Bästa pastamaskinen 2019

Nästa alla älskar pasta. Var den kommer ifrån och hur man kan tillverka den hemma kommer vi att förklara nedan i vår bäst i test guide för pastamaskiner.

Italien är ofta det land som dyker upp när man tänker på pasta, men historien bakom pastans tillkomst och var exakt detta hände är inte avgjort. Det har uppkommit konflikter varpå exakt pastans ursprung är ifrån. Vissa tror att den härstammar från de kinesiska nudlarna medan andra anser det är romarna som uppfann den. Vad tror ni? Vi vågar nämligen inte sätta fingrarna på var den kan ha sitt ursprung ifrån, så vi säger helt enkelt att vi nöjer oss med att älska pasta.

En intressant notis är att pastan var en lyxvara på 1300-talet. Pastamästarna blev allt eftersom betydligt bättre på pastakonsten och utvecklade så småningom den första pastamaskinen så att pasta kunde börjar massproduceras. Under efterkommande århundrade tappade varan delvis sin exklusiva status i och med att långt fler fick tillgång till pasta.

Marcato

Atlas motor mastamaskin

Funktion

Pastamaskin

Marcato

Atlas 180 Pastamaskin

Vinnaren

Marcato eldriven pastamaskin

Eldriven pastamaskin från Marcato

Detta är en av de främsta motordrivna pastamaskinerna på marknaden.

Marcato är den största och världsledande tillverkare av pastamaskiner och tillbehör. Det grundades av Otello Marcato redan 1930 och företaget drivs idag av tredje generationen. Alla pastamaskiner byggs lokalt i den norra Italienska staden Campodarsego.

2:a plats

Funktion pastamaskin

En pastamaskin för den priskänsliga familjen. En handvevad maskin med flera funktioner för både lasagneplattor och andra pastasorter.

3:e plats

Marcato Atlas 180 pastamaskin

Denna maskin från Marcato har bredare valsar och fem funktioner. Tack vare den långa vevarmen får du extra kraft när du gör hemmagjord pasta.

Hur fungerar en pastamaskin?

En pastamaskin har oftast två olika funktioner. En av funktionerna använder man för att tunna ut pastadegen. Hur tunn man vill ha pastan mäts i millimeter och brukar gå att välja mellan 1-10 mm i önskad tjocklek.

Funktion två är vilken typ av pastasort du vill ha. Normalt är det bandpasta och spagetti som gäller, men det finns oftast tillbehör man kan köpa för att få ytterligare fler typer av pastasorter att tillreda.

Hur använder man en pastamaskin?

Det finns två typer av pastamaskiner. Ena är handvevad och den andra är motordriven. Den handvevade skapar du pastan manuellt med en vev och väljer hastighet efter eget behag. Den motordrivna går på el och har därför enbart vissa förinställda hastigheter man kan välja på.

Vad kan man göra i en pastamaskin?

Som namnet beskriver är det pasta du tillverkar i maskinen. Dock kan man skapa flera olika typer och former av pastan. De vanligaste är tagliatelle, spagetti samt lasagneplattor.

Vilka pastasorter kan man tillverka i en pastamaskin?

Spaghetti – Den vanligaste pastasorten i hemmet
Spaghettoni – Något tjockare Spaghetti
Bigoli – Ännu lite tjockare Spaghetti
Vermicelli – Tunnare Spaghetti
Spaghettini – Något tunnare Spaghetti
Bavette – Något tunnare bandpasta
Fettuccine – Bandpasta
Fettucce – Något bredare än Fettuccine
Lasagne – Stora plattor som används till lasagne
Lasagnette – Något smalare än Lasagne
Linguine – Platt Spaghetti
Papardelle – Bredare och tjockare än Fettuccine
Tagliatelle – Något tunnare än Fettuccine
Taglierini – Något tunnare än Tagliatelle

Vad kostar en pastamaskin?

Priset på en pastamaskin varierar. Den stora prisskillnaden beror oftast på om maskinen är handvevad eller motordriven. Pastamaskiner kostar mellan 350-5000kr