Bäst i test Köttkvarn 2017

Vi insåg det fanns en brist på bäst i test av köttkvarnar 2017 och bestämde således för att undersöka detta köksredskap noggrannare.

Köttkvarnen uppfanns av en tysk revolutionär vid namn Karl Freidrich Christian Ludqig Freiherr Drais von Sauerbronn. Han är även kallad Karl Drais.

Den första köttkvarnen som uppfanns var handvevad och tvingade kött genom en platta av metall med små små hål. Detta resulterade i långa strimmor av kött. De handvevade köttkvarnarna är fortfarande populära men många ser också charmen och smidigheten idag med de elektriska kvarnarna.

De moderna elektriska köttkvarnarna kan mala en större mängd kött utan problem och de har dessutom flera olika typer av tillbehör. Mest populärt är nog de munstycken man monterar för att göra korv.

Bosch

Köttkvarn MFW45020

Westmark

Manuell köttkvarn

Electrolux

Elektrisk köttkvarn

Vinnaren

Melitta Aroma Signature Type 1007

Robert Bosch grundade varumärket 1886 i en liten fabrik utanför Stuttgart. De började först att tillverka delar till fordonsindustrin men insåg ganska snabbt att det var tvungna att ta sin verksamhet vidare.

Därefter följde utvecklingen av köksredskap och maskiner till hushållet. Bosch finns idag i över 50 länder och är en av de marknadsledande aktörerna inom köksmaskiner och utrustning.

2:a plats

Westmark köttkvarn

Att mala kött och stoppa korv själv är terapi. Den manuella köttkvarnen gör jobbet lika bra som en elektrisk men har mer charm.

3:e plats

Electrolux köttkvarn

En praktiskt köttkvarn på 600watt som gör jobbet åt dig. Du har full kontroll när du stoppar korv eller maler egen köttfärs.

4:e plats

Bosch

Utöver dess snygga svarta design blir du uppmuntrad till att testa nya saker i köket då nya matlagsningsvyer öppnas.

Hur använder man en köttkvarn

Det finns två typer av köttkvarnar. En elektrisk och en manuell.

De elektriska köttkvarnen är mer lättanvänd då man enkelt trycker ner en knapp och vips så har du köttet som du vill ha det.

Den manuella köttkvarnen med vev fungerar på samma sätt som den elektriska men den monteras fast i bänk eller bordsskivan så att den står still när man vevar.

Hur fungerar den

En köttkvarn fungerar som så att man placerar köttet på en ett rör som går ner till en axel. Denna axel snurrar och trycker köttet framåt. Längst fram på kvarnen sitter malbrickor med hål i och bakom den sitter en kniv. Kniven strimlar sönder köttet och trycker sedan ut kötet genom brickorna.

Matberedare med köttkvarn

Något som många ser som en smidig lösning idag är att köpa tillbehör till din matberedare eller hushållsassistent. Detta gör att du behöver inte en separat maskin när du maler ditt kött utan har en kvarn som tillbehör till din nuvarande maskin.

Du kan läsa mer om det i vårt matberedar test.

Vad kostar en köttkvarn

Prissättningen på köttkvarnar är baserade på storlek och om de är manuella eller elektriska.

Du hittar en köttkvarn för enbart några hundralappar upp till 4-5000kr.