Kaffekvarn bäst i test – Vi har tittat på och jämfört 5 kaffekvarnar

Ditt kaffe blir aldrig bättre än de råvaror du använder. Därför är en bra kaffekvarn det naturliga komplementet till din kaffemaskin.

Med färskmalet kaffe får du mer arom och bättre smak — godare kaffe helt enkelt. När du maler ditt eget kaffe har du full kontroll över processen. Du väljer precis den blandning av bönor och rostningar som du föredrag och maler kaffet till exakt rätt grovlek för din kaffemaskin och bryggmetod.

Majoriteten av alla kaffekvarnar som säljs är elektriska, men den som vill sänka tempot och göra kaffe på det gamla sättet finns även manuella, handvevade kvarnar, i flera modeller.

Men vilken kaffekvarn är bäst i test? Vi har tittat på fem olika kvarnar i olika prisklasser. Med hjälp av vår informativa produktguide är vi säkra på att du kommer att hitta precis rätt produkt för din kaffesmak.

Wilfa

Kaffekvarn WSCG-2 Svart

Pris: ~ 1249 SEK

Wilfa

Kaffekvarn WSFB-100S

Pris: ~ 2790 SEK

KitchenAid

Artisan kaffekvarn

Pris: ~ 2999 SEK

 • + Många inställningar

 • + Bra pris

 • + Sladdvinda

 • – Inte för espresso

Vinnaren

Wilfa kaffekvarn WSCG-2

Pris: ~ 1249 SEK

Kapacitet: 250 g

Effekt: 160 W

Elektrisk kaffekvarn Wilfa WSCG-2

En kraftfull kaffekvarn som passar de flesta behov. Grovleken på kaffet kan ställas in i 35 steg. Med den inbyggda timern ställer du in hur länge kvarnen ska köras och därmed hur mycket kaffe som ska malas.

Med sitt kompakta utförande, utan utstickande delar är den lätt att ställa undan vid behov. Den inbyggda sladdvindan håller ordning på överbliven kabel, så att du undviker röra. Kaffebägaren är avtagbar och kan maskindiskas vid behov.

Enda egentliga nackdelen är att denna kvarn inte är optimal för espresso. Om det är din favoritdryck bör du kanske välja ett annat alternativ

 • + Steglöst inställbar

 • + Stilren

 • + Liten och kompakt

 • – Högt pris

2:a plats

Wilfa Kaffekvarn WSFB-100S

Pris: ~ 2790 SEK

Färg: Borstat stål

Effekt: 80 W

Elektrisk kaffekvarn Wilfa WSFB-100S

En liten och kompakt kaffekvarn i borstat stål, perfekt för dig som har ont om plats, men som inte vill pruta på kvaliteten. Med ett kvarnverk i specialhärdat stål och grovlek inställbar i 41 steg kommer den här maskinen att tjäna dig väl, dag ut och dag in och ge dig perfekt malda bönor och utsökt kaffe, gång efter gång.

Tack vare den starka motorn är denna kaffekvarn både snabb och tyst. Den snygga, stilrena designen gör den till en prydnad för vilket kök som helst. Är den ändå i vägen är den lätt att ställa undan, tack vare sitt lilla format.

 • + Många färger

 • + Lågvarvig motor

 • + Steglöst inställbar

 • – Högt pris

3:e plats

KitchenAid Artisan kaffekvarn

Pris: ~ 2999 SEK

Kapacitet: 200 g

Effekt: 240 W

Elektrisk kaffekvarn KitchenAid Artisan — För den stilmedvetne

Du som alltid vill ha det lilla extra när det gäller stil och utseende väljer med fördel denna kaffekvarn från KitchenAid. Med 15 olika malningsgrader från finmalet espressokaffe upp till grovt kaffe för espressobryggaren passar denna maskin alla behov. Kvarnen är dessutom extra lågvarvig och roterar bara i 450 varv per minut, vilket minskar friktionsvärmen och därmed ger extra god arom åt ditt kaffe.

Kaffekvarnen från KitchenAid finns i flera färger, från det sobra, till det riktigt skrikiga, alla i samma runda, trevliga design. Kvarnhuset är tillverkat i pressgjuten metall och kvarnverket är i rostfritt stål

 • + Handvevad

 • + Mycket kompakt

 • + Elegant design

 • – Kräver tid

4:e plats

Stelton Collar Kaffekvarn

Pris: ~ 799 SEK

Handvevad kaffekvarn: Stelton Collar — För kafferitualen

Att göra bra kaffe är en ritual som gärna får ta tid. Ungefär så är tankegången bakom denna kompakta och helt manuella kaffekvarn, signerad Daniel Debiasi och Federico Sandri. Kaffekvarnen Stelton Collar är enkelheten själv. Fyll kvarnen med bönor, sätt den på förvaringsburken och veva. Får du kaffe över sätter du bara på det tättslutande locket, så bevaras aromen till nästa omgång.

En handvevad kaffekvarn är enkelheten själv. Designen är avskalad och denna kvarn är en verklig prydnad för varje kök. Dessutom tar den minimalt med plats. Dessutom är den lätt att ta med. Eftersom den inte behöver el fungerar den överallt, i bilen båten husvagnen, ja till och med i skogen. Det enda du behöver är en värmekälla till kaffevattnet. Att det tar tid att mala kaffet är själva poängen.

 • + Klassisk design

 • + Handvevad

 • – Kräver tid

5:e plats

Colombia Kaffekvarn Gammaldags

Pris: ~ 2495 SEK

Manuell kaffekvarn: Colombia — Nostalgitrippen

Längtar du tillbaka till gammelmormors tid är detta rätt kaffekvarn för dig. Det här är rätta kaffekvarnen för dig som verkligen njuter långsamhetens lov och vill utföra varje steg av kaffebryggningen mest största omsorg. Kanske ett bra val för dig som vill ha en ordentlig kaffekvarn i sommarstugan utan el. Den fungerar förstås även att ta till andra platser, även om det inte riktigt är någon kaffekvarn för tältsemestern.

Designen känner du igen. Den ser ut som kaffekvarnar gjorde förr. Faktum är att den på alla sätt är som kaffekvarnar var förr, med enda undantaget att den är nytillverkad, i italien, i gjutjärn och askträ.

Kvarnen har ett koniskt malverk för skonsam malning och maximal bevarad arom. Genom att veva medurs får du finmalet kaffe. Vevar du istället moturs blir det lite mer grovmalet.

Kaffekvarnar för hemmabruk

Den bästa kaffekvarnen för hemmabruk är den kaffekvarn som uppfyller dina krav, utan att den tar för mycket plats, väsnas för mycket eller är för dyr. För dig som mest ägnar dig åt att göra bryggkaffe i olika former räcker det med en relativt billig modell, för strax under tusen kronor, med koniskt malverk.

Är du snarare espressofantast bör du gå upp något i pris, för att få en kaffekvarn som verkligen klarar av jobbet. Att mala bra espressokaffe ställer högre krav på en kaffekvarn, jämfört med om du bara behöver den för att göra kokkaffe, eller bryggkaffe i olika former. De flesta kaffekvarnar har inställbar grovlek, i flera steg eller helt steglöst och de klarar i allmänhet alla kornstorlekar från mocca- upp till pressokaffe. För dig som vill göra kokkaffe bör kornen helst vara ännu större något som kan vara värt att undersöka extra innan du slår till, om det är viktigt för dig.

Det finns både elektriska och manuella, handvevade kaffekvarnar att köpa. En elektrisk kaffekvarn kräver förstås mindre arbete, men för dig som reser mycket kan en handvevad kvarn vara bra att ha, eftersom den är mindre och lättare att ta med sig.

En kaffekvarn som är tyst

Det finns ett problem med nästan alla kaffekvarnar: De låter mycket. Hur du än vänder dig så handlar det om att med kraft krossa kaffebönor till fina korn och det är nästan omöjligt att göra ljudlöst, med en elektrisk maskin.

Det finns två lösningar på problemet. Det ena är en handvevad kvarn, som av naturliga skäl låter mindre, eftersom du helt enkelt inte kan veva i närheten av lika snabbt som den elektriska kaffekvarnen roter. Den andra lösningen är en kompromiss. Välj en lågvarvig, elektrisk kvarn. Eftersom den roterar långsammare låter den mindre. Det tar lite längre tid att mala kaffet, men å andra sidan har du en maskin som gör det åt dig, så det kanske du kan stå ut med. En annan fördel med en lågvarvig kvarn, utöver att den är tystare, är att den maler kaffet skonsammare och att aromen bevaras bättre, tack vare den lägre temperaturen som uppstår.

Olika typer av malverk

Det finns i huvudsak två olika typer av malverk på kaffekvarnar. Den enklaste och billigaste typen kallas <em>blade grinder</em) och består i princip av två knivar med motgående rotation. Det är en enkel och billig konstruktion, som tyvärr ger ett ganska ojämnt och inte speciellt bra resultat, med mycket varierande kornstorlek, från kaffedamm, upp till riktigt grova korn.

Den som tar sitt kaffe på allvar, och det antar vi att du gör när du väljer att köpa en kaffekvarn, gör därför bäst i att välja en kvarn med koniskt malverk eller <em>burr grinder</em> som det också kallas. Ett koniskt malverk består av två koniska delar, där det normalt är innerdelen som roterar. I det koniska malverket krossas kaffebönorna till finare och finare korn tills de slutligen ramlar ut i botten. Det gör att alla kornen håller ungefär samma storlek. Det gör också att grovleken kan ställas in mycket noggrant, genom att den inre konen flyttas upp eller ned i den yttre. Detta görs normalt med en inställningsratt på kaffekvarnen.

Alla kvarnar i vårt test har koniskt malverk och är alltså av typen <em>burr grinder</em>.

Manuella, handvevade kaffekvarnar

Många minns med nostalgi de gamla handvevade kaffekvarnarna som fanns på gammelmormors tid. Själva kvarnen tillverkades i gjutjärn och det malda kaffet samlades i en trälåda under kvarnen. Om du tillhör de verkliga nostalgikerna kan vi glädja dig med att dessa kaffekvarnar fortfarande tillverkas och säljs.

Men det finns även moderna, manuella kaffekvarnar på marknaden, i alla prisklasser. De fungerar på samma sätt, men är i allmänhet kompaktare i formatet och ser ut ungefär som pepparkvarnar, fast med vev.

Att mala kaffe med en manuell, handvevad kaffekvarn tar tid. Det är ingenting för den som häller i dig stora baljor med kaffe, men för den där speciella kaffestunden som du vill göra till en alldeles speciell upplevelse kan det bli en del av en trevlig ritual att först ägna några minuter åt att mala sitt kaffe, under meditativa former.

En handvevad kaffekvarn är förstås också praktisk eftersom den tar liten plats och är enkel att ta med sig. Dessutom fungerar den utan elektricitet, vilket gör att du kan använda den även på campingturen eller i den där sommarstugan där du bara har fotogenlampor och vedspis.