Vilka glassmaskiner är bra?
En bra glassmaskin ska först och främst uppfylla dina behov. Den ska kunna göra tillräckligt mycket glass för dina behov och vara lätt att sköta och hantera. Om du bara vill göra glass vid enstaka tillfällen och kan ha lite framförhållning kan du nöja dig med att köpa en enkel glassmaskin utan kompressor. Vill du göra glass ofta eller på kort varsel kanske en maskin med kompressor passar bättre, eftersom den inte behöver förberedas.
Vad kostar en glassmaskin?
Glassmaskiner finns från några hundralappar och uppåt. Högt pris betyder inte nödvändigtvis bättre glass, men i allmänhet får du högre kvalitet, bättre prestanda och fler finesser för mer pengar. Snygg design kostar också i allmänhet extra, även om det förstås varierar vad man tycker är snyggt.
Den billigaste glassmaskinen i vårt test kostar en dryg tusenlapp och kan användas för att göra bra glass, även om den saknar kompressor och inte har någon automatik. Den dyraste modellen har inbyggd kompressor och flera olika program som låter dig fritt välja mellan olika typer och konsistenser för att sedan tillreda glassen automatiskt och hålla den kall när den är klar.
Hur gör man glass med en glassmaskin?
Traditionell vaniljglass består av grädde, ägg, socker och vanilj. Har du en glassmaskin med kompressor behöver du bara mäta upp ingredienserna enligt receptet och starta den. Saknar maskinen kompressor behöver du lägga skålen eller kylblocket i frysen i 12-24 timmar innan du ska börja.
En automatisk glassmaskin behöver du bara starta, så sköter den sig själv. Har den olika program kan du välja vilken sorts glass och konsistens du vill ha. Manuella glassmaskiner kräver lite passning, speciellt på slutet, för att du ska få önskat resultat. Det gäller att stänga av maskinen i tid.
När glassen är klar bör den, oavsett typ av maskin, förvaras i frysen, om du inte tänkt äta den med en gång. Du kan antingen förvara glassen i glassmaskinens bunke, eller lägga över den i någon annan lämplig behållare, så att maskinens bunke kan användas igen. Till vissa glassmaskiner går det att köpa extra bunkar, vilket förenklar för dig som vill göra många sorters glass samtidigt.
Glassmaskiner med kompressor
En glassmaskin är i grunden en väldigt enkel anordning. Ingredienserna hälls i en skål och rörs sedan om under nedkylning. För att det ska fungera krävs en motor som driver en omrörare och någon typ av kylning. På enklare glassmaskiner tillförs kylan genom att skålen, eller ett separat kylblock läggs i frysen i upp till ett dygn innan glassen ska tillredas. Kylan från skålen eller kylblocket håller sig sedan och kyler ned ingredienserna under tiden glassen blir klar.
Många moderna glassmaskiner har inbyggd kompressor. De har helt enkelt en liten inbyggd frys som kyler ned skålen och ingredienserna under tillredningen. Du slipper framförhållningen och behöver inte förvara en stor glasskål i frysen. I gengäld blir glassmaskinen större och tar mer plats. Den blir också lite dyrare.
Vissa glassmaskiner med kompressor kan inte bara kyla glassen under tillredningen utan dessutom hålla den fryst efteråt. Det är praktiskt om du vill kunna starta glassmaskinen i början av matlagningen eller när gästerna kommit för att kunna bjuda på nygjord glass, lagom till desserten.
Professionella glassmaskiner
Den stora skillnaden mellan glassmaskiner för hemmabruk och de som används av proffs inom storkök och restaurang är att proffsmaskinerna är byggda för att gå hela dagarna och göra glass kontinuerligt. Den rent tekniska funktionen skiljer sig inte så mycket åt och eventuella skillnader i hur bra glassen blir beror troligen mer på kocken än på maskinen.
Glassmaskinen du har hemma används normalt max en gång på en dag dag. I något enstaka fall kanske du gör två eller tre omgångar glass på samma dag, men om du skulle glass dagarna i ända skulle den snabbt slitas ut, eftersom den helt enkelt inte är byggd som en proffsmaskin. Det är därför du kan få en bra glassmaskin för hemmabruk för drygt tvåtusen kronor, medan du utan vidare kan betala tiofaldigt för en proffsmaskin med samma kapacitet. Det är också därför du inte hittar glassmaskiner mycket större än 2 liter hos handlarna. Den typen av maskiner tillhör en helt annan prisklass och köps normalt inte av hemanvändare.
Vilken glassmaskin är bäst i test?
Vilken glassmaskin som är bäst för just dig beror på dina vanor och behov. Vi har testat fem glassmaskiner. Som vinnare har vi valt ut en modell med stor kapacitet, som har kompressor, och som prismässigt befinner sig någonstans i mitten av skalan. Vi har fokuserat på att maskinen ska vara enkel att sköta och lätt att rengöra och kunna göra tillräckligt med glass inte bara till familjen utan även till barnkalaset eller den större middagsbjudningen.
Har du annorlunda behov har vi flera alternativ som skiljer sig åt på olika sätt. Allt från det billiga och enkla till det lite dyrare och mer avancerade. Vi har också tagit med en modell som har dubbla bunkar och därmed kan göra två olika sorters glass samtidigt.
Oavsett om du gör glass till husbehov, bara ibland eller om du är glassnörd med professionella ambitioner är vi säkra på att du kan hitta en lämplig produkt i vår produktguide 5 glassmaskiner bäst i test.