Sous vide bäst i test — Vi har tittat på och jämfört de 5 bästa sous vide maskinerna

Matlagning med sous vide-maskin ger dig möjlighet till nya, unika matupplevelser, och har blivit mer och mer populärt under senare år och det som tidigare bara var möjligt för restauranger och verkliga matlagningsentusiaster har nu blivit överkomligt för var och en.

Att börja med sous vide måste inte vara jättedyrt. Det finns bra cirkulatorer att köpa för en dryg tusenlapp och vakuumförpackare för mindre än så. Det räcker för dig som som vill prova någon gång ibland. Vill du gå upp i pris och kvalitet är det i stort sett bara fantasin som sätter gränserna.

Men vilken sous vide är bäst i test? Det varierar med dina behov och önskemål och naturligtvis spelar plånboken in. Vi har tittat på fem olika alternativ och vi är säkra på att du kommer att hitta någonting bra som passar dig i vår produktguide bäst i test sous vide.

Steba

Pro cirkulator

Pris: ~ 2329 SEK

Champion

Sous vide precision cirkulator

Pris: ~ 1295 SEK

Witt

Smart sous vide cirkulator

Pris: ~ 2799 SEK

 • + Professionellt utförande

 • + Hög effekt

 • + Cirkulatordel i rostfritt stål

 • + Tar liten plats

 • – Högt pris

Vinnaren

Steba Pro cirkulator

Pris: ~ 2329 SEK

Effekt: 1500 W

Pumphastighet: 7,5 l/min

Kapacitet: 30 l

Bästa Cirkulator: Steba sous vide pro

Om du vill ha lite större frihet att välja kärl för tillagning eller bara inte vill ha en stor maskin stående i köket rekommenderar vi denna cirkulator i proffsutförande, från Steba. Du sänker helt enkelt ned den i valfri kastrull eller annan behållare som är minst 15 cm djup.

Steba Sous Vide Pro är en väl tilltagen cirkulator. Med en effekt på 1500 Watt och en pumpkapacitet på 7,5 liter per minut kommer du snabbt upp i inställd temperatur och kan sätta igång med matlagningen. Temperaturen är inställbar mellan 5 och 99°C, med en noggrannhet på 0,1°C. På den inbyggda displayen kan du hela tiden läsa av inställd temperatur, aktuell temperatur och timern.

En detalj som vi särskilt vill nämna är att den del av cirkulatorn som sänks ned i vattnet är fri från plast och helt utförd i rostfritt stål.

 • + Tar liten plats

 • + Cirkulatordel i rostfritt stål

 • + Bra pris

 • – Lägre kapacitet

2:a plats

Champion sous vide cirkulator

Pris: ~ 1295 SEK

Effekt: 800W

Kapacitet: 15 l

Budgetval cirkulator: Champion Sous Vide Precision

För dig som har lite mindre budget och vill prova sous vide rekommenderar vi denna cirkulator från Champion. Den kläms lätt fast på kanten av valfri kastrull, eller annat lämpligt kärl och värmer max 15 liter vatten till önskad temperatur

Champion Sous Vide har en display på toppen där du enkelt ställer in temperaturen, upp till 92°C, i steg om 0,1°C. Överdelen är i plast, men den del som sänks ned i vattenbadet är helt utförd i rostfritt stål, och har ett hölje som är enkelt att ta bort, för rengöring.Kapaciteten ligger på 15 liter vatten. Med en pumphastighet på 8,2 liter per minut och en effekt på 800 W är detta den idealiska cirkulatorn för familjemiddagen, med lite reservkapacitet som gör att den även klarar en mindre middagsbjudning utan problem. Med ett mycket förmånligt pris blir det mycket cirkulator för pengarna. Den finns också att köpa i ett komplett Sous Vide-paket, inklusive vakuumförpackare och påsar.

 • + Fjärrstyrning från din smartphone

 • + Hög effekt

 • + Enkel rengöring

 • – Något högre pris

3:e plats

Witt smart sous vide cirkulator

Pris: ~ 2799 SEK

Effekt: 1000 W

Kapacitet: 25 l

Fjärrstyrd cirkulator: Witt Smart Sous Vide

När du inte har möjlighet att vara hemma i tid för att påbörja matlagningen behöver du en fjärrstyrd cirkulator. Med denna cirkulator från Witt blir middagsförberedelserna enkla. Du laddar helt enkelt maskinen och råvarorna på morgonen. Därefter startar du enkelt tillagningen från din smartphone, var som helst och när som helst. Under tiden ligger matvarorna tryggt och säkert i sina vakuumpåsar,

Med en effekt på 1000W värmer denna cirkulator snabbt och effektivt upp till 25 liter vatten. Temperaturen är inställbar mellan 40 och 95°C, med en noggrannhet på 0,1°C och du styr hela tillagningsprocessen enkelt, via knapparna och displayen på toppen, eller via en app i din telefon.

Witt Smart Sous Vide kan användas på valfri kastrull eller annat tillagningskärl. Den har larm för låg vattennivå. Ett extra plus är att cirkulatorn är belagd med silikon, som motverkar kalkbeläggning och gör den mycket enkel att rengöra.

 • + Komplett maskin

 • + Hög effekt

 • + Enkel tömning

4:e plats

OBH Nordica Precision sous vide ugn

Pris: ~ 2595 SEK

Effekt: 2000 W

Kapacitet: 9 l

Bästa sous vide-ugn: OBH Nordica Precision 9,0 l

För dig som vill ha en enkel  och välfungerande helhetslösning rekommenderar vi denna sous vide-ugn, som har fått bra betyg i många tester. Med en storlek på 9 liter och en kapacitet att tillaga upp till 3 kg kött åt gången är detta en rejäl sous vide-maskin, som räcker till både för vardag och fest.

OBH  Nordica Sous Vide Precision är rejält tilltagen. Med en effekt på 2000 Watt kommer du snabbt upp i rätt temperatur och kan vara säker på att maten verkligen blir tillagad som du tänkt. Temperaturen kan ställas in mellan 30 och 90°C och du lagar utan vidare mat åt upp till 8 personer med denna maskin.

En extra bra detalj är att maskinen är mycket lätt att tömma genom att vattnet leds bort genom en slang.

 • + Komplett maskin

 • + Lågt pris

 • + Löst innerkärl med non-stick-beläggning

 • – Låg effekt

5:e plats

Severin sous vide ugn

Pris: ~ 1499 SEK

Effekt: 550W

Kapacitet: 6l

Budgetval sous vide-ugn: Severin Sous Vide

När du vill ha en komplett helhetslösning, men med lite lägre budget och kan vi rekommendera denna sous vide-ugn från Severin. Med en storlek på 6 liter räcker den mer än väl till familjens matlagning.

Severin Sous Vide är en kompakt maskin med en effekt på  550 W. Vakuumpåsarna med maten i placeras i det lösa innerkärlet som lätt lyfts i och ur maskinen. Temperaturen ställs in med knappar på framsidan mellan 40 och 99°C. Maskinen har en display för avläsning av temperatur och tid. Den är dessutom utrustad med timer för max 24 timmar.

Severins sous vide-ugn är lätt att rengöra, tack vare non-stick-beläggning på innerkärlet. Den är också mycket enkel att tömma och ställa undan, tack vare sitt kompakta utförande och lilla format.

Vad är sous vide?

Att laga mat sous vide, under vakuum, innebär att maten vakuumförpackas i påsar och sedan tillagas i vattenbad, oftas under lång tid och under normal tillagningstemperatur. Metoden har länge använts i restaurangkök, men är numer alltmer populär även hemma.

Sous vide är en mycket populär tillagningsmetod för kött, eftersom det ger helt nya möjligheter att tillaga alla sorters kött vid mycket lägre temperatur än vad som normalt anses säkert. Till exempel går det att servera rött fläskkött eller kyckling utan risk, förutsatt att den tillagats under rätt temperatur under tillräckligt lång tid, men även till exempel ägg kan kokas sous vide och få en helt annan konsistens än vad som är normalt.

Hemligheten med sous vide ligger i att bakterier som finns i all mat inte bara dör av höga temperaturer. De dör lika effektivt vid lägre temperaturer, men efter mycket längre tid. Vid normal matlagning blir maten bränd eller torr av så lång tillagning, men för vakuumförpackad mat som värms i påse försvinner detta problem.

Vakuumförpackare, cirkulatorer och sous vide-ugnar

För att laga mat sous vide behöver du kunna förpacka maten i täta påsar, utan luft. Det görs enklast med en vakuumförpackare, som i ett moment suger ut luften och svetsar igen påsen. Du behöver också en värmekälla i form av en <em>cirkulator</em> som du sätter i ett valfritt kärl, till exempel en kastrull, eller en vanlig plastback. Kärlet fylls sedan med vatten som cirkulatorn värmer upp till inställd temperatur.

Det finns också kompletta maskiner, <em>sous vide-ugnar</em> som är tillagningskärl med inbyggd cirkulator. De tar mer plats men är ofta bättre isolerade och kan vara enklare att använda för den som ägnar sig åt sous vide-matlagning ofta.

Bra sous vide hemma

En bra cirkulator för matlagning sous vide ska helst vara snabb på att värma vattnet men framför allt är det viktigt att den klarar att hålla temperaturen jämn, vid inställd temperatur och att cirkulera det ordentligt i hela tillagningskärlet, så att maten verkligen tillagas som du tänkt dig.

Hög effekt är bra eftersom vattenbadet snabbt kommer upp i temperatur, men precisionen i temperaturhållningen är minst lika viktig.

Det finns fullt fungerande sous vide-cirkulatorer att köpa från drygt tusen kronor och uppåt. Förutom att det skiljer sig allmänt i kvalitet mellan olika prisklasser är det också skillnad i teknisk kvalitet. En billig cirkulator har i allmänhet lägre precision och låter temperaturen variera inom ett större område, ofta 0,5°C upp eller ned, medan de dyrare modellerna ofta håller sig inom 0,1°C eller till och med 0,01°C från inställd temperatur. Det skiljer sig också åt hur stora vattenbad cirkulatorn kan värma.

En dyrare cirkulator klarar alltså ofta att tillaga större mängder mat i större kärl, men det avgörs förstås också av hur kärlet ser ut. Med isolering runt blir värmehållningen bättre och energiåtgången lägre, något som ökar kapaciteten hos vilken cirkulator som helst, oavsett pris.

Som en doppvärmare med propeller

En sous vide-cirkulator är som en doppvärmare med en tillhörande liten propeller. Den värmer vattnet och ser till att det cirkulerar i tillagningskärlet, så att hela vattenbadet håller samma temperatur. I cirkulatorn finns också en termometer, som håller koll på temperaturen och förstås en styrkrets  med manöverpanel, som håller temperaturen på inställt värde. Det finns också ofta en timer, där du kan ställa in önskad tillagningstid, så att cirkulatorn larmar och stänger av när maten är klar.

Sous vide-ugnen en komplett lösning

En sous vide-ugn är en komplett lösning, med tillagningskärl och cirkulator i en smidig maskin, som du lyfter fram och ställer på köksbänken. Den har fördelen att vara en komplett maskin som är optimerad för uppgiften och kan kännas smidigare att använda. En stor fördel jämfört med att köra sous vide i en vanlig kastrull är att sous vide-ugnen är isolerad. Det betyder en varm insida och en kall utsida vilket leder till lägre energiförbrukning och mindre risk att bränna sig, något som är bra inte minst för barnfamiljen, men också bra för elräkningen och därmed ekonomin och miljön. En nackdel är att sous vide-ugnen tar mer plats än en cirkulator vilket gör den till ett mindre bra val för dig med ont om plats.