Bäst i test riskokare – Vi har testat fem modeller

Ris som kokar sönder och blir gröt. Ris som bränner fast. Vi har alla varit där. Att koka ris är väldigt enkelt på papperet men ändå blir det ofta fel.

Med en riskokare slipper du alla problem och får perfekt kokt ris varje gång. Mät bara upp ingredienserna, häll i och tryck på knappen. Riskokningen sköts automatiskt och du får tid över till resten av matlagningen.

Riskokare finns i många varianter och storlekar, från 1 liter, upp till 13 liter. Den vanligaste storleken är 1,8 liter, vilket är tillräckligt för de flesta familjer.

En riskokare kan förresten användas till annat också. Många modeller levereras med en insats för ångkokning. I vissa fall kan du ångkoka mat samtidigt med riset. Det finns också avancerade, programmerbara modeller som kan sköta mer avancerad matlagning automatiskt.

Följ vår enkla och informativa guide, fem riskokare bäst i test, och hitta den modell som passar just dig bäst.

Wilfa

Riskokare 1,8 RC-10CD

Pris: ~ 499 SEK

Tefal

Classic 2 RK1011

Pris: ~ 479 SEK

Tristar

Riskokare 0,6 liter

Pris: ~ 399 SEK

  • + Många program

  • + Timer

  • + Ångkokning

  • + Nonstick-beläggning

  • – Kan bara göra en sak åt gången

Vinnaren

Wilfa RIskokare 1,8 i RC-10CD

Pris: ~ 499 SEK

Kapacitet, ris: 1,8 l

Effekt: 700 W

Vikt: 3,3 kg

Wilfa Riskokare 1,8 l RC-10CD

Det här är en normalstor riskokare på 1,8 liter, som passar perfekt för dig som vill ha en bra riskokare, med lite extra möjligheter. Denna modell har program för vitt ris, fullkornsris och varmhållning, men också för ångkokning och sautering. Ångkokningsinsats ingår men tyvärr går det inte att ångkoka samtidigt med riskoket.

Innerskålen har non-stick-beläggning och locket går att ta av, vilket gör denna riskokare lätt att diska. En display visar beräknad återstående tillagningstid vid tillagning av ris och används för att ställa in timern för övriga program. Förutom ångkokningsinsatsen ingår mätbägare för ris och en rissked i köpet.

  • + Bra pris

  • + Ångkokning
  • + Nonstick-beläggning
  • – Bara ett program

2:a plats

Tefal Classic 2 RK1011

Pris: ~ 479 SEK

Kapacitet, ris:  1,8 l

Effekt: 710 W

Tefal Classic 2 RK1011

Det här är en lite enklare riskokare, för dig som mest tänkt koka ris. Den har en kapacitet på 1,8 liter ris och räcker därför väl till den normala familjens  behov. Denna modell har inga program, utan bara en av- och påknapp. När riset är klart tänds en indikatorlampa och riskokaren går automatiskt över till varmhållning.

Sin enkelhet till trots kan även Tefal Classic användas till ångkokning, med den medföljande insatsen. Innerskålen har non-stick-beläggning. Tillsammans med ett löstagbart lock gör detta maskinen lätt att diska. Förutom ångkokningsinsatsen ingår en mätbägare, för riskokning, och en rissked.

  • + Liten och smidig

  • + Bra pris

  • + Nonstick-beläggning

  • – ingenting extra

3:e plats

Tristar riskokare 0,6 l

Pris: ~ 399 SEK

Kapacitet, ris: 0,6 l

Effekt: 300 W

Vikt: 1,2 kg

Tristar

Den här riskokaren har lägre kapacitet och passar för det mindre hushållet. Den har en kapacitet på 0,6 liter ris och är därför liten och smidig och passar bra i det lite mindre köket eller kanske i husbilen eller husvagnen. Den är enkel att använda. Fyll på med ris och vatten, slå på strömmen och vänta tills indikatorlampan som visar varmhållning tänds. Då är riset färdigt.

Den här riskokaren är bra till dig som bara vill koka ris och som vill ha en maskin som är liten och lätt att stuva undan hemma eller kanske ta med i husvagnen eller husbilen. Innerskålen har non-stick-beläggning och glaslocket är löstagbart, så att allting är lätt att diska. Den levereras med mätbägare för riskokning och en rissked.

  • + Rejäl kapacitet

  • + Nonstick-beläggning

  • + Ångkokning

  • + Timer

  • – Tar mycket plats

  • – Lock tål ej maskindisk

4:e plats

Digital Simplicity™ Riskokare och Ångkokare 4,75L

Pris: ~ 749 SEK

Kapacitet, ris: 4,75 l

Effekt: 700 W

Hamilton Beach Digital Simplicity™ 4,75 liter

För dig som vill kunna koka riktigt mycket ris, samtidigt som du ångkokar grönsaker rekommenderas den här riskokaren från Hamilton Beach. Med en kapacitet på 4,75 liter räcker den både till storkok och till middagar med riktigt stora sällskap. Med hjälp av den medföljande ångkokningsinsatsen tillagar du enkelt kött och grönsaker för sig, eller tillsammans med riset.

Med riskokaren Digital Simplicity™ finns gott om utrymme för experiment i köket. Den har totalt sex olika program, varav tre för riskokning, ett för varmhållning, ett för sjudning och slutligen ett program för ångkokning. Den har dessutom timer som gör att du kan programmera den att starta upp till 15 timmar fram i tiden, om du vill förbereda matlagningen. Återstående tillagningstid visas kontinuerligt i en display.

  • + Nonstick-beläggning

  • + Ångkokning

  • + Fritös

  • + Timer

  • -Liten kapacitet

  • – Högt pris

5:e plats

Russel Hobbs Multikokare

Pris: ~ 1119 SEK

Kapacitet, ris: 0,5 l

Effekt: 900 W

Russel Hobbs riskokare med multifunktion 5 liter

Det här är egentligen inte en riskokare, utan en universell matlagningsmaskin. Med Russel Hobbs multikokare kan du i och för sig koka ris och ångkoka grönsaker, men du kan också använda den som ugn, fritös, gryta, slowcooker och yoghurt maker. Med 11 olika program, finns det nästan ingen gräns för vad du kan ha den här maskinen till.

Hur fungerar en riskokare

En riskokare är det perfekta redskapet för dig som äter mycket ris, eller för dig som alltid tycker att riskoket blir en prövning, med ris som kokar över, inte blir klart i tid eller bränner fast. Den stora fördelen med en riskokare är att du slipper problemet med att passa kokningen och att du får samma resultat varje gång. Mät bara upp ingredienserna och tryck på knappen så har du strax perfekt tillagat ris.

En riskokare funkar så att den värmer upp vattnet i innerkärlet tills det börjar koka. En termostat ser till att det inte blir för varmt och en fuktsensor känner av när allt vattnet förångats och gått in i riset och stänger då av kokningen och går automatiskt över till varmhållning.

De flesta riskokare består av ett ytterhölje med värmeelement i botten. I ytterhöljet sätts en insats, där själva matlagningen sker. Insatsen har ofta nonstick-beläggning, som underlättar rengöring och förhindrar att maten bränner fast. På vissa modeller har insatsen handtag, vilket gör den lätt att ta ur och ställa fram för servering. Locket är ofta ett löst glaslock, men det förekommer också fasta lock, i allmänhet med löstagbar insida, framför allt på större maskiner.

En riskokare kan förutom ris även användas för ångkokning, med en ångkokningsinsats, som många gånger ingår i köpet.Alla riskokare vi testat har varmhållningsfunktion som automatiskt aktiveras. Vissa riskokare har också funktioner för annan matlagning som till exempel sjudning, sautering eller fritering.

Riskokare med timer

Vissa riskokare har visar beräknad återstående tillagningstid för riset på en display. Tillagningstiden justeras under kokningen och ibland kan tiden hoppa upp eller ned, efterhand som tillagningen fortskrider.

Riskokare med display och nedräkning har ofta också en timer för fördröjd start, så att du kan ladda riskokaren redan dagen innan, eller på morgonen och sedan mötas av nykokt ris, som är färdigt precis i lagom tid till maten.

Olika program för olika sorters ris

Många riskokare har flera olika program för olika sorters ris. Vanligast är att det finns ett program för vitt ris och ett för fullkornsris, men det förekommer också program för snabbare tillagning av riset, som är praktiskt när du har ont om tid.

Förutom att välja tillagningsprogram styr du också tillagningen genom att tillsätta mer eller mindre vatten. Precis som när du kokar ris i kastrull varierar rekommenderad vattenmängd något mellan vitt långkornigt ris, basmatiris, jasminris, grötris och japanskt sushiris. Det vanligaste  felet vid riskokning är att för mycket vatten används så att riset blir grötigare än önskat. Med en riskokare är det mycket lätt att experimentera sig fram till exakt rätt vattenmängd eftersom den lagar till riset på exakt samma sätt varje gång. Genom att variera proportionerna mellan vatten och ris kan du med tiden komma fram till de perfekta proportionerna och därefter använda dessa.

Riskokaren som ångkokare

Alla riskokare kan användas för ångkokning, med en insats som ofta ingår i köpet. Insatsen är en perforerad korg i plast eller rostfritt stål som placeras i maskinen, ovanför vattenytan. En del riskokare har ett speciellt program för ångkokning med timer. Saknas denna funktion går det utmärkt att ångkoka ändå, även om du själv får hålla koll på tiden, m.m.

På vissa riskokare kan ångkokningsinsatsen användas samtidigt som du kokar ris, vilket ger dig möjlighet att tillaga en hel, komplett måltid i ett enda moment. Tänk bara på att om du ångkokar kött kan köttsaft droppa ned i riset under tillagningen, vilket kanske inte är vad du önskar dig. Tänk  på att använda underlägg under mat som kan droppa om du samtidigt kokar ris.

Riskokare som fritös

Vissa modeller av riskokare kan även användas som fritös. Detta ställer extra krav, bland annat vad gäller temperaturreglering och är en relativt ovanlig funktion som mest förekommer i de högre prisklasserna.

En riskokare måste inte vara dyr

Det finns riskokare från ett par hundralappar och upp till åtminstone två tusen kronor. Vi tror att den optimala prisklassen för dig som i huvudsak är vill använda den för tillagning av ris ligger runt fem hundra kronor, där det finns många bra modeller att välja mellan. Generellt gäller att riskokare som är större och/eller har fler program och funktioner kostar mer, även om undantag finns. I de högre prisklasserna finns också mer avancerade maskiner som kallas multikokare och kan användas till en mängd andra saker utöver riskokning.

Vilken riskokare är bäst i test?

Vinnaren i vårt test är den riskokare vi tror ska passa bäst till det stora flertalet användare. Den har en skål på runt 3 liter, med möjlighet att laga 1,8 liter ris. Vi har satt riskokandet i centrum för vår bedömning, men även tagit hänsyn till andra möjligheter i vår bedömning. Vilken riskokare som är bäst just för dig beror förstås även på din situation och dina behov. Kokar du bara mindre mängder ris och inte tänker ägna dig åt ångkokning duger kanske en liten riskokare på 1 liter. Lagar du regelbundet stora mängder mat kanske du vill gå upp i storlek till 5 liter. Det finns också ännu större riskokare på över 10 liter, men någon sådan har vi inte testat, eftersom vi bedömer att det är en storlek som i huvudsak är intressant för restauranger och storkök.

För dig som gillar ångkokt mat eller vill experimentera friskt i köket finns andra saker att ta hänsyn till, men vi tror att oavsett dina behov så kan du hitta någonting passande vårt bäst i test 5 riskokare.