Mer om smörgåsgrillar
En smörgåsgrill består av två grillplattor med värmeelement, som pressas samman för att grilla det som läggs där emellan. Vissa smörgåsgrillar har ett eller flera fack, lagom stora för dubbelmackor gjorda av rostbrödskivor, medan andra modeller har stora flata grillytor som passar vilka brödtyper som helst. Fördelen med individuella fack är att smörgåsarna och fyllningen hålls samman och smälter ihop. Fördelen med en stora flata grillytor är att du är lite friare när det gäller form och storlek. Vilket som är bäst beror helt på dina vanor, men med en grill med stora, flata ytor får du större möjligheter att grilla annat än smörgåsar, som till exempel korv, kött eller hamburgare.
Enklare smörgåsgrillar är i allmänhet termostatstyrda och har indikatorlampor som visar när de blivit varma, men har inga inställningsmöjligheter i övrigt. Genom att gå upp i pris kan du få möjlighet till justerbar temperatur, ibland med individuell inställning för övre och undre grillplattan. Det finns också smörgåsgrillar med timer.
Det förekommer grillar anpassade för att göra bara en smörgås åt gången, men de flesta är anpassade för att göra minst 2 och ibland 3 eller 4 smörgåsar åt gången, något som underlättar när hela familjen ska äta.
Bordsgrillar
Det finns ingen självklar gräns mellan större smörgåsgrillar och bordsgrillar. Helt klart är att smörgåsgrillar med individuella fack är just smörgåsgrillar, men på modeller med släta grillytor ligger skillnaden mer i vilka inställningsmöjligheter som finns. En renodlad smörgåsgrill har ofta bara termostat med fast temperatur medan inställningsmöjligheterna (och priset) ökar när man rör sig mer mot bordsgrillar. En riktigt bra bordsgrill bör ha inställbart temperaturintervall inom ett stort område och tillräcklig värmeeffekt för att kunna inte bara kunna grilla smörgåsar utan också för att steka hamburgare, korv och kött.
Fasta eller löstagbara grillplattor
Fasta grillplattor är vanligt på smörgåsgrillar, framför allt på billigare modeller. Det fungerar men kan vara krångligt att göra rent, speciellt om grillplattorna har djupa räfflor och mönster. Att ytorna har nonstick-behandling är nästan en nödvändighet för att det ska fungera, men det har å andra sidan så gott som alla smörgåsgrillar idag.
På lite dyrare modeller förekommer att grillplattorna är löstagbara och kan köras i diskmaskin, vilket förstås underlättar rengöringen enormt. Till vissa modeller finns olika grillplattor att köpa som tillbehör vilket gör att du kan välja mellan olika ytor, till exempel släta och räfflade, eller till och med grillplattor för att göra våfflor, så att du kan använda din smörgåsgrill som våffeljärn.
Vilken smörgåsgrill är bäst?
Vi har testat 5 smörgåsgrillar och korat en vinnare som vi anser är bäst i test. Vilken smörgåsgrill som är bäst för just dig beror förstås på dina behov och önskemål. Till att börja med bör du fundera över hur stor grill du behöver. I det lilla hushållet kan det räcka med någon av de mindre modellerna. Barnfamiljen har förmodligen större behov när det gäller kapacitet.
En annan fråga du bör ställa dig är vilken typ av smörgåsar du tänker göra och om du vill använda din smörgåsgrill till annat än bara smörgåsar. En smörgåsgrill med fack är det perfekta valet om du använder traditionellt rostbröd. Den håller ihop mackan och fyllningen under grillningen och ser till att allt smälter ihop till en hanterlig macka. Vill du å andra sidan grilla foccacia och liknande bör du välja en smörgåsgrill med så stor och slät grillyta som möjligt.
Om du vill kunna använda din smörgåsgrill som våffeljärn ska du välja en modell med utbytbara grillplattor, som har detta som tillbehör. Det innebär att du i allmänhet kommer att få betala lite mer. På köpet får du då inte bara en smörgåsgrill och ett våffeljärn i ett, utan en komplett bordsgrill som du kan använda både till smörgåsar, korv, hamburgare, kött och en hel del annat.