Bäst i test matberedare – Vi har tittat på och jämfört fyra matberedare

Matberedaren är det perfekta hjälpmedlet för dig som gillar att laga mat. Istället för att skiva hacka och riva för hand låter du maskinen sköta jobbet och du kan koncentrera dig på att skapa perfekt mat.

Alla matberedare klarar att hacka, skiva och riva. Skillnaderna finns ofta i vilka tillbehör som ingår, hur stark motor de har och hur stor skålen är. Vissa matberedare har mixertillsats och en del modeller klarar av att knåda mindre degar och kan därigenom delvis ersätta en hushållsassistent.

Det finns matberedare i alla prisklasser, från ett par hundralappar och uppåt. En matberedare behöver inte vara jättedyr för att fungera bra, men om du vill ha en matberedare som du är nöjd med och som kan hänga med i många år kan det vara bra att undvika de billigaste modellerna.

Med vår guide, där vi testat matberedare blir det lätt att välja den som passar din plånbok och dina matlagningsambitioner bäst.

Philips

Avance matberedare

Pris: ~ 2299 SEK

Bosch

MultiTalent matberedare

Pris: ~ 889 SEK

Kitchenaid

Matberedare

Pris: ~ 2990 SEK

 • + stor skål

 • + stark motor
 • + mixer
 • + hacktillsats
 • + kan göra deg
 • + prisvärd

Vinnaren

Philips Avance Collection HR7778

Pris: ~ 2299 SEK

Effekt: 1300 W

Storlek: 3,4 l

Antal hastigheter: 12

Vätskekapacitet: 2 l

Degkapacitet: 1,7 kg

Philips Avance Collection HR7778

Philips matberedare Avance är den kompletta matberedaren. Den har allt, utom ett högt pris. Den har en stark motor,  på hela 1300 Watt, kombinerat med en stor skål, på hela 3,4 liter. Den levereras  också med massor av tillbehör, bland annat mixer och degkrokar, utöver fem skivor för att skiva och hacka får du även med hacktillsats, citruspress och råsaftcentrifug.

Möjligheten att blanda deg gör denna matberedare till ett extra bra köp, eftersom det gör att den delvis kan ersätta en köksassistent. Tack vare mixertillsatsen kan du använda den som blender och göra underbara smoothies och med råsaftcentrifugen gör du snabbt och enkelt juice av vad du nu önskar. Philips Avance är helt enkelt fyra maskiner i en. Perfekt när du vill spara plats i köket!

 • + mixer
 • + hacktillsats
 • + lågt pris
 • – liten skål

2:a plats

Bosch MultiTalent MCM3201B

Pris: ~ 889 SEK

Effekt: 800 W

Storlek: 2,3 l

Antal hastigheter: 2

Vätskekapacitet: 2,3 l

Degkapacitet: 0,8 kg (kräver extra tillbehör)

Bosch MultiTalent MCM3201B

Bosch matberedare MultiTalent är en allsidig maskin som säljs till ett mycket förmånligt pris. Med en motor på 800 Watt och en skål på 2,3 liter placerar den någonstans i mitten av skalan mellan det välutrustade och det riktigt avskalade.

Denna matberedare levereras med vändbar skärskiva, vändbar rivskiva, vispskiva för äggvita och grädde och kniv för hackning. Dessutom ingår en mixertillsats ger dig möjlighet att laga härliga smoothies. Med extra tillbehör kan denna matberedare också används till att blanda deg i mindre mängder.

 • + toppkvalitet

 • + dubbla skålar
 • + hacktillsats
 • + justerbar skärskiva
 • + ultra tight seal
 • – högt pris

3:e plats

KitchenAid Midline 5KFP1335

Pris: ~ 2990 SEK

Effekt: 300 W

Storlek: 950 ml och 3,1 l

Antal hastigheter: 2

KitchenAid Midline 5KFP1335

Denna matberedare från KitchenAid är bra. Vissa hävdar att den är bäst. Vi tycker att den är fantastisk och rätt val för dig som vill ha det bästa och framför allt snyggaste.Här har du en matberedare med det lilla extra! När du använder skärskivan kan du till exempel ställa in skivtjockleken i 6 steg, medan maskinen är igång.

På köpet får du två skålar, på 950 ml och 3,1 l, båda med KitchenAids ultra tight seal, som ser till att ingenting skvätter ut. Du  får också en vändbar rivskiva, två universalknivar för hackning och en vispskiva för äggvita och grädde. Dessutom ingår en praktisk förvaringslåda för alla tillbehör. En effekt på 300 Watt kan verka lite, men den här maskinen har inget problem att göra sitt jobb med imponerande resultat.

 • + dubbla skålar
 • + hacktillsats
 • + brett påmatningsrör
 • + kan göra deg
 • + kraftfull motor
 • – högt pris

4:e plats

Sage The Kitchen Wizz

Pris: ~ 5899 SEK

Effekt: 2000 W

Storlek: 1 l och 3,7 l

Antal hastigheter: 1

Vätskekapacitet: 2,5 l

The Kitchen Wizz Pro från Sage

När endast den bästa matberedaren duger är det the Kitchen Wizz Pro från Sage du ska välja. Det här är en verkligt påkostad maskin, både vad gäller kraft och tillbehör. Den kostar mer än de andra i testet, men om du verkligen älskar matlagning är det den här du ska välja.

Den unika skärskivan är inställbar i 24 steg, från 0,3 till 8 mm, för att passa alla behov. En vändbar rivskiva ingår förstås. Dessutom ingår pommes frites-skärare, vispskiva, julienneskärare, två olika knivar för hackning och en degblandare. Den stora skålen på 3,7 liter gör ingen besviken och kompletteras av en mindre skål på 1 liter. Motorn, slutligen, är en riktig arbetshäst på 2000 Watt som klarar att blanda även riktigt rejäla degar.

Mer om matberedare

En matberedare är i grundutförandet en maskin som hjälper dig skiva, riva och hacka matvaror. Du väljer funktion och grovlek genom utbytbara och ibland vändbara skivor i rostfritt stål, som sitter högst upp i maskinen och roterar. Maskinen matas genom ett rör i toppen, med ett verktyg som gör att du slipper sticka ned fingrarna.

En bra matberedare behöver ha en tillräckligt stor skål och tillbehör som passar dina behov. Den behöver vara tillräckligt tung och stabil för att stå stadigt på köksbänken. Den måste också ha en tillräckligt stark motor, som orkar dra runt de tillbehör du vill använda.

Massor av tillbehör till matberedare

Alla matberedare levereras med skärskiva och rivskiva. Ofta är skivorna inställbara eller vändbara för att få olika grovlek och i många fall ingår flera rivskivor. Vispskiva, som kan användas för att vispa grädde och äggvita är också vanligt  som medföljande tillbehör.

Nästan alla matberedare kan kompletteras med rivskivor i olika varianter och med olika specialtillbehör som till exempel pommes frites-skiva, som hjälper dig skära potatisstavar. Knivar eller speciella tillsatser för att hacka till exempel is och nötter är vanliga tillbehör,  som ibland följer med på köpet. Det är också allt vanligare med mixertillsatser som gör din matberedare till en blender.

Matberedare som gör mer än bara riva, skiva och hacka

Allt fler matberedare kan göra mer än bara skiva, riva, hacka och vispa. Det har till exempel blivit allt vanligare med mixertillsatser som gör att din matberedare kan användas som blender och göra drinkar eller härliga smoothies. Vissa matberedare levereras numer även med citruspress och råsaftcentrifug, eller så finns det som tillbehör att komplettera med. Att matberedaren kan göra flera maskiners jobb är naturligtvis praktiskt, även om det kan finnas begränsningar vad gäller mängder som kanske inte finns hos dedikerade maskiner.

Matberedare med kraftigare motor kan i vissa fall användas för att blanda deg. Det kräver speciella tillbehör som ibland ingår i köpet.

Matberedare som köksassistent eller bakmaskin

Vissa matberedare kan användas för att blanda deg, en uppgift som traditionellt har krävt en köksassistent eller bakmaskin. Att blanda deg ställer högre krav på motorstyrka hos matberedaren och det går i allmänhet bara att tillreda mindre mängder deg. Redskapen för att göra deg ingår till vissa maskiner. Till vissa maskiner finns det som tillbehör, men det är ingen regel. Kontrollera vad som gäller för den matberedare du tänkt dig. Kontrollera också hur stor mängd deg maskinen klarar. För storbak är matberedaren i vilket fall som helst otillräcklig. Där fungerar bara en riktig köksassistent.

En bra matberedare måste inte vara dyr

Det finns matberedare att köpa från ett par hundralappar och uppåt. Alla matberedare fungerar för att skära och riva frukt och grönsaker, men om du vill ha en maskin av rimlig kvalitet bör du vara beredd att lägga åtminstone en tusenlapp. För mer pengar får du i allmänhet fler tillbehör, kraftigare motor och bättre kvalitet, men du får också räkna med att betala mer för snygg design.

Vilken matberedare är bäst i test?

Vilken matberedare som är bäst just för dig beror på dina behov och vanor. Vill du bara ha en enkel maskin som kan skiva och riva grönsaker kommer du långt med testets billigaste modell. Vill du kunna jobba med större mängder åt gången eller kanske ha lite extra funktioner och tillbehör får du gå upp lite i pris. Om du prioriterar design och vill ha en matberedare som kan stå framme och vara en prydnad för köket gäller andra prioriteringar. Oavsett vad du behöver är vi säkra på att du hittar det som passar dig bäst i vårt utförliga test av matberedare.

Säkerhet

Det är viktigt att matberedaren inte går att starta utan att locket är monterat och att locket sitter säkert. Påmatningsröret i locket får heller inte vara för kort eller för brett, så att det går att komma åt kniv- eller rivskivan med fingrarna.