillagningen genom att tillsätta mer eller mindre vatten. Precis som när du kokar ris i kastrull varierar rekommenderad vattenmängd något mellan vitt långkornigt ris, basmatiris, jasminris, grötris och japanskt sushiris. Det vanligaste felet vid riskokning är att för mycket vatten används så att riset blir grötigare än önskat. Med en riskokare är det mycket lätt att experimentera sig fram till exakt rätt vattenmängd eftersom den lagar till riset på exakt samma sätt varje gång. Genom att variera proportionerna mellan vatten och ris kan du med tiden komma fram till de perfekta proportionerna och därefter använda dessa.
Riskokaren som ångkokare
Alla riskokare kan användas för ångkokning, med en insats som ofta ingår i köpet. Insatsen är en perforerad korg i plast eller rostfritt stål som placeras i maskinen, ovanför vattenytan. En del riskokare har ett speciellt program för ångkokning med timer. Saknas denna funktion går det utmärkt att ångkoka ändå, även om du själv får hålla koll på tiden, m.m.
På vissa riskokare kan ångkokningsinsatsen användas samtidigt som du kokar ris, vilket ger dig möjlighet att tillaga en hel, komplett måltid i ett enda moment. Tänk bara på att om du ångkokar kött kan köttsaft droppa ned i riset under tillagningen, vilket kanske inte är vad du önskar dig. Tänk på att använda underlägg under mat som kan droppa om du samtidigt kokar ris.
Riskokare som fritös
Vissa modeller av riskokare kan även användas som fritös. Detta ställer extra krav, bland annat vad gäller temperaturreglering och är en relativt ovanlig funktion som mest förekommer i de högre prisklasserna.
En riskokare måste inte vara dyr
Det finns riskokare från ett par hundralappar och upp till åtminstone två tusen kronor. Vi tror att den optimala prisklassen för dig som i huvudsak är vill använda den för tillagning av ris ligger runt fem hundra kronor, där det finns många bra modeller att välja mellan. Generellt gäller att riskokare som är större och/eller har fler program och funktioner kostar mer, även om undantag finns. I de högre prisklasserna finns också mer avancerade maskiner som kallas multikokare och kan användas till en mängd andra saker utöver riskokning.
Vilken riskokare är bäst i test?
Vinnaren i vårt test är den riskokare vi tror ska passa bäst till det stora flertalet användare. Den har en skål på runt 3 liter, med möjlighet att laga 1,8 liter ris. Vi har satt riskokandet i centrum för vår bedömning, men även tagit hänsyn till andra möjligheter i vår bedömning. Vilken riskokare som är bäst just för dig beror förstås även på din situation och dina behov. Kokar du bara mindre mängder ris och inte tänker ägna dig åt ångkokning duger kanske en liten riskokare på 1 liter. Lagar du regelbundet stora mängder mat kanske du vill gå upp i storlek till 5 liter. Det finns också ännu större riskokare på över 10 liter, men någon sådan har vi inte testat, eftersom vi bedömer att det är en storlek som i huvudsak är intressant för restauranger och storkök.
För dig som gillar ångkokt mat eller vill experimentera friskt i köket finns andra saker att ta hänsyn till, men vi tror att oavsett dina behov så kan du hitta någonting passande vårt bäst i test 5 riskokare.