Bäst i test glassmaskiner — Vi har tittat på och jämfört 5 glassmaskiner

Både barn och vuxna, älskar glass! Att kunna göra glass hemma i sitt eget kök är en fantastisk känsla. Moderna glassmaskiner ger dig minst lika bra glass som den du kan köpa färdig, dessutom med med precis rätt smak. De är smidiga att använda och lätta att sköta.

Bra glassmaskiner finns i många olika prisklasser. Priset varierar med kapaciteten, men framför allt är det utrustning och kvalitet som skiljer. Många glassmaskiner idag har inbyggd kompressor och fryser glassen själva, helt automatiskt, men det går fortfarande att köpa enklare modeller med en skål eller ett kylblock som du själv fryser i förväg.

Men vilken glassmaskin är egentligen bäst? Det beror förstås på dina önskemål och behov. I vår informativa köpguide, bäst i test glassmaskiner, har vi tittat på fem modeller, som varierar i pris, utrustning, kvalitet och design och vi är säkra på att du kommer att hitta den glassmaskin som är bäst just för dig.

Wilfa

2.0 liter med kompressor

Pris: ~ 2499 SEK

Nemox

Gelatissimo glassmaskin

Pris: ~ 3999 SEK

Champion

Glassmaskin 1,5L

Pris: ~ 399 SEK

 • + Tål maskindisk

 • + Kompressor

 • + Automatisk

 • + Separat frysning

Vinnaren

Wilfa 2.0 liter med kompressor

Pris: ~ 2499 SEK

Kapacitet: 2 l

Tillagningstid: 60 minuter

Kompressor: Ja

Effekt: 180 W

Wilfa ICM-2SB Glassmaskin 2 liter med kompressor

Den här glassmaskinen från Wilfa gör verkligen livet enkelt för dig som glassälskare. Bara tillsätt ingredienserna, tryck på knappen och vänta en timme, så har du 2 liter härlig glass, precis som du vill ha den.

Maskinen har inbyggd kompressor och fryser glassen själv. Du behöver inte förbereda något. Se bara till att ha alla ingredienser hemma, så kan du när som helst göra glass på en timmes varsel. Det automatiska glassprogrammet ger dig perfekt resultat varje gång och alla lösa delar kan rengöras i diskmaskin. Det är så enkelt att till och med barnen klarar av det.

Förutom det automatiska glassprogrammet kan du välja köra bara blandaren eller fryselementet för sig.

 • + Snabb

 • + Automatisk

 • – Högre pris

2:a plats

Nemox Gelatissimo glassmaskin

Pris: ~ 3999 SEK

Kapacitet: 1,7 l

Tillagningstid: 20-30 minuter

Kompressor: Ja

Effekt: 165 W

Nemox Gelatissimo glassmaskin — Dyrare men snabbare

Glassmaskinen från Nemox är minst dubbelt så snabb som testvinnaren men kostar lite mer. Den är mycket enkel att sköta. Allt du behöver göra är att tillsätta ingredienserna och starta maskinen så har du 1,7 liter härlig glass med smak helt enligt dina önskemål, inom 20-30 minuter.

Maskinen har inbyggd kompressor och fryser glassen själv. Det är inte tal om att behöva ha en bunke stående i frysen. Har du ingredienserna hemma så kan du när som helst göra glass, på bara en halvtimmes varsel. Det automatiska programmet ser till att du får samma perfekta resultat, gång efter gång. Härlig glass, helt enkelt!

 • + Lägre pris

 • + Snabb

 • + Litet, kompakt format

 • – Ingen kompressor

3:e plats

Champion Glassmaskin 1,5 liter

Pris: ~ 399 SEK

Kapacitet: 1,5 l

Tillagningstid: 20-30 minuter

Kompressor: Nej

Effekt: 15 W

Champion Glassmaskin 1,5 liter — Budgetalternativet

Champion glassmaskin är lite billigare. Den saknar kompressor och har istället en bunke som du behöver förvara i frysen för att kunna göra glass när du vill. Den passar bra för dig som vill göra lite mindre mängder glass åt gången och som vill ha en mindre maskin som är lättare att förvara.

En stor fördel med en mindre glassmaskin är att glassen blir klar fortare. Till skillnad från de större glassmaskinerna som ibland tvingar dig att vänta en timme ger Champion dig ätfärdig glass på bara 20-30 minuter. Perfekt när du har bråttom eller bara inte kan bärga dig!

Champion glassmaskin har löstagbar skål, plastlock och en löstagbar omrörare som alla är lätta att göra rena

 • + Dubbla skålar

 • + Bra pris

 • – Ingen kompressor

4:e plats

Electrolux EKF7500

Pris: ~ 1099 SEK

Kapacitet: 2 x 1 l

Tillagningstid: 25-35 minuter

Kompressor: Nej

Effekt: 50 W

Cuisinart ICE-40 Duo — Dubbla skålar

Med Cuisine Duo får du två glassmaskiner i en. Istället för en stor skål på 2 liter har den två skålar på 1 liter var. Du kan alltså göra två olika sorters glass samtidigt. Enda nackdelen är att du behöver förvara skålarna i frysen, eftersom den inte har inbyggd kompressor.

Den här glassmaskinen passar dig som vill tillfredsställa flera smaker samtidigt. Det kan vara bra om du gillar att experimentera med desserter och vill kunna öka variationer. Det kan också passa bra hos barnfamiljen, eller hemma hos paret som bara inte kan enas om glassen. Har ni helt olika idéer inom familjen, om vad som är god glass är Cuisinart Duo den perfekta glassmaskinen för er. Gör helt enkelt två sorters glass samtidigt!

 • + 12 olika program

 • + Kompressor

 • + Snygg design

 • – Högre pris

5:e plats

Sage the smart scoop

Pris: ~ 5095 SEK

Kapacitet: 1 l

Tillagningstid: 30 minuter

Kompressor: Ja

Effekt: 200 W

Sage The Smart Scoop — Avancerad teknik och design

När du vill ha en glassmaskin utöver det vanliga är The Smart Scoop från Sage det rätta valet. Den är snygg att se på, men den är också tekniskt avancerad, långt utöver det vanliga. Med 12 valbara, automatiska och manuella program får du valfrihet utöver det vanliga. Du väljer enkelt typ och konsistens som till exempel gelato, frozen yoghurt och sorbet, med maskinens knappar och reglage. På den inbyggda displayen kan sedan enkelt följa hela förloppet.

The smart scoop gör 1 liter glass på 30 minuter, men det slutar inte där. När glassen är klar hålls den kall i upp till 3 timmar av maskinen. Praktiskt om du vill göra någonting annat medan glassen blir klar. Perfekt vid middagsbjudningen då du kan ladda maskinen i förväg och sedan ha perfekt, nygjord glass som håller sig kall ända fram till desserten.

Vilka glassmaskiner är bra?

En bra glassmaskin ska först och främst uppfylla dina behov. Den ska kunna göra tillräckligt mycket glass för dina behov och vara lätt att sköta och hantera. Om du bara vill göra glass vid enstaka tillfällen och kan ha lite framförhållning kan du nöja dig med att köpa en enkel glassmaskin utan kompressor. Vill du göra glass ofta eller på kort varsel kanske en maskin med kompressor passar bättre, eftersom den inte behöver förberedas.

Vad kostar en glassmaskin?

Glassmaskiner finns från några hundralappar och uppåt. Högt pris betyder inte nödvändigtvis bättre glass, men i allmänhet får du högre kvalitet, bättre prestanda och fler finesser för mer pengar. Snygg design kostar också i allmänhet extra, även om det förstås varierar vad man tycker är snyggt.

Den billigaste glassmaskinen i vårt test kostar en dryg tusenlapp och kan användas för att göra bra glass, även om den saknar kompressor och inte har någon automatik. Den dyraste modellen har inbyggd kompressor och flera olika program som låter dig fritt välja mellan olika typer och konsistenser för att sedan tillreda glassen automatiskt och hålla den kall när den är klar.

Hur gör man glass med en glassmaskin?

Traditionell vaniljglass består av grädde, ägg, socker och vanilj. Har du en glassmaskin med kompressor behöver du bara mäta upp ingredienserna enligt receptet och starta den. Saknar maskinen kompressor behöver du lägga skålen eller kylblocket i frysen i 12-24 timmar innan du ska börja.

En automatisk glassmaskin behöver du bara starta, så sköter den sig själv. Har den olika program kan du välja vilken sorts glass och konsistens du vill ha. Manuella glassmaskiner kräver lite passning, speciellt på slutet, för att du ska få önskat resultat. Det gäller att stänga av maskinen i tid.

När glassen är klar bör den, oavsett typ av maskin, förvaras i frysen, om du inte tänkt äta den med en gång. Du kan antingen förvara glassen i glassmaskinens bunke, eller lägga över den i någon annan lämplig behållare, så att maskinens bunke kan användas igen. Till vissa glassmaskiner går det att köpa extra bunkar, vilket förenklar för dig som vill göra många sorters glass samtidigt.

Glassmaskiner med kompressor

En glassmaskin är i grunden en väldigt enkel anordning. Ingredienserna hälls i en skål och rörs sedan om under nedkylning. För att det ska fungera krävs en motor som driver en omrörare och någon typ av kylning. På enklare glassmaskiner tillförs kylan genom att skålen, eller ett separat kylblock läggs i frysen i upp till ett dygn innan glassen ska tillredas. Kylan från skålen eller kylblocket håller sig sedan och kyler ned ingredienserna under tiden glassen blir klar.

Många moderna glassmaskiner har inbyggd kompressor. De har helt enkelt en liten inbyggd frys som kyler ned skålen och ingredienserna under tillredningen. Du slipper framförhållningen och behöver inte förvara en stor glasskål i frysen. I gengäld blir glassmaskinen större och tar mer plats. Den blir också lite dyrare.

Vissa glassmaskiner med kompressor kan inte bara kyla glassen under tillredningen utan dessutom hålla den fryst efteråt. Det är praktiskt om du vill kunna starta glassmaskinen i början av matlagningen eller när gästerna kommit för att kunna bjuda på nygjord glass, lagom till desserten.

Professionella glassmaskiner

Den stora skillnaden mellan glassmaskiner för hemmabruk och de som används av proffs inom storkök och restaurang är att proffsmaskinerna är byggda för att gå hela dagarna och göra glass kontinuerligt. Den rent tekniska funktionen skiljer sig inte så mycket åt och eventuella skillnader i hur bra glassen blir beror troligen mer på kocken än på maskinen.

Glassmaskinen du har hemma används normalt max en gång på en dag dag. I något enstaka fall kanske du gör två eller tre omgångar glass på samma dag, men om du skulle glass dagarna i ända skulle den snabbt slitas ut, eftersom den helt enkelt inte är byggd som en proffsmaskin. Det är därför du kan få en bra glassmaskin för hemmabruk för drygt tvåtusen kronor, medan du utan vidare kan betala tiofaldigt för en proffsmaskin med samma kapacitet. Det är också därför du inte hittar glassmaskiner mycket större än 2 liter hos handlarna. Den typen av maskiner tillhör en helt annan prisklass och köps normalt inte av hemanvändare.

Vilken glassmaskin är bäst i test?

Vilken glassmaskin som är bäst för just dig beror på dina vanor och behov. Vi har testat fem glassmaskiner. Som vinnare har vi valt ut en modell med stor kapacitet, som har kompressor, och som prismässigt befinner sig någonstans i mitten av skalan. Vi har fokuserat på att maskinen ska vara enkel att sköta och lätt att rengöra och kunna göra tillräckligt med glass inte bara till familjen utan även till barnkalaset eller den större middagsbjudningen.

Har du annorlunda behov har vi flera alternativ som skiljer sig åt på olika sätt. Allt från det billiga och enkla till det lite dyrare och mer avancerade. Vi har också tagit med en modell som har dubbla bunkar och därmed kan göra två olika sorters glass samtidigt.

Oavsett om du gör glass till husbehov, bara ibland eller om du är glassnörd med professionella ambitioner är vi säkra på att du kan hitta en lämplig produkt i vår produktguide 5 glassmaskiner bäst i test.