Bäst i test fritöser — Vi har tittat på och jämfört de 5 bästa fritöserna

Att fritera mat i kastrull blir lätt en kladdig historia och att ha litervis med kokande olja på spisen kan göra vem som helst nervös. Men vissa maträtter kräver fritering och då är det skönt och praktiskt med en riktig fritös, som låter dig sköta matlagningen utan spill, brännskador och brandrisk.

En bra fritös måste inte vara jättedyr. Det finns fritöser som kostar några hundralappar och uppåt. Det som skiljer olika fritöser åt är hur genomtänkta och lättanvända de är. Dyrare fritöser har också ofta mer avancerade funktioner, som till exempel valbara friteringsprogram för olika maträtter.

Det finns också så kallade varmluftsfritöser, som använder ingen eller bara lite olja. De är bra för dig som vill ha känslan av friterad utan att tillsätta så stora mängder fett.

Men vilken fritös är bäst? Det beror helt på dina önskemål och matlagningsvanor, men med vår genomtänkta produktguide med fem fritöser bäst i test är vi säkra på att du ska kunna hitta en produkt som passar just dina behov.

Tefal

Easy Pro Fryer

Pris: ~ 618 SEK

Princess

Dubbel fritös

Pris: ~ 995 SEK

Sage

The Smart Fryer

Pris: ~ 2199 SEK

 • + Bra pris

 • + Stor volym

 • + Maskindiskbar

 • – Ingen automatik

Vinnaren

Tefal Easy Pro Fryer

Pris: ~ 618 SEK

Volym: 3 l

Effekt: 2100 W

Traditionell fritös: Tefal Easy Pro Fryer

Det här är en bra fritös från Tefal, som täcker de flesta behov. Med en storlek på 3 liter räcker den väl till hela familjens behov. Grytan är emaljerad, vilket underlättar rengöringen. Fritösen har metallfilter och automatiskt överhettningsskydd. Alla delar, utom kontrollpanelen tål maskindisk och är därför lätta att rengöra.

Tefal Easy Pro Fryer är ett bra val för dig som vill ha en enkel och välfungerande fritös men inte har behov av några avancerade extrafunktioner. Den har en enkel kontrollpanel med inställbar termostat för olika temperaturer, strömbrytare och ett värmeelement på 2100 Watt. En bra och enkel fritös, som gör sitt jobb utan några krusiduller, med en rimlig prislapp.

 • + Dubbla grytor

 • + Mycket stor volym

 • + Maskindiskbar

 • – Ingen automatik

 • – Behöver helst 16 A säkring

2:a plats

Princess dubbel fritös

Pris: ~ 995 SEK

Volym: 2 x 3 l

Effekt: 2 x 1800 W

Traditionell fritös: Princess Dubbel Fritös 2 x 3 l

Dubbel fritös, av traditionell typ, från Princess, som passar bra när du behöver kunna laga stora omgångar, eller fritera olika maträtter oberoende av varandra. Två separata grytor, med individuell temperaturinställning gör att du får full flexibilitet i din matlagning, vilket gör detta till en fritös som klarar behoven både till familjemiddagen och den lite större festen.

Denna fritös är försedd med oljefilter. Alla lösa delar är i rostfritt stål, som tål maskindisk, vilket gör den mycket lätt att rengöra. Dubbla kontrollpaneler för individuell inställning av termostaterna i de båda oljekaren. överhettningsskydd och värmelement på 2 x 1800 Watt garanterar hög kapacitet. Det här är ett flexibelt val för dig som behöver extra kapacitet ibland. En bra fritös till matentusiasten. Se bara till att säkringarna räcker!

 • + Exklusiv design

 • + Stor volym

 • + Maskindiskbar

 • + Automatisk

 • – Kostar lite mer

3:e plats

Sage The Smart Fryer

Pris: ~ 1995 SEK

Volym: 4 l

Effekt: 2200 W

Traditionell fritös: Sage The Smart Fryer

För dig som uppskattar sofistikerad funktion och design rekommenderar vi denna avancerade fritös från Sage. Med sin snygga design och kapacitet på hela 4 liter blir detta en perfekt prydnad i köket hemma hos den som inte kan få nog av friterad mat.

The Smart Fryer levereras med sju förinställda program för olika typer av matlagning, som du väljer med den digitala displayen. Du talar om vilka råvaror du vill fritera. Maskinen justerar automatiskt tid och temperatur och ger dig samma perfekta resultat varje gång. Bland de förinställda programmen märks bland annat två olika inställningar för pommes frites och programmet Fresh&Frozen som är skapat speciellt för att fritera både färska och frysta ingredienser. När du blir experimentsugen går det också att skapa helt egna program med egna inställningar av termostat och timer.

De lösa delarna är i rostfritt stål och tål därför maskindisk, vilket gör fritösen lätt att göra ren.

 • + Lagar mat utan smör och olja

 • + Stor volym

 • + Automatisk

4:e plats

Caso AF200

Pris: ~ 2599 SEK

Volym: 2,5 l

Effekt: 1400 W

Varmluftsfritös: Caso AF200

Varmluftsfritösen från Caso är perfekt för dig som vill dra ned på fettet men ändå ha smaken och känslan av friterat. Genom att värma maten med cirkulerande varmluft istället för nedsänkt i kokande olja sparar du in både på pengar och kalorier. Temperaturinställning i 5-gradersintervaller kombinerat med inbyggd timer och mycket snabb hetluftcirkulation ger dig perfekta förutsättningar för att laga underbar mat utan tillsatt smör eller olja.

Denna fritös har en kapacitet på 2,5 liter och håller en tillagningstemperatur mellan 60 och 200 . Med 6 automatiska program kan du låta maskinen sköta jobbet och ägna dig åt resten av matlagningen under tiden. När experimentlusten tränger sig på är det enkelt att välja bort automatiken och själv programmera önskad temperatur och tid.

Med bara varmluft och inget stort oljebad som måste värmas upp är maskinen mycket snabbstartad och passar därför bra för dig som ofta har ont om tid när maten ska lagas.

 • + Fettsnål

 • + Kompakt och liten

 • + Maskindiskbar

 • + Lätt att rengöra

 • – Ganska liten

5:e plats

Tefal Actifry FZ7100

Pris: ~ 1200SEK

Volym: 1 l

Effekt: 1400 W

Fritös med extra lite olja: Tefal Actifry FZ7100

Detta är ingen renodlad varmluftsfritös, utan en hybrid som ger dig det bästa av två världar. Genom att använda varmluft i kombination med mycket små mängder olja får du mat som verkligen är friterad, samtidigt som den är fettsnål.. Du tillagar maten precis som i en vanlig fritös, men kan minska avsevärt på fettet. Till exempel behöver du bara en matsked olja för att fritera 1 kg pommes frites.

Tillagningen går till så att het luft cirkulerar inne i fritösen, samtidigt som en paddel rör runt maten i oljan, så att den fördelas jämnt. Det finns ingen temperaturinställning. Istället styrs allting av tillagningstiden. Den keramiska pannan har en volym på 1 liter. Fritösen har inbyggt filter och är lätt att ta isär och rengöra. Alla delar, inklusive det löstagbara locket tål maskindisk.

Det här är en bra fritös för dig som gillar fettsnålt, men inte vill stryka fettet helt. Den begränsade storleken gör att den kanske främst passar för den lite mindre familjen.

Den bästa fritösen

En bra fritös ska vara tillräckligt stor för att täcka dina behov, men helst inte större än nödvändigt, eftersom det kräver mer olja. Fritöser finns i många storlekar, från 1 liter och uppåt. De flesta fritöser som säljs till konsumenter har en volym på 2 eller 3 liter, men det finns också större modeller på 4, 5 eller till och med 6 liter. Det finns ännu större fritöser, men de används i huvudsak i storkök och på restauranger.

Fritering blir lätt en kladdig historia med delar som behöver rengöras från olja. Därför är det viktigt att fritösens lösa delar tål att köras i diskmaskin.

Att fritera hemma

Det går förstås att fritera hemma utan speciell utrustning. En kastrull med kokande olja, en stektermometer och en hålslev är allt som krävs. Att hålla rätt temperatur kan vara en utmaning men om det lyckas kan resultatet bli alldeles utmärkt. Tyvärr brukar det inte vara så roligt att städa efteråt. Inte bara ska oljan hanteras och förvaras och kastrullen diskas. Dessutom måste i allmänhet hela spisen fläktkåpan och andra ytor i köket rengöras efteråt.

Med en bra fritös för hemmabruk slipper du många av dessa problem. Du fyller på med olja och ställer in önskad temperatur. Sedan är det bara att slå på strömmen och vänta på att fritösen blir varm. Du slipper smutsa ned dina kastruller eftersom oljan värms upp i fritösens egen gryta. Maten hanteras smidigt genom att den placeras i en nätkorg som du enkelt kan sänka ned i och lyfta upp ur grytan. Ett bra lock på fritösen hindrar olja från att skvätta ut över hela köket under friteringsprocessen.

Varmluftsfritös med lite eller ingen olja

De flesta fritöser som säljs är av traditionell typ, där maten sänks ned i en gryta av kokande olja, men det finns också varmluftsfritöser som lagar maten med bara lite olja eller till och med helt utan olja. De passar bra för dig som vill spara in på fettet men ändå ha kvar smaken och känslan av friterad mat. Förutom att du får fettsnål mat behöver du inte köpa en massa olja. Dessutom blir det lättare att diska.

Vissa varmluftsfritöser kan användas för annan matlagning än fritering, genom att de har inställbar temperatur.

Fritös bäst i test för hemmabruk

Vilket som är den bästa fritösen för dig att ha hemma beror på dina behov och förväntningar. Du som har en stor familj, som älskar friterad mat, eller som brukar arrangera större bjudningar väljer med fördel en större modell, kanske med två eller flera separata grytor och korgar och en volym på 5 eller 6 liter. För normalkonsumenten räcker förmodligen en fritös på 3 eller 4 liter, som är de vanligaste storlekarna. Det finns också mindre fritöser på 1 eller 2 liter som kan vara bra för små hushåll som friterar vid enskilda tillfällen. I allmänhet krävs mer olja ju större fritösen är, oavsett hur mycket mat du friterar. Att välja en onödigt stor fritös är alltså inte någon fördel.

Många fritöser är manuella. De har i allmänhet inställbar termostat så att du kan välja friteringstemperatur, men du får själv se till att hålla koll på tiden. Det finns mer avancerade fritöser som dessutom har timer eller som till och med kan programmeras via en digital display och då sköter friteringen helt automatiskt.

Vad som är bästa fritösen för hemmabruk är ett individuellt val som beror på dina behov och önskemål, men vi är säkra på att du kommer att hitta något som passar i vår produktguide med fem fritöser bäst i test.