Bäst i test smörgåsgrill — Vi har tittat på och jämfört 5 smörgåsgrillar

Vem älskar inte varma mackor? I all sin enkelhet är det en fantastisk maträtt som kan bli allt mellan ett enkelt mellanmål till en överdådig måltid, beroende på hur du väljer ingredienser och komposition.

Men att göra varma smörgåsar blir lätt onödigt besvärligt utan rätt utrustning. Att värma ugnen en lång stund i förväg gör plötsligt att det krävs planering och framförhållning och när tiden tryter är det lätt att den fantastiska måltiden blir till någonting annat än du tänkt dig.

Det är här smörgåsgrillen kommer in i bilden. Att bara kunna stoppa in sladden och ha grillen varm nästan genast kan göra hela skillnaden mellan en tråkig smörgås och en härligt varm macka med smält ost.

Smörgåsgrillar finns i otroligt många modeller och utföranden, från renodlade smörgåsjärn för ett par hundralappar upp till bordsgrillar som klarar allt, för tusentals kronor.

Men vilken smörgåsgrill passar just dig bäst? Läs vår kompletta produktguide och du får snabbt svar på vad du ska tänka på i ditt val och vilken smörgåsgrill vi anser är bäst i test.

Breville

Smörgåsgrill duraceramic

Pris: ~ 699 SEK

Sage

The Adjusta Grill & Press

Pris: ~ 1764 SEK

Breville

Paninigrill 4 skivor

Pris: ~ 699 SEK

  • + Maskindiskbara grillplattor

  • + Extra djupa fack

  • + Diagonal avdelning i facken

Vinnaren

Breville Duraceramic smörgåsgrill

Pris: ~ 699 SEK

Antal temperaturlägen: 2

Antal skivor: 2

Vinnaren: Breville smörgåsgrill Dura Ceramic, djup

Det här är en en smörgåsgrill av klassiskt snitt, för två skivor, men med några finesser som vi tycker gör den extra bra. Den har extra djupa fack för smörgåsarna, vilket gör att brödet och innehållet inte pressas ihop till oigenkännlighet. Varje fack har en avdelning diagonalt som gör mackorna lätta att dela i trekanter efter tillagning, något som kan vara bra om ni är fler än två som äter.

Grillplattorna är försedda med Brevilles unika Dura Ceramic-beläggning som gör att maten inte bränner fast. Beläggningen är mycket slitage- och reptålig och minskar uppvärmningstiden med 20 procent i förhållande till jämförbara grillar.

Bäst av allt är nog ändå att grillplattorna är löstagbara och kan diskas i maskin, något som gör att du verkligen kan få en ren smörgåsgrill, utan spår av tidigare matlagning.

  • + Stor slät grillyta

  • + Inställbar tjocklek i sju steg

  • + Steglöst inställbar temperatur

  • – Högre pris

2:a plats

Sage The Adjusta Grill

Pris: ~ 1764 SEK

Effekt: 2200 W

Antal skivor: 4

The Adjusta Grill & Press smörgåsgrill från the Sage — Lyxmodellen

När du vill ha en riktigt kompetent och lite lyxigare smörgåsgrill som inte bara klarar av vanligt rostbröd är the Adjusta Grill från the Sage ett bra alternativ. Med en enda stor grillyta klarar denna modell av alla former av bröd och den ställbara höjden på övre grillplattan gör dessutom att du kan anpassa grillen till smörgåsarnas tjocklek. Aldrig mer problem med mosad fyllning som rinner åt alla håll!

Grillplattorna är släta och försedda med nonstick-beläggning som gör att dem lätta att rengöra. Den undre grillytan sluttar nedåt vilket gör att eventuellt överflödigt fett eller annan vätska effektivt rinner av och samlas i ett tråg i grillens framkant.

The Adjusta Grill har steglöst justerbar temperatur och kan därför användas till många stek- och grillsysslor utöver att smörgåsar.

  • + Stor, slät grillyta

  • + Friflytande lock

  • + Bra pris

  • – Ingen temperaturreglering

3:e plats

Breville paninigrill

Pris: ~ 699 SEK

Effekt: 2000 W

Antal skivor: 4

Paninigrill VST026X för 4 skivor, från Breville — Stora budgetvalet

Om du behöver en rejält stor smörgåsgrill utan extra finesser och som inte kostar skjortan är denna paninigrill från Breville ett bra val. Med en rejält tilltagen slät grillyta kan du grilla smörgåsar av alla storlekar och typer utan problem. Grillhöjden är inte ställbar men locket är friflytande och ligger därmed i rätt vinkel, oavsett höjd på smörgåsarna, utan att detta pressas samman onödigt mycket.

Denna smörgåsgrill är termostatstyrd och kommer snabbt upp i arbetstemperatur. Däremot finns ingen temperaturreglering vilket begränsar användningsområdet något. Grillplattorna är släta och tillverkade i aluminium med nonstick-beläggning, vilket gör att de är lätta att torka av och hålla rena.

  • + Extra stora, djupa fack

  • + Bra pris

  • – Ingen temperaturreglering

4:e plats

Krups Sandwich maker

Pris: ~ 349 SEK

Effekt: 850 W

Antal skivor: 2

Grcic Sandwich Maker, från Krups — Lilla budgetvalet

Det här är den idealiska smörgåsgrillen att ha om du vill ha en enkel men bra smörgåsgrill som varken kostar mycket eller tar onödigt mycket plats. Grillplattan är uppdelad i två fack på hela 12 x 12 cm, som är extra djupa, så att fyllningen får plats utan att smörgåsarna pressas sönder.

Grillplattorna har nonstick-beläggning vilket gör att dem lätta att rengöra. Grillen har termostatstyrt värmeelement med indikeringslampor som visar när den är redo för användning. Arbetstemperaturen är inte inställbar.

  • + Utbytbara, maskindiskbara grillplattor

  • + Stor, plan grillyta

  • + Individuell temperaturreglering

  • – Högre pris

5:e plats

Sencor smörgåsgrill med utbytbara plattor

Pris: ~ 1999 SEK

Effekt: 2000 W

Antal skivor: 4

Sencor smörgås- och multifunktionsgrill 

Om du behöver en smörgåsgrill som du även kan använda till att göra våfflor, steka kött och göra allt möjligt annat som du brukar göra i stekpannan, är detta rätt produkt för dig. Det här är inte någon smörgåsgrill utan ett universalverktyg.

De två rejäla grillplattorna har inställbar temperatu. Du kan välja att använda den som en vanlig smörgåsgrill, med locket nedfällt, eller helt öppen, som en stekhäll.

Locket är friflytande och är dessutom inställbart i flera lägen så att smörgåsarna inte pressas sönder, utan kommer ut precis lika tjocka som de stoppades in.

Mer om smörgåsgrillar

En smörgåsgrill består av två grillplattor med värmeelement, som pressas samman för att grilla det som läggs där emellan. Vissa smörgåsgrillar har ett eller flera fack, lagom stora för dubbelmackor gjorda av rostbrödskivor, medan andra modeller har stora flata grillytor som passar vilka brödtyper som helst. Fördelen med individuella fack är att smörgåsarna och fyllningen hålls samman och smälter ihop. Fördelen med en stora flata grillytor är att du är lite friare när det gäller form och storlek. Vilket som är bäst beror helt på dina vanor, men med en grill med stora, flata ytor får du större möjligheter att grilla annat än smörgåsar, som till exempel korv, kött eller hamburgare.

Enklare smörgåsgrillar är i allmänhet termostatstyrda och har indikatorlampor som visar när de blivit varma, men har inga inställningsmöjligheter i övrigt. Genom att gå upp i pris kan du få möjlighet till justerbar temperatur, ibland med individuell inställning för övre och undre grillplattan. Det finns också smörgåsgrillar med timer.

Det förekommer grillar anpassade för att göra bara en smörgås åt gången, men de flesta är anpassade för att göra minst 2 och ibland 3 eller 4 smörgåsar åt gången, något som underlättar när hela familjen ska äta.

Bordsgrillar

Det finns ingen självklar gräns mellan större smörgåsgrillar och bordsgrillar. Helt klart är att smörgåsgrillar med individuella fack är just smörgåsgrillar, men på modeller med släta grillytor ligger skillnaden mer i vilka inställningsmöjligheter som finns. En renodlad smörgåsgrill har ofta bara termostat med fast temperatur medan inställningsmöjligheterna (och priset) ökar när man rör sig mer mot bordsgrillar. En riktigt bra bordsgrill bör ha inställbart temperaturintervall inom ett stort område och tillräcklig värmeeffekt för att kunna inte bara kunna grilla smörgåsar utan också för att steka hamburgare, korv och kött.

Fasta eller löstagbara grillplattor

Fasta grillplattor är vanligt på smörgåsgrillar, framför allt på billigare modeller. Det fungerar men kan vara krångligt att göra rent, speciellt om grillplattorna har djupa räfflor och mönster. Att ytorna har nonstick-behandling är nästan en nödvändighet för att det ska fungera, men det har å andra sidan så gott som alla smörgåsgrillar idag.

På lite dyrare modeller förekommer att grillplattorna är löstagbara och kan köras i diskmaskin, vilket förstås underlättar rengöringen enormt. Till vissa modeller finns olika grillplattor att köpa som tillbehör vilket gör att du kan välja mellan olika ytor, till exempel släta och räfflade, eller till och med grillplattor för att göra våfflor, så att du kan använda din smörgåsgrill som våffeljärn.

Vilken smörgåsgrill är bäst?

Vi har testat 5 smörgåsgrillar och korat en vinnare som vi anser är bäst i test. Vilken smörgåsgrill som är bäst för just dig beror förstås på dina behov och önskemål. Till att börja med bör du fundera över hur stor grill du behöver. I det lilla hushållet kan det räcka med någon av de mindre modellerna. Barnfamiljen har förmodligen större behov när det gäller kapacitet.

En annan fråga du bör ställa dig är vilken typ av smörgåsar du tänker göra och om du vill använda din smörgåsgrill till annat än bara smörgåsar. En smörgåsgrill med fack är det perfekta valet om du använder traditionellt rostbröd. Den håller ihop mackan och fyllningen under grillningen och ser till att allt smälter ihop till en hanterlig macka. Vill du å andra sidan grilla foccacia och liknande bör du välja en smörgåsgrill med så stor och slät grillyta som möjligt.

Om du vill kunna använda din smörgåsgrill som våffeljärn ska du välja en modell med utbytbara grillplattor, som har detta som tillbehör. Det innebär att du i allmänhet kommer att få betala lite mer. På köpet får du då inte bara en smörgåsgrill och ett våffeljärn i ett, utan en komplett bordsgrill som du kan använda både till smörgåsar, korv, hamburgare, kött och en hel del annat.